RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom

3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom

Prvi jesenji dani su stigli i jesen je stidljivo počela da pokazuje svoju narav, pa dok su još uvek dani duži, a sunce nas nije zaboravilo iskoristite vikende u septembru i oktobru kako bi uživali u jesenjim koloritima. Intenzivne tople boje žutog i narandžastog lišća dominiraju svim pejzažima i ostavljaju bez daha. U Japanu postoji jedna tradicija kada je jesen.  Ljudi masovno odlaze u takozvani “lov na boje jeseni”, to je zapravo njihov  naziv  za jesenje izlete u prirodu gde uživaju u magiji jesenjih nijansi žute, narandžaste, crvene pa čak i ljubičaste boje...Mnogi nacionalni parkovi beleže tada maksimalne posete.

Ovo su naša 3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom : 

1. Fruška Gora

Nacionalni park Fruška gora je po mnogima najlepši u jesen. Tada je cela planina prekrivena nestvarnim bojama od žute do tamno crvene. Ovde su dominantne autohtone bukove i hrastove šume, šume lipa, graba, hrasta, javora...Na ovom prostoru se mogu naći preko 1400 različitih biljnih vrsta. Prvi vinogradi na Fruškoj Gori zasađeni su pre 1700 godine na inicijativu rimskog cara Marka Aurelija Probusa.

Od izletišta koja se uređuju izdvojićemo Iriški venac, Čortanovačku šuma, Stražilovo, Partizanski put, Hopovo, Popovica, Zmajevac, Testera... Na svim ovim izletištima stvoreni su uslovi za jednodnevni boravak u šumi, šumskim proplancima i na livadama, tako da jesenji dani bez kiše su idealni za ovu svrhu. Fruška Gora je posebna po manastirima kojih je usled osvajanja, ratova i razaranja, sačuvano 16 od nekadašnjih 35. Većinu manastira podizala je despotska porodica Branković.  Oni su želeli da nastave kult stare Nemanjićke države. Navešćemo samo neke od manastira: Grgetek, Hopovo, Mala i Velika Remeta, Jazak, Beočin, Petkovica...

2. Divčibare

Na Divčibarama se ukrštaju putevi iz tri pravca: od Mionice, od Kaone (vrh Bukova na putu Valjevo-Užice) i od Požege. Preko ovih mesta Divčibare su dobro povezane sa svim centrima i većim gradovima Srbije. Od Valjeva, ovo turističko mesto deli svega 38 kilometara bilo da se ide putem preko Rajkovića ili preko Kaone. Oba puta su asfaltirana, a na putu Kaona-Divčibare urađeno je, na Velikoj paljbi, mesto za odmor kao vidikovac.


Najkraća veza Beograda sa Divčibarama je u dužini od 104 kilometra Ibarskim putem do Županjca, odakle se skreće preko Bogovađe i Donje Toplice za Mionicu. Međutim, motorizovani turisti ga izbegavaju jer je bolji put preko Divaca i Mionice u dužini od 117 kilometara ili preko Ljiga i Mionice u dužini od 128 kilometara. Divčibare su zapravo visoravan na planini Maljen. Osim što je vazdušna banja to je planinski turistički centar očuvane prirode i prijatne klime i nestvarne prirode koja je lepa u svim godišnjim dobima. Smeštajnih kapaciteta ima dovoljno, ali trebalo bi rezervisati na vreme. Obavezno posetite neki od vidikovaca do kojih iz centra mesta vodi šest obeleženih staza. U centru mesta je nova crkva posvećena Svetom Pantelejmonu, projektovana kao brvnara. Specijaliteti ovog kraja su sir, kajmak, sušeno meso i jagnjeće pečenje.

3. Uvac

Planina Zlatar svoj epitet zlatna opravdava i u jesenjim bojama zajedno sa meandrima Uvca. Zlatar je omeđen Limom, Uvcem, Mileševkom i Bistricom, sa svojim livadama i šumama je idealan za sve ljubitelje prirode i jesenjeg planinarenja. Uživaćete u mirisnim livadama i mirisu omorika i breza i prelepim vidicima.
Specijalni rezervat prirode Uvac, je najslikaniji  predeo u Srbiji. Zapravo vidikovac Molitva je jedna od najpoznatijih destinacija u Srbiji, zato što gleda na krivudav put reke Uvac. Vrh Molitva je na visini od 1.247 metara nadmorske visine. Stene kanjona reke Uvac prirodno su stanište beloglavog supa. Tako da bićete pravi srećnici ako vidite  let ove retke i zaštićene vrste ptica.

Za kraj :

Jesenja putovanja imaju zaista velikih prednosti. Za nijansu su povoljnija što se tiče smeštaja, pansionskih i vanpansionskih aktivnosti, nego kad je letnja sezona, manje su gužve na putevima. Isplanirajte put na vreme, proverite vremensku prognozu, jer vidljivost na putu često pravi probleme. Vožnja u jesenjim uslovima podrazumeva čista stakla, svetla koja rade, čist ventilacioni sistem... Vožnju obavezno prilagodite uslovima na putu, usporite u krivinama i svuda gde se voda zadržava. Jedino tako ćete uspeti da izbegnete akvaplaning. To se dešava kada vozilo ne može da istisne vodu na putu ispod gume i tada je veliki rizik da se sleti sa puta. 

Nadamo se da su Vam se dopali naši predlozi za jesenja putovanja iznajmljenim automobilom. Srećan put i bezbednu vožnju želi Vam Unirent rent a car!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Šta je e - gorivo?

Šta je e - gorivo?

U decembru mesecu prošle godine stigla nam je vest iz Porsche-a da su u saradnji sa nekoliko partnera započeli proizvodnju e - goriva. E-gorivo je klimatski neutralno gorivo koje bi se proizvodilo u cilju da zameni benzin u tradicionalnim SUS motorima. Porsche je počeo proizvodnju u fabrici u Čileu, to je još uvek pilot projekat, ali se planira komercijalna proizvodnja od miliona galona e-goriva.


Pročitajte više

Kako rashladiti vozilo

Kako rashladiti vozilo

Putovanja leti kada vladaju visoke temperature znaju da budu veoma naporna i neprijatna i uživanje u vožnji vrlo brzo prelazi u pravo mučenje. Vrućine negativno deluju na vozače, putnike i na sama vozila. Ali na sreću, postoji nekoliko načina da se unutrašnjost vozila rashladi.


Pročitajte više

Žene značajne za istoriju auto industrije

Žene značajne za istoriju auto industrije

U svetu danas vlada stereotipno mišljenje da automobilskom industrijom vladaju muškarci, što i nije daleko od istine. Ipak, postoji bar mrvica ženskog uticaja. Njihovi izumi i danas služe kao inspiracija mnogim ženama iz tog sveta. A njima u čast, za danas smo vam pripremili listu žena značajnih za istoriju auto industrije, pa hajde da vidimo koja su se imena našla na njoj...


Pročitajte više