RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako se ponašati u autu tokom letnjih pljuskova i kako se nositi sa nepogodama na putu?

Kako se ponašati u autu tokom letnjih pljuskova i kako se nositi sa nepogodama na putu?

Svedoci smo ogromne količine padavina ovih dana u Srbiji. Zbog kiše koja pada danima, došlo je do plavljenja i do vanrednih situacija, na teritoriji mnogih opština. Izlivanje atmosferske kanalizacije ugrozilo je mnogo porodica. Tokom letnjih pljuskova, važno je prilagoditi se nepredvidivim vremenskim uslovima kako biste održali sigurnost na putu. Kada se suočite sa kišom, olujom ili drugim nepogodama tokom vožnje, ključno je održavati smirenost i preduzeti nekoliko korisnih mera kako biste smanjili rizik od nesreća. Smanjite brzinu i održavajte bezbednu udaljenost između vozila, budite pažljivi prelazeći preko lokacija sa potencijalno klizavim kolovozom i koristite brisače za održavanje jasnog vidokruga. Održavanje dobrog stanja guma i pravovremeno održavanje vozila takođe su od vitalnog značaja kako biste smanjili rizik od proklizavanja i drugih nezgoda.

Bezbednost i sigurnost na putu je uvek na prvom mestu tokom nepogoda na putu, pa se preporučuje da, ako je moguće, potražite sigurno mesto za zaustavljanje i sačekate da se vremenski uslovi poboljšaju pre nego što nastavite putovanje.

Kako pripremiti automobil za vožnju tokom kišnih perioda (provera guma, brisača, svetala ...)

Priprema automobila za vožnju tokom kišnih perioda izuzetno je važna zbog sigurnosti i smanjenja rizika od nezgoda. Prva stvar koju treba proveriti su gume vozila. Takođe, treba proveriti pritisak u gumama jer nepropisno naduvane gume mogu negativno uticati na upravljanje i kočenje. Kada su u pitanju obilni letnji pljuskovi veoma je važno imati dobre brisače. Stari ili istrošeni brisači mogu smanjiti vidljivost tokom kiše, pa je bitno redovno ih proveravati i po potrebi, zameniti. Takođe, potrebno je proveriti nivo i kvalitet tečnosti za pranje vetrobranskog stakla kako bi se uklonile nečistoće i obezbedila jasna vidljivost.
Treće, svetla na vozilu treba proveriti i prilagoditi. Uključivanje prednjih i zadnjih svetala tokom kiše poboljšava vidljivost vašeg automobila drugim vozačima. Uverite se da su sva svetla ispravna.
Vozite opreznije, smanjite brzinu, obratite pažnju na rastojanje između vozila i budite pažljivi zbog promenjenih uslova na putu.

voznja, nepogode, kisa, put

Kako se ponašati na putevima nakon pljuska (prepoznavanje opasnih situacija, izbegavanje lokacija s visokim rizikom od poplava itd.)

Nakon pljuska, posebno ako je bio obilniji, važno je biti oprezan prilikom vožnje i kretanja putevima. Evo nekoliko smernica i saveta vozačima vezano za ponašanje na putevima nakon pljuska:

1. Smanjite brzinu: Smanjite brzinu vožnje kako biste imali više vremena za reagovanje na eventualne opasnosti na putu. Mokar asfalt može biti klizav, pa je važno voziti sporije i pažljivije.

2. Održavajte sigurno rastojanje: Povećajte razmak između svog vozila i vozila ispred vas. Ovo će vam pružiti dovoljno vremena da reagujete u slučaju naglog kočenja ili gubitka kontrole nad vozilom.

3. Izbegavajte lokacije sa visokim rizikom od poplava: Ako ste upoznati s područjima koja su sklona poplavama, pokušajte ih izbegavati. To znači sva mesta gde su potoci, reke i podzemni odvodni kanali koji mogu brzo narasti i uzrokovati opasnosti na putu.

4. Budite oprezni kod plavljenih puteva :  Ako primetite vodu na putu, ne pokušavajte da ga prelazite ukoliko niste sigurni u dubinu vode. Plitke površinske vode mogu prikriti dublje rupe ili oštećenja na putu, što može izazvati ozbiljne probleme. Pratite upozorenja i informacije, dakle sve lokalne vesti, saobraćajne informacije i upozorenja nadležnih institucija kako biste bili obavešteni o stanju na putevima. Ako postoji preporuka da se izbegava određeno područje ili put, pridržavajte se tih smernica.

Kako se ponašati u slučaju klizanja ili gubitka kontrole nad vozilom?

Vožnja usled ogromnog pljuska zahteva poseban oprez i prilagođavanje. Kada padaju jaki pljuskovi, smanjite brzinu kako biste održali kontrolu nad vozilom. Održavanje veće razdaljine između vozila omogućava vam više vremena za reakciju na nepredviđene situacije. Koristite svetla na vozilu kako biste poboljšali vidljivost i budite oprezni na lokvama, izbegavajući vožnju kroz duboke lokve koje mogu izazvati klizanje. Ako dođe do akvaplaninga, lagano otpustite gas, ne kočite naglo i držite volan pravolinijski. Prilagodite brzinu uslovima na putu i ostanite fokusirani, bez ometanja, kako biste se pravovremeno odazvali na promene.

voznja, kisa, nepogode, voznja po kisi, put

Važno je pridržavati se ovih smernica kako biste obezbedili sigurnu vožnju tokom velikih pljuskova. Akvaplaning je fenomen koji se javlja kada se sloj vode na mokrom putu između pneumatika i površine puta pretvori u tanki film, smanjujući trenje i kontrolu vozila. Posle letnjih pljuskova, kada su putevi mokri, povećava se rizik od akvaplaninga jer se zbog zadržane vode na putu dolazi do teđeg prianjanja pneumatika. To može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom i proklizavanja, što zahteva opreznu vožnju, smanjenje brzine i održavanje sigurne udaljenosti od drugih vozila.


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena tranzicija u saobraćaju na Balkanu: izazovi i perspektive

Zelena mobilnost postaje sve važnija tema na Zapadnom Balkanu, gde zemlje nastoje modernizovati svoje saobraćajne sisteme kako bi smanjile zagađenje i emisije štetnih gasova. Deklaracija o Zelenoj mobilnosti, usvojena od strane više zemalja u regionu, predstavlja ključan korak ka održivom razvoju. Iako je ovaj korak značajan, put do potpune realizacije zahteva mnogo vremena, truda i investicija.


Pročitajte više

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti?

Verovatno znate da vaše vozilo troši više goriva sa uključenom klimom, nego sa bilo kojom drugom pomoćnom funkcijom. Sistem klima uređaja može da poveća potrošnju goriva za do 20% zbog dodatnog opterećenja motora. Naravno, stvarno opterećenje zavisi od veličine unutrašnjosti vozila, spoljašnje temperature i drugih uslova. Ali hajde da dublje uđemo u tematiku zašto korišćenje klima uređaja u vašem vozilu podiže potrošnju goriva, i kako je smanjiti, primenom nekih korisnih saveta…


Pročitajte više

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Kako ostati bezbedan za volanom tokom oluje i grmljavine? 

Tokom vožnje po grmljavini, bezbednost postaje ključna briga. Automobili pružaju određenu zaštitu zahvaljujući svojoj konstrukciji, koja deluje kao Faradejev kavez. Ova struktura omogućava da elektricitet od groma prolazi preko spoljašnjosti vozila, štiteći putnike unutra. Međutim, ova zaštita važi samo za vozila sa metalnom šasijom, dok kabrioleti sa platnenim krovom i vozila s plastičnim delovima ne nude isti nivo sigurnosti.


Pročitajte više