RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako ukloniti miris duvanskog dima iz vozila

Kako ukloniti miris duvanskog dima iz vozila

Verovatno znate kako je teško ukloniti miris dima cigareta iz prostorija, kose i odela. Isto tako je teško, ako ne i teže, ukloniti taj neprijatni i iritantni miris (a posebno nepušačima) iz unutrašnjosti vozila.

Miris duvanskog dima je za neke ljude toliko nepodnošljiv da uopšte ne ulaze u auto ukoliko on miriše na njega. Taksisiti i rent a car agencije to dobro znaju i vode računa da njihova vozila lepo mirišu.

Iako možda ne deluje tako, ali ukljanjanje mirisa dima iz automobila nije lak, a ni brz posao. Ne možete samo uzeti četku i početi sa ribanjem, potrebno je dobra priprema i znanje o tome.

U ovom tekstu vam donosimo nekoliko saveta o tome kako možete ukloniti dim cigareta iz unutrašnjosti vozila.

 

Uklanjanje duvanskog dima iz vozila

Prvo što treba da se uradi je da se odabere mesto gde će se obavljati postupak uklanjanja duvanskog dima.

Nikako nemojte da koristite zatvorene prostorije kao što su garaže.

To mesto treba da bude čisto i dobro provetreno, kako bi se omogućilo  brzo izlaženje neugodnog mirisa duvanskog dima iz unutrašnjosti vozila. Drugi razlog je što se pri procesu uklanjanja smrda koriste jaka sredstva koje ne smeju previše dugo da se udišu .

Birajte dane kada je vreme lepo, sunčano i vetrovito.

 • Pre  nego što počnete sa postupkom uklanjanja duvanskog dima pokupite iz vozila smeće, otpadake hrane, sokova, grickalaica i slično. Očistite blato i prašinu.
 • Ako imate pepeljare u vozilu (u novijim vozilima nema pepeljara), ispraznite ih.
 • Zatim usisajte jakim usisivačem svaki kvadratni santimetar unutrašnjosti vozila. Usisavanjem se odstranjuju sitne čestice koje upijaju duvanski dim.
 • Izvadite podne prostirke i navlake za sedišta i ostavite ih na suncu neko vreme da se provetre.
 • Kada ih izbadite usisajte pod i sedišta ispod njih.
 • Ako vozilo ima kožna sedišta, verovatno ćete morati da preduzmete neke dodatne korake. Za njihovo čišćenje potrebno je nabaviti specijalna sredstva koja su specijalno namenjena za automobilsku kožu. Ova sredstva osim što očiste kožu, stvaraju zaštitni sloj koji pomože da se ona očuva.
 • Kada ste završili sa usisavanjem i sedištima prebrišite ostale površine u automobilu – instrument tablu, tapacire na vratima, centralnu konzolu, nasloni za ruke, itd. 
 • Obratite posebnu pažnju na volan, na kome se zadržava veliki deo duvanskog dima.
 • Ponekad je smrad dima toliko snažan da ne može potpuno da se ukloni. U tom slučaju jedino rešenje je zamena tapacira i navlaka sedišta koje su ga upile.

duvanski dim u vozilu

Tretman klima uređaja

Izvor smrada od duvanskog dima može da bude i neodržavani klima uređaj u vozilu. U nastavku je postupak kako ukloniti smrad iz klima uređaja i sistema za ventilaciju.

 • Startujte vozilo i uključite klima uređaj
 • Podesite najnižu temperaturu i pojačajte ventilator na maksimum
 •  Spustite sve prozore i ostavite da neko vreme radi. Ovo će pomoći da se „izduva“ jedan deo mirisa dima koji je zaostao u kanalima sistema za ventilaciju.
 • Nakon pet minuta, potražite usisne otvore za klima uređaj koje se obično nalaze ispod brisača.
 • Uzmite neutralizator mirisa i isprskajte sadržaj direktno u otvore za ventilaciju.
 • Isključite klima uređaj i podignite sistem grejanja. Kad se on zagreje, ponovo u otvore isprskajte neutralizator mirisa.

 

Priručna sredstva za uklanjanje smrada od duvankog dima

Šta sve možete da koristite za uklajnjanje mirisa dima od cigareta:

Sirće

Sipajte malo sirćeta u otvorenu posudu i ostavite da stoji u automobilu preko noći. Ako se miris ne ukloni odmah, ponovite postupak više puta.

 

Soda bikarbona

Soda bikarbona se često koristi kao neutralizator raznih mirisa u kući.

Pospite sodu bikarbonu na prostirke i tepihe vozila i ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim ih usisajte  i uz malo sreće, usisaćete i dobar deo mirisa dima.

 

Kafa

Veoma efikasno sredstvo za uklanjanje mirisa duvanskog dima iz vozila je talog kafe. Možda ne može da ga u potpunosti ukloni, ali svakako prijatni miris kafe barem nakratko će nadjačati neprijatni miris.

 

Ugalj (ćumur)

Ugalj ima veliku moć apsorpcije. Vreća drvenog uglja za roštilj može biti efikasnos sredstvo i za uklanjanje mirisa dima. Potrebno ga je ostaviti nekoliko dana u vozilu kako bi tokom vremena „upio“ deo smrada.

 

Voće

Držanje kore od limuna, limete ili pomorandže nekoliko dana u vozilu, učiniće da smrad od dima nestane.

Pazite samo da ga ne zaboravite kako ne biste posle smrada dima dobili smrad trulog voća.

 

Dezodoransi i neutralizatori mirisa

Pomenuli smo neka jednostavna i jeftina rešenja koja ima svako domaćinstvo. Ali postoje i specijalna hemijska sredstva, dezodoransi i neutralizatori mirisa koji su namenjeni za rešavanje ovog problema i koji mogu da se kupe u trgovinama ili na internetu.

 

Ozoniranje

Tretman ozonom može da bude opasan, zato ga spominjemo na kraju. Ozoniranje je postupak koji "šokira" ustajao vazduh u vozilu bombardovanjem smrdljivih čestica česticama kiseonika.

Potreban je generator ozona koji koristi UV zračenje za razbivanje molekula kiseonika - O2. U nastavku procesa se stvaraju molekuli kiseonika koji sadrže „ekstra“ atom kiseonika (O3 ili ozon) i koji se lako vezuju za molekule mirisa i razlažu ih.

Tretman ozonom može biti opasan po vaše zdravlje, tako da je najbolje da se obratite stručnim službama. Ako ipak rešite da sami isprobate ovu metodu, koristite je u prostoru sa dosta ventilacije

I na kraju....

Miris duvanskog dima u automobilu može biti velika neprijatnost.

U zavisnosti od toga koliko je smrad jak, koriste se razna sredstva. Ako je on slabiji mogu se koristiti neka od priručnih sredstava.

Ali ako je smrad previše jak i neće lako da nestane, odvezite vaš auto u periodnicu kako bi oni profesionalno rešili problem.

U našoj rent a car agenciji obraćamo veoma veliku pažnju na to da naši automobili lepo mirišu i da u njima nema neprijatnog i opasnog po zdravlje mirisa duvanskog dima.

 

 


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Zakonom treba zabraniti da se pusi u automobilu pogotovo kad se vozi.
0
0

Nenad
Nenad
Link

Kod polovine taksista u Beogradu auto im smrdi na duvanski dim. I ništa ne rade da bi taj problem ako ne rešili barem malo ublažili. Neki miris sorej, nešto... Muka mi je da uđem u takvo smrdlivo vozilo, ali nemam izbora. Čekati drugi taksi je promašaj, verovatnoća da će taj smrdeti još više je ogromna.
0
0

Natalija
Natalija
Link

Odlični saveti. Automobil je zaista premali prostor da bi bilo ko trebalo da puši unutra, ali ako to ipak radi, ja u taj auto ne ulazim. Onaj savet za zamenu tapacirunga i navlaka je najbolji. ;)
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Leto je na izmaku, a vremenska prognoza nam ide na ruku da ovaj vikend iskoristimo za izlet. Treba akumulirati  zrake sunca, dok ne počnu pravi jesenji dani. Ovog vikenda se održava tradicionalna manifestacija u Smederevu, pa ako ste i ljubitelj vinskog turizma ovo će biti idealno mesto za posetu. Do Smedereva nije teško doći, blizu je Beograda i sve što vam je potrebno je dobro raspoloženje mi ćemo vam pomoći da odaberete auto po vašoj meri za ovo putovanje. 


Pročitajte više

25-ti rođendan Škode Oktavije

25-ti rođendan Škode Oktavije

Godine 1996, u vreme kada je nastala prva Škoda Oktavija, fabrika automobila u gradu Mlada Boleslav, bila je jedna od najmodernijih u Evropi. A od tada do danas, za tih 25 godina, pojavile su se četiri savremene generacije Škode Oktavije. Ovaj lepi model, odigrao je ključnu ulogu u Škodinom uspešnom razvoju. Model koji je predstavljen, razlikovao se od prethodnih po prostranosti i najsavremenijoj tehnologiji. Imala je visok nivo bezbednosti i, što je najvažnije, odličnu cenu za automobil takvih performansi. Svaka nova generacija Oktavije sa sobom je donosila i inovativne tehnologije, da bi ova najnovija, bila na hibridni pogon.


Pročitajte više

Kako ukloniti pseću dlaku iz automobila?

Kako ukloniti pseću dlaku iz automobila?

Putovanja sa svojim psom su neverovatna iskustva i za njega i za vlasnike. Ali psi imaju tu nezgodnu ospbinu da ostavljaju dlake po sedištima, podu i unutrašnjosti vozila. Dlake kućnih ljubimaca nisu su teške za uklanjanje ukoliko poslušate ove naše savete.


Pročitajte više