RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li treba proveriti svoje vozilo nakon vožnje kroz vodu?

Da li treba proveriti svoje vozilo nakon vožnje kroz vodu?

 

Velike kiše i poplave mogu da poplave ulice i puteve. Vozila nisu napravljena da plivaju kroz duboku vodu, ali ponekad se to ne može izbeći. Vožnja preko poplavljenog puta ne samo što može da bude opasna, nego će skoro sigurno ošteti vozilo. Ukoliko ste prinuđeni da prelazite preko vode, posle toga preporučujemo da vaš automobil odvezete u auto-mehaničarski servis kako bi ga majstori dobro pregledali.

 

Zašto je opasno voziti kroz duboku vodu?

Vožnja kroz vodu koja je poplavila put je opasna iz sledećih razloga:

  • Nepredvidljiva dubina vode -  ponekad je teško proceniti dubinu vode na poplavljenom putu. Čak i ako izgleda da je plitka, voda može da bude veoma duboka, što može da rezultira potapanjem vozila;
  • Strujanje vode – bujične vode znaju da budu izuzetno snažne i brze, mogu da odnesu kolovoz, pa čak i vozilo. Ovo je posebno opasno jer vozač gubi kontrolu nad svojim automobilom;
  • Loša vidljivost - kada je voda mutna i duboka, vozači ne mogu da vide šta se dešava i kakvo je stanje puta ispod vozila. Poplavljeni putevi su često prekriveni granama, kamenjem ili drugim predmetima koji mogu da oštete vozilo;
  • Oštećenja na putu – poplave mogu da oštete saobraćajnice, da uzrokuju pojavu erozije, pukotina ili njihovo potpuno urušavanje;

 

Kako voziti preko poplavljenog puta:

  • Kada počnu da padaju jake kiše koje prete da poplave put, najbolje je parkirati vozilo na bezbednom mestu dok nevreme ne prođe i voda se povuče.
  • Nepisano pravilo je da se kroz vodu ne vozi ako je nivo vode iznad polovine visine gume.
  • Ne treba biti prvi koji će krenuti kroz bujičnu vodu, najbolje je pratiti druga vozila a pre svega velike i visoke kamione i autobuse.
  • Ako vozač nema drugog izbora i ipak odluči da krene, treba da vozi polako i pažljivo. U dubokoj bari ne sme da se stane i okleva, može da se desi da se motor ugasi i da više ne može da se startuje.

vožnja kroz vodu

Vožnja kroz vodu, izvor slike Pexels

Šta treba proveriti?

Ako se vozi kroz visoku vodu može da dođe do raznih kvarova na vozilu. Preporuka majstora je da se posle takve vožnje obave sledeće provere:

 

Provera unutrašnjosti

Visoka voda može da uđe u kabinu i oštetiti unutrašnjost vozila. To nije dobro zato što voda i vlaga mogu da uzrokuju pojavu korozije i buđi. Ako buđ počne da se razvija u vozilu, vazduh postaje nezdrav i javljaju se veoma neprijatni mirisi. Pustiti da se vozilo samo osuši nije dovoljno. Potrebno je skloniti sve tapacire sa sedišta i tepihe sa poda i dobro očistiti i osušiti celu unutrašnjost.

 

Provera podvozja vozila

Podvozje vozila najviše strada kada se vozi kroz duboku poplavnu vodu. Ako je ona još i prljava i blatnjava, postoji velika verovatnoća da će se blato, trava, pesak i raznorazni otpadci sa puta zalepiti za dno automobila. Na taj način se oštećuju kočnice, hladnjak, amortizeri, poluosovine, ležajevi, u opasnosti je ceo sistem za upravljanje i vešanje. Voziti automobil u takvom stanju je vrlo opasno i nebezbedno. Prljavština može da se zavuče i u najmanju rupu, zato je potrebno temeljito čišćenje, najbolje čvrstom četkom ili crevima sa mlaznicama koja mogu da izbacuju vodu pod pritiskom.

 

Provera kočnica i pneumatika

Na kočnice i gume treba da se obrati posebno velika pažnja. Blato i kamenje koje nosi poplavna voda mogu fizički da oštete gume i da ih izbace iz balansa. Posle vožnje kroz visoku vodu, gume treba proveriti i po potrebi ponovo napumpati, centirati i balansirati.

Prljavština i voda mogu da uđu u komponente sistema za kočenje i sprečiti njihovo optimalno funkcionisanje. Ne treba posebno isticati da je vožnja sa neispravnim kočnicama krajnje opasna i rizična.

 

Provera motora

Kada se vozi kroz duboku vodu, velike su šanse da će ona prodreti i kontaminirati prostor gde je smešten motor i ostali važni delovi, kao što su diferencijal, zupčanici u kutiji menjača, filter za vazduh, akumulator, itd. Voda lako može da uđe i u cilindre motora i da napravi nepopravljivu štetu. Posle svakog prolaska kroz vodu treba proveriti i stanje motornog ulja. Ako je ono razblaženo vodom, gubi svoja svojstva i mora da se zameni.

 

Provera svetla i električne instalacije

Električne instalacije su veoma ranjive na vlagu i vodu. Može da dođe čak i do požara. Voda veoma lako ulazi u svetla, žmigavce, u senzore ili kamere za parkiranje, kojima su opremljena savremena vozila, itd. Ako su na primer prednji farovi toliko oštećeni da ne mogu da se očiste i poprave, moraće da se zamene, što i nije mala investicija.

polavljena vozila

Izvor fotografije Sveta K, Pexels

Završne reči

Vožnja kroz vodu je opasna kako za vozila, tako i za vozače i njihove saputnike. Ako ne možete da izbegnete poplave i morate da vozite kroz visoku vodu, nemojte previše da čekate, obavezno i što pre proverite svoj automobil u najbližem servisu. Problemi koji su izazvani prolaskom kroz visoku vodu se ponekad ne jave odmah, nego dosta kasnije kada vlasnik ne zna kako je došlo do kvara. Znaci da nešto nije u redu su čudno ponašanje vozila, vibracije i zvuci koje do tada nisu postojali. Blagovremenom proverom i popravkama mogu se izbeći veća oštećenja i skupi računi.

 

Naslovna slika: Sergey Ochkanov, Pexels


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Turistička sezona nam je na pragu,  mnogi kreću na putovanja, neki su samo  u tranzitu, ali sve to dovodi do povećanog saobraćaja na putevima, pogotovo prema popularnim destinacijama. Vožnja u ovakvim uslovima može biti izazovna i stresna, posebno za one koji nisu navikli na velike gužve i duga čekanja. Planiranje unapred i primena određenih strategija mogu značajno olakšati iskustvo vožnje tokom špica turističke sezone. Zato ćemo se u ovom tekstu fokusirati na korisne savete i trikove koji vam mogu pomoći da izbegnete gužve, smanjite nivo stresa i stignete na odredište sigurno i na vreme.


Pročitajte više

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Sezona letnjih odmora uskoro počinje, i mnogi će se zaputiti na duže putovanje koje, ukoliko u svom automobilu nemate klima uređaj, može biti izuzetno neprijatno kako za vozača, tako i za putnike. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta, tačnije, šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređanja...


Pročitajte više

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Predviđa se da će do 2050. godine čak 70% svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ovaj dramatični porast urbanizacije donosi sa sobom brojne izazove i probleme, među kojima su ključni organizacija prevoza i rešavanje problema parkiranja. Kako bi gradovi mogli efikasno da funkcionišu i obezbede visok kvalitet života za svoje stanovnike, neophodno je razvijati inovativna rešenja koja će omogućiti održiv i efikasan saobraćajni sistem.


Pročitajte više