RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako pravilno koristiti klima uređaj u automobilu?

Kako pravilno koristiti klima uređaj u automobilu?

U 21. veku  klima uređaj se podrazumeva u autu. Nezamislivo je da auto nema tu opciju. Prvi put, klima uređaj  je predstavljen daleke 1940. godine u “pakardu”. Do kraja šezdesetih u SAD postao je toliko popularan, da je zabeleženo da je 1969. godine čak polovina novih automobila imala ugrađenu klimu. Prvi  auto koji je imao ugrađen klima uređaj bio je Chrysler Imperial iz 1953. Serijska ugradnja klima uređaja počela je 1957. godine na modelu Cadillac Eldorado Brougham.

Kako funkcioniše klima uređaj u automobilu?


Klima uređaj kontroliše temperaturu u kabini automobila. Osim temperature, smanjuje i vlažnost vazduha. Može se koristiti i da biste brže  odmaglili stakla u autu tokom hladnog vremena, jer isušuje vazduh. Da bi se pravilno koristila auto klima i izbegla pojava onih neprijatnih mirisa, trebalo bi da znamo neki osnovni  princip rada klima uređaja u automobilu.


Postoje dve vrste upravljanja klima uređajima : 

  •  manuelno 
  • automatsko.

Manuelno upravljanje podrazumeva da korisnik upravlja sistemom. On bira nivo komfora koji želi da postigne i podešava sistem da bi došao do tog nivoa.
Automatsko upravljanje podrazumeva da radom klima upravlja računar. On u obzir uzima različite podatke, kao što su spoljna i unutrašnja temperatura.

koriscenje klima uredjaja u automobilu


Da bi klimatizacija dobro uticala na zdravlje umesto da ga ugrožava, mora se voditi računa o nekoliko činjenica:

  • Od same vrednosti temperature, koja je podešena na klima-uređaju, važnija je razlika između temperature u kabini i napolju – ne bi trebalo da bude veća od 6°C. Velika amplituda temperatura između kabine i napolju loše utiče na organizam jer može dovesti do termičkog šoka, slabi funkcije imunosistema, doprinosi padu imuniteta i slabi zaštitu organizma od infekcija.
  •  S vremena na vreme isključivati klima-uređaj i provetravati kabinu. Osobe koje koriste klimatizaciju moraju takođe voditi računa o tome da ne podešavaju klimatizaciju na duvanje direktno u lice.
  • Usmerite tok vazduha onako kako Vam odgovara. Možda je najbolje da namestite tako da hladan vazduh duva na šofer-šajbnu i na noge. Na taj način ćete izbeći udar hladnog vazduha direktno u lice, što može biti veoma rizično po zdravlje.

Nekoliko praktičnih saveta za pravilno korišćenje klima uređaja u automobilu

Zaštitite automobil od sunca tokom letnjih meseci. Parkirajte u hladu, poželjno je da koristite neku zaštitu od sunca za stakla, npr. aluminijumske “harmonika” folije. Tako se sprečava prekomerno zagrevanje automobila. Tako će i  klima uređaj brže i lakše rashladiti unutrašnjost automobila.

zastita auta od sunca


Kada startujete automobil, uključite klima uređaj i otvorite sve prozore.Podesite uvlačenje spoljnog vazduha i temperaturu podesite na minimalnu, a ventilator podesite da duva najvećom brzinom. Vazduh usmerite tako da duva najjače na otvorima na instrument tabli koji su najbliže prozorima.Tako će se isterati vreo vazduh koji se nakupio unutar kabine za vreme dok je automobil stajao. Kada krenete sa vožnjom, zatvorite prozore, podesite recirkulaciju vazduha, jer će klima uređaj lakše hladiti već delimično rashlađen vazduh nego spoljni vreo vazduh.

Podesite odgovarajuću temperaturu i usmerite tok vazduha kako vam odgovara. Nekoliko minuta pred kraj vožnje, isključite klimu, samo ostavite ventilaciju. Tako ćete sprečiti stvaranje bakterija jer njima pogoduje vlaga. Još jedna preporuka je da pri manjim brzinama ( u gradskoj vožnji ) ekonomičnije je voziti sa otvorenim prozorima nego upaliti klimu. Recirkulaciju vazduha nemojte koristiti više od 10 minuta u kontinuitetu.

Nadamo se da su Vam koristili naši saveti! Srećan put želi Vam Unirent rent a car!


Komentari ()

Kristina
Kristina
Link

Moj auto hladi k'o frižider, pa onda kad treba da izađem imam problem. Moram da sedim sa otvorenim vratima, dok se malo ne naviknem, da ne bih srušila od promene temperature. Saveti su vam odlični. Automatsku klimu ne volim, šta on zna kako meni prija?!
0
0

Marija
Marija
Link

Meni klima u autu smeta, tako da izbegavam da je koristim, osim kad je napolju bas jako vruce.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Leto je na izmaku, a vremenska prognoza nam ide na ruku da ovaj vikend iskoristimo za izlet. Treba akumulirati  zrake sunca, dok ne počnu pravi jesenji dani. Ovog vikenda se održava tradicionalna manifestacija u Smederevu, pa ako ste i ljubitelj vinskog turizma ovo će biti idealno mesto za posetu. Do Smedereva nije teško doći, blizu je Beograda i sve što vam je potrebno je dobro raspoloženje mi ćemo vam pomoći da odaberete auto po vašoj meri za ovo putovanje. 


Pročitajte više

Kako ukloniti miris duvanskog dima iz vozila

Kako ukloniti miris duvanskog dima iz vozila

Miris duvanskog dima je za neke ljude toliko nepodnošljiv da uopšte ne ulaze u auto ukoliko on miriše na njega. Iako možda ne deluje tako, ali ukljanjanje mirisa dima iz automobila nije lak, a ni brz posao. Ne možete samo uzeti četku i početi sa ribanjem, potrebno je dobra priprema i znanje o tome.


Pročitajte više

25-ti rođendan Škode Oktavije

25-ti rođendan Škode Oktavije

Godine 1996, u vreme kada je nastala prva Škoda Oktavija, fabrika automobila u gradu Mlada Boleslav, bila je jedna od najmodernijih u Evropi. A od tada do danas, za tih 25 godina, pojavile su se četiri savremene generacije Škode Oktavije. Ovaj lepi model, odigrao je ključnu ulogu u Škodinom uspešnom razvoju. Model koji je predstavljen, razlikovao se od prethodnih po prostranosti i najsavremenijoj tehnologiji. Imala je visok nivo bezbednosti i, što je najvažnije, odličnu cenu za automobil takvih performansi. Svaka nova generacija Oktavije sa sobom je donosila i inovativne tehnologije, da bi ova najnovija, bila na hibridni pogon.


Pročitajte više