RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Znaci koji ukazuju na to da treba da zamenite svećice

Znaci koji ukazuju na to da treba da zamenite svećice

Postoji mnogo važnih delova koji se nalaze u automobilima, ali nijedan nije važniji od svećica. One su te koje su odgovorne za pokretanje motora, kako bi mogao da vas preveze sa jednog mesta na drugo ili, narodski rečeno, za paljenje. Bez svećica, vozilo bi bilo beskorisno, jer nema načina da se motor aktivira i akumulator automobila upali. A pošto su svećice jedan od najmanjih delova vozila, često su sklone oštećenjima. Zato pri održavanju svećice treba da imaju prioritet, jer dugovečnost i korisnost vašeg vozila u velikoj meri zavise od njihovog stanja.

A zato što su tako male, veoma je teško na vreme uočiti probleme ili greške na njima. Međutim, uz nekoliko jednostavnih trikova i znakova, koje ćemo pokušati da objasnimo u ovom tekstu, moći ćete odmah da identifikujete probleme, koristeći svoja čula sluha i vida. Hajde onda da vidimo koji to znaci ukazuju na to da treba da zamenite svećice.

Neispravan motor

Kada motor vašeg automobila ne uspe da se pokrene dva ili više puta, to je znak da su svećice istrošene ili oštećene. Preskakanje paljenja motora je uobičajen simptom za stare i pokvarene svećice, tako da kada ovo počne da se događa, treba da znate da je vreme da se auto odveze u servis. Loš rad motora bi takođe mogao da prouzrokuje mnogo problema automobilu, pa i da ošteti vaš katalizator.

Borba za ubrzanje

Sa neispravnim svećicama, vaše vozilo će imati teškoće sa ubrzavanjem, jer svećice ne mogu da obezbede dovoljno snage komori za sagorevanje. Kada vaš automobil ima oštećene svećice, obično radi sporije nego inače, pa biste se mučili u pokušaju da ga ubrzate ručno. Kada se ovaj simptom pojavi, najbolje bi bilo odmah zameniti svećice, kako bi vaše vozilo moglo da radi glatko i efikasno.

Stare svećice

Kod novijih automobila obično sve to možete videti i na komandnoj tabli, pa će tako lampica “ček endžin” biti uključena. Ovo je odlična stvar jer ova “lampica za proveru motora” vam pomaže da vidite da li motor ima komplikacija ili nedoslednosti. Ako je ova lampica uključena, postoji jedna specifična greška u motoru koja može biti uzrokovana od strane nekoliko faktora, uključujući i oštećene svećice. Uvek pazite na ovu lampicu kad god palite svoj automobil, kako biste na vreme uočili probleme sa motorom.

Loše upravljanje gorivom

Ako primetite da vaš automobil troši previše goriva, možda nešto nije u redu sa svećicama. Loše upravljanje gorivom je verovatno uzrokovano svećicama, koje ne mogu dati dovoljno snage i sile motoru, što bi moglo da dovede do toga da motor ne može efikasno da sagoreva gorivo. Tačnije, gubi gorivo, a za uzvrat ne daje dovoljno snage pri kretanju.

Loše upravljanje gorivom je veliki problem koji treba da se reši što je pre moguće jer tako gubite najviše novca, a istovremeno, to čini automobil podložnim mnogo većoj šteti. Zato, ako mislite da su svećice uzrok ove dileme, trebalo bi što pre da odvezete svoj automobil u servis, koji će vam rešiti ovaj problem.

U principu, kad god je to moguće, trudimo se da uštedimo gorivo, za šta postoji više načina. Zato treba reagovati na vreme. Automobili koji se iznajmljuju kod rent a car agencija poput Unirent-a redovno se servisiraju, pa su ovakvi problemi svedeni na minimum. Ipak, ako primetite da automobil troši više nego što bi trebalo, obavezno obavestite rent a car agenciju.

Bučan motor

Još jedan od znakova koji ukazuju na to da treba da zamenite svećice je i bučan motor. Ovo je najverovatnije uzrokovano time što jedna od svećica ne funkcioniše kako treba, da bi davala snagu jednom od cilindara motora. Ako svećica ne može da proizvede energiju za jedan cilindar, drugi cilindri motora morali bi da se preopterete, kako bi nadoknadili rad neispravnog.

Preopterećeni cilindri su oni koji čine motor glasnim, a razlog tome su najčešće neispravne svećice. Ako ne promenite oštećenu svećicu, to može da ošteti ne samo cilindar sa kojim je povezana, veći i ceo motor, jer ostali cilindri rade napornije, da bi nadomestili ovaj koji ne radi kako treba.

I to bi, otprilike, bilo to…

Ovo su osnovni znaci na koje treba da obratite pažnju da biste utvrdili da li je potrebno zameniti svećice. Svi delovi vašeg automobila su važni, pa vam preporučujemo da svoje automobile redovno servisirate, kako bi oni uvek bili u savršenom stanju. Održavanje vašeg automobila u dobrom stanju od suštinske je važnosti za produženje njegovog životnog veka, kao i uštedu novca za održavanje, bezbednost, popravke i zamene delova.

Jer ako ne želite da brinete o svom automobilu, vrlo brzo vam se može desiti da ostanete bez njega. U tom slučaju, preporučujemo vam da po potrebi iznajmite automobil kod neke od rent a car agencija poput Unirent-a. U našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći automobil baš po svojoj meri, a u isto vreme, nećete morati da razmišljate o njegovom servisiranju, jer o tome brine tim naših stručnjaka.


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više