RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Letnje vrućine: Kako sprečiti kvarove na automobilu tokom visokih temperatura

Letnje vrućine: Kako sprečiti kvarove na automobilu tokom visokih temperatura

Letnji meseci donose sa sobom sunčane dane, topli vazduh i tropske vrućine, kao i putovanja na godišnje odmore. Međutim, visoke temperature mogu predstavljati izazove za vaš automobil, potencijalno dovodeći do neprijatnih kvarova i smanjenja performansi. Kako biste sebe i svoje vozilo zaštitili od neželjenih problema, važno je preduzeti odgovarajuće mere održavanja i pažljivo pratiti neke ključne stvari tokom tropskih vrućina.
Prva i najvažnija mera koju treba preduzeti je redovno održavanje vozila.

Planirajte redovne servise i provere kod stručnih mehaničara, posebno pre putovanja u letnjim mesecima. Neophodno je proveriti sistem za hlađenje i rashladnu tečnost, kočione sisteme, stanje guma i sve druge ključne komponente koje mogu biti podložne oštećenju usled visokih temperatura. Ukratko, tokom letnjih meseci, kada se suočavate sa visokim temperaturama i sezonom putovanja, održavanje vozila je ključno za sprečavanje kvarova.

Redovno proveravajte nivo rashladne tečnosti i sistem za hlađenje

Visoke temperature tokom letnjih meseci mogu ozbiljno opteretiti sistem za hlađenje vašeg automobila. Da biste sprečili pregrevanje motora i potencijalno oštećenje komponenti, redovno proveravajte nivo rashladne tečnosti i stanje sistema. Rashladna tečnost je od vitalne važnosti za održavanje optimalne temperature motora. Proverite da li ima dovoljno rashladne tečnosti u rezervoaru i da li postoji curenje u sistemima za hlađenje. Ako primetite smanjenje nivoa tečnosti ili bilo kakve znakove curenja, odmah se obratite stručnom mehaničaru kako biste identifikovali i rešili problem. Redovnim održavanjem sistema za hlađenje vozila, osiguraćete da motor ostane rashlađen i zaštićen od visokih temperatura tokom letnjih vožnji.

odrzavanje guma, gume, automobili

Održavajte ispravno stanje guma

Tokom letnjih meseci, visoke temperature mogu imati negativan uticaj na gume vašeg vozila. Povećana toplota može dovesti do povećanja pritiska u gumama, što povećava rizik od pucanja ili oštećenja guma tokom vožnje. Da biste održali sigurnost i performanse vašeg vozila, redovno proveravajte pritisak u gumama i uverite se da je u skladu sa preporukama proizvođača vozila. Takođe, proverite gazni sloj guma kako biste se uverili da su u dobrom stanju i da nisu istrošene. Istraživanja su pokazala da nepravilno održavane gume mogu dovesti do lošeg prianjanja na putu, duže zaustavne staze i povećanu šansu za nezgodu. Stoga, redovno održavanje guma je ključno za sigurnu i udobnu vožnju tokom letnjih vrućina.

Zaštitite unutrašnjost vozila od izuzetno visokih temperatura

Letnje vrućine mogu dovesti do ekstremno visokih temperatura unutar vozila, posebno kada se parkira na otvorenom prostoru. Da biste zaštitili unutrašnjost od potencijalnih oštećenja, preduzmite odgovarajuće mere. Koristite reflektirajuće panele za prozore ili sunčane zavese kako biste smanjili količinu direktnog sunčevog zračenja koje ulazi u vozilo. Ovo će pomoći u održavanju niže temperature u kabini. Takođe, pokušajte da parkirate automobil u hladu, ukoliko je to moguće. Ako nije moguće pronaći hladno mesto za parkiranje, razmislite o upotrebi zaštitnih navlaka za sedišta kako biste smanjili toplotu koja se zadržava na površinama sedišta i upravljaču. Na taj način ćete sačuvati unutrašnjost vozila od prekomerne toplote i produžiti vek trajanja materijala.

Pravilno održavanje klima uređaja u vozilu

Klima uređaj je jedan od ključnih sistema u automobilu tokom letnjih vrućina. Da biste se pobrinuli da klima uređaj funkcioniše ispravno i pruža vam udobnost tokom vožnje, potrebno je redovno održavanje.
Prva stvar koju treba uraditi je provera rada klima uređaja. Uključite klima uređaj i proverite da li izlazi hladan vazduh. Ako primetite da vazduh nije dovoljno hladan ili da izlazi samo topao vazduh, to može ukazivati na problem sa sistemom. U tom slučaju, trebali biste se obratiti najbližem servisu kako bi pregledao i popravio klima uređaj.
Takođe je važno redovno čistiti filtere klima uređaja. Filteri sakupljaju prašinu, polen i druge nečistoće, što može ometati protok vazduha i smanjiti efikasnost klima uređaja. Proverite uputstva proizvođača kako biste saznali kako se pravilno čiste ili zamenjuju filteri.
Drugi korak je provera nivoa rashladnog sredstva (freona) u klima uređaju. Niska količina rashladnog sredstva može uzrokovati slabije hlađenje i smanjiti performanse klima uređaja. Ako primetite da klima uređaj ne hladi kao ranije, posetite servis kako biste proverili i dopunili freon ako je potrebno.

klima, automobil, klima u automobilu

Redovno održavanje sistema za hlađenje, pravilno održavanje guma i zaštita unutrašnjosti vozila od visokih temperatura, kao i održavanje auto klime zaista su ključni koraci za sprečavanje kvarova tokom letnjih meseci.

Neka ovi saveti budu deo vaše rutinske letnje pripreme i održavanja vozila kako biste osigurali sigurnu, pouzdanu i udobnu vožnju tokom celog leta. Uživajte u putovanjima i odmoru ovog leta i istražujte nove destinacije! Srećan put želi Vam Unirent rent a car!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više