RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.
Ako se nađete u oluji tokom vožnje, važno je slediti nekoliko koraka. Prvo, zatvorite prozore i šiber ako ga imate, kako bi se održao integritet Faradejevog kaveza. Drugo, isključite elektronske uređaje i izbegavajte dodirivanje metalnih delova unutar automobila. Ako je moguće, parkirajte na sigurnom mestu i sačekajte da oluja prođe, izbegavajući drveće i strukture koje mogu privući grom.
U slučaju da grom ipak udari u vozilo, ostanite unutra dok oluja ne prestane. Automobil bi trebalo da preusmeri elektricitet, a izlazak iz vozila tokom oluje može povećati rizik od električnog udara.
Sledeći ove mere opreza, automobili mogu biti sigurno utočište tokom grmljavine, ali je važno pravilno ih koristiti kako bi se izbegle neželjene posledice.

Šta je Faradejev kavez i kako auto deluje kao Faradejev kavez?

Faradejev kavez je princip u kojem se metalna konstrukcija koristi za zaštitu unutrašnjosti od električnih polja. U slučaju automobila, metalna karoserija deluje kao Faradejev kavez. Kada grom udari automobil, elektricitet prolazi preko spoljašnjeg metalnog sloja i raspršuje se u zemlju, dok unutrašnjost ostaje zaštićena.
To znači da putnici unutar automobila ne osećaju efekat električnog udara, jer metalna konstrukcija preusmerava elektricitet dalje od unutrašnjosti, štiteći sve koji su unutra. Ovo deluje samo ako je automobil napravljen od metala i potpuno zatvoren; vozila sa platnenim ili plastičnim delovima ne pružaju istu zaštitu.

Pljuskovi tokom leta nas često parališu na putu

Pljuskovi mogu brzo iznenaditi, čineći puteve klizavim, smanjujući vidljivost i povećavajući rizik od nesreća. Vožnja po kiši zahteva posebnu pažnju i poštovanje bezbednosnih mera zbog povećanog rizika od saobraćajnih nezgoda.
Bez obzira da li putujete do posla ili na duže relacije, važno je da budete pažljivi za volanom. Evo nekoliko ključnih saveta koji vam mogu pomoći da ostanete bezbedni tokom kišnih dana u proleće.

 Prilagodite brzinu uslovima na putu

Prilagođavanje brzine vožnje tokom kišnih dana je ključni faktor za bezbednost. Kada pada kiša, putevi postaju klizavi i smanjuje se trenje između guma i kolovoza. Zbog toga je važno da smanjite brzinu, što će vam omogućiti dovoljno vremena za reakciju, posebno u slučaju potrebe za naglim kočenjem. Produženo zaustavno vreme na mokrom kolovozu može biti uzrok nesreća, pa je sporija vožnja ključna za povećanje stabilnosti vozila i smanjenje rizika od sudara.

voznja po kisi, kisa, nevreme

Održavanje bezbedne udaljenosti

Tokom kišnih dana, važno je održavati bezbednu udaljenost između vozila. Kiša smanjuje vidljivost i čini puteve klizavim, produžavajući zaustavni put. Držanje odgovarajuće distance omogućava vam da reagujete na neočekivane situacije, kao što su naglo kočenje ili prepreke na putu. Na taj način smanjujete rizik od nesreća i povećavate opštu bezbednost svih učesnika u saobraćaju.
Pridržavanje ovih saveta pomoći će vam da sigurno stignete na odredište, bez obzira na vremenske uslove.

Da li smo svedoci promene klime u Srbiji?

Prošla godina, koja je još jednom prošla bez snega u Beogradu, bila je najtoplija zabeležena u Srbiji od 1951. godine, a u glavnom gradu od 1888. godine, prema zvaničnim podacima RHMZ-a. Ovaj trend sve toplijih godina, kako kod nas, tako i širom sveta, očigledan je pokazatelj klimatskih promena. Služba za klimatske promene, Kopernikus, takođe potvrđuje ove podatke, bez obzira na eventualne razlike u analizama.
Najnoviji rekord za najtopliju godinu u Srbiji, koja je do sada bila 2019. godina, kao i činjenica da se deset najtoplijih godina dogodilo od 2000. godine do danas, jasno pokazuje da smo ozbiljno zakoračili u proces ubrzanog zagrevanja planete. Svi stručnjaci iz ove oblasti se slažu da se ovaj trend neće zaustaviti sve dok nastavimo da ispuštamo ugljen-dioksid u atmosferu, koji je milenijumima bio zarobljen u uglju, nafti i gasu duboko ispod površine Zemlje.

Ekstremni vremenski uslovi na putevima 

Promene klime donose apokaliptične prizore na putevima i u saobraćaju tokom letnjih pljuskova, grmljavina i oluja, čemu smo svedoci ovih dana. Snažne oluje sa intenzivnim padavinama često izazivaju poplave, koje preplavljuju ulice i puteve, dok snažni vetrovi čupaju drveće i ruše električne stubove. Materijalne štete na automobilima i na kućama i objektima su ogromne. Vozači se suočavaju s ekstremno smanjenom vidljivošću i klizavim kolovozima, što dovodi do povećanog broja saobraćajnih nezgoda. Ovi ekstremni vremenski uslovi postaju sve češći i intenzivniji, dodatno ugrožavajući bezbednost i infrastrukturu u urbanim sredinama.

voznja po kisi, kisa, nevreme

Zaključak:

Promene klime i ekstremni vremenski uslovi postaju sve učestaliji, zahtevajući od vozača dodatnu opreznost. Pratite vremensku prognozu i izbegavajte putovanja tokom oluja i jakih kiša ukoliko nije neophodno. Ova predostrožnost može značajno smanjiti rizik od nesreća i sačuvati živote. Srećan i bezbedan put želi vam Unirent rent a car

Fotografije :

https://unsplash.com/photos/water-droplets-on-wet-road-during-night-time-2XPH3hyI00I

https://unsplash.com/photos/gray-asphalt-road-under-gray-clouds--sL5PNl4Zjk

https://unsplash.com/photos/people-standing-near-lamp-post-and-building-VH7NuUbj104


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kada treba zameniti svećice?

Kada treba zameniti svećice?

Za pravilan rad motora i za efikasnu potrošnju goriva stanje svećica je veoma bitno. Kada se približe kraju svog životnog veka njihove performanse naglo opadaju i na duži rok mogu da oštete i sam motor. Ako se primeti neki od simptoma lošeg rada svećica, one treba da se zamene čak i u slučaju kada nije dostignuta preporučena kilometraža.


Pročitajte više