RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom

3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom

Prvi jesenji dani su stigli i jesen je stidljivo počela da pokazuje svoju narav, pa dok su još uvek dani duži, a sunce nas nije zaboravilo iskoristite vikende u septembru i oktobru kako bi uživali u jesenjim koloritima. Intenzivne tople boje žutog i narandžastog lišća dominiraju svim pejzažima i ostavljaju bez daha. U Japanu postoji jedna tradicija kada je jesen.  Ljudi masovno odlaze u takozvani “lov na boje jeseni”, to je zapravo njihov  naziv  za jesenje izlete u prirodu gde uživaju u magiji jesenjih nijansi žute, narandžaste, crvene pa čak i ljubičaste boje...Mnogi nacionalni parkovi beleže tada maksimalne posete.

Ovo su naša 3 predloga za najlepša jesenja putovanja iznajmljenim automobilom : 

1. Fruška Gora

Nacionalni park Fruška gora je po mnogima najlepši u jesen. Tada je cela planina prekrivena nestvarnim bojama od žute do tamno crvene. Ovde su dominantne autohtone bukove i hrastove šume, šume lipa, graba, hrasta, javora...Na ovom prostoru se mogu naći preko 1400 različitih biljnih vrsta. Prvi vinogradi na Fruškoj Gori zasađeni su pre 1700 godine na inicijativu rimskog cara Marka Aurelija Probusa.

Od izletišta koja se uređuju izdvojićemo Iriški venac, Čortanovačku šuma, Stražilovo, Partizanski put, Hopovo, Popovica, Zmajevac, Testera... Na svim ovim izletištima stvoreni su uslovi za jednodnevni boravak u šumi, šumskim proplancima i na livadama, tako da jesenji dani bez kiše su idealni za ovu svrhu. Fruška Gora je posebna po manastirima kojih je usled osvajanja, ratova i razaranja, sačuvano 16 od nekadašnjih 35. Većinu manastira podizala je despotska porodica Branković.  Oni su želeli da nastave kult stare Nemanjićke države. Navešćemo samo neke od manastira: Grgetek, Hopovo, Mala i Velika Remeta, Jazak, Beočin, Petkovica...

2. Divčibare

Na Divčibarama se ukrštaju putevi iz tri pravca: od Mionice, od Kaone (vrh Bukova na putu Valjevo-Užice) i od Požege. Preko ovih mesta Divčibare su dobro povezane sa svim centrima i većim gradovima Srbije. Od Valjeva, ovo turističko mesto deli svega 38 kilometara bilo da se ide putem preko Rajkovića ili preko Kaone. Oba puta su asfaltirana, a na putu Kaona-Divčibare urađeno je, na Velikoj paljbi, mesto za odmor kao vidikovac.


Najkraća veza Beograda sa Divčibarama je u dužini od 104 kilometra Ibarskim putem do Županjca, odakle se skreće preko Bogovađe i Donje Toplice za Mionicu. Međutim, motorizovani turisti ga izbegavaju jer je bolji put preko Divaca i Mionice u dužini od 117 kilometara ili preko Ljiga i Mionice u dužini od 128 kilometara. Divčibare su zapravo visoravan na planini Maljen. Osim što je vazdušna banja to je planinski turistički centar očuvane prirode i prijatne klime i nestvarne prirode koja je lepa u svim godišnjim dobima. Smeštajnih kapaciteta ima dovoljno, ali trebalo bi rezervisati na vreme. Obavezno posetite neki od vidikovaca do kojih iz centra mesta vodi šest obeleženih staza. U centru mesta je nova crkva posvećena Svetom Pantelejmonu, projektovana kao brvnara. Specijaliteti ovog kraja su sir, kajmak, sušeno meso i jagnjeće pečenje.

3. Uvac

Planina Zlatar svoj epitet zlatna opravdava i u jesenjim bojama zajedno sa meandrima Uvca. Zlatar je omeđen Limom, Uvcem, Mileševkom i Bistricom, sa svojim livadama i šumama je idealan za sve ljubitelje prirode i jesenjeg planinarenja. Uživaćete u mirisnim livadama i mirisu omorika i breza i prelepim vidicima.
Specijalni rezervat prirode Uvac, je najslikaniji  predeo u Srbiji. Zapravo vidikovac Molitva je jedna od najpoznatijih destinacija u Srbiji, zato što gleda na krivudav put reke Uvac. Vrh Molitva je na visini od 1.247 metara nadmorske visine. Stene kanjona reke Uvac prirodno su stanište beloglavog supa. Tako da bićete pravi srećnici ako vidite  let ove retke i zaštićene vrste ptica.

Za kraj :

Jesenja putovanja imaju zaista velikih prednosti. Za nijansu su povoljnija što se tiče smeštaja, pansionskih i vanpansionskih aktivnosti, nego kad je letnja sezona, manje su gužve na putevima. Isplanirajte put na vreme, proverite vremensku prognozu, jer vidljivost na putu često pravi probleme. Vožnja u jesenjim uslovima podrazumeva čista stakla, svetla koja rade, čist ventilacioni sistem... Vožnju obavezno prilagodite uslovima na putu, usporite u krivinama i svuda gde se voda zadržava. Jedino tako ćete uspeti da izbegnete akvaplaning. To se dešava kada vozilo ne može da istisne vodu na putu ispod gume i tada je veliki rizik da se sleti sa puta. 

Nadamo se da su Vam se dopali naši predlozi za jesenja putovanja iznajmljenim automobilom. Srećan put i bezbednu vožnju želi Vam Unirent rent a car!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više