RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 

1. Izdvojite vreme da detaljno očistite automobil. 

Veoma je važno da se auto detaljni očisti od snega, to podrazumeva da se ukloni i snežni pokrivač sa krova. Vozači uglavnom to zaboravljaju, pa  pri prvom oštrijem kočenju sav taj sneg padne preko vetrobrana, pa naknadno moraju da očiste, što komplikuje situaciju u saobraćaju. Nemojte biti nemarni već uklonite sav sneg sa haube, vetrobrana, krova, sa svih stakala, retrovizora…
Obavezno očistite svetla jer farovi,  žmigavci, zadnja  svetla tokom vožnje prikupljaju  nečistoće, a posebno je važno kada su loši vremenski uslovi da imate dobru vidljivost i da ste vidljivi drugim učesnicima u saobraćaju. Prljava stop svetla mogu da dovedu da zbog kasnog uočavanja signala dođe do naletanja drugog vozila na vaš automobil, zato neka vam je uvek u gepeku pri ruci stara krpa kojom ćete moći da prebrišete sva svetla.

2. Zimska oprema za auto

Svima su zimske gume prva asocijacija na zimsku opremu i one naravno jesu podrazumevani  sastavni i osnovni deo zimske opreme, ali ne i jedini.  Svako vozilo trebalo bi da ima lance i uže za vuču. Podrazumeva se da u zimskom periodu godine ne krećete na put bez lopate u gepeku. Mala lopata je sasvim adekvatna jer ćete moći da raščistite put, i da otklonite sneg sa auta.  Lampu u autu ili reflektor je takođe neophodno imati kad su u pitanju zimski uslovi na putu i zaista mogu biti od koristi i vama i drugim učestvuju u saobraćaju. Morate imati u vidu da sneg na automobilu ugrožava njegovu aerodinamiku i povećava potrošnju goriva. Ukoliko ste na putu  iza automobila prekrivenog snegom, držite distancu. Nije retkost da dođe do oštećenja na automobilu zbog  odvajanja ledene kore od drugog automobila, a naročito kamiona koji se kreće velikom brzinom.

voznja po snegu

3. Prilagodite brzinu uslovima na putu

Morate voditi računa o brzini, to znači da je  prilagodite vožnji po snegu. Nema brze vožnje jer je veliki rizik da izgubite kontrolu nad vozilom. Rastojanje od vozila koje je ispred vas neka bude duplo veće nego kad su normalni uslovi vožnje, da biste imali vremena za kočenje i mogli normalno da se zaustavite. Izbegavajte visoke obrtaje, vozite u višem stepenu prenosa nego inače pogotovo pri pokretanju vozila kako biste izbegli proklizavanje.

4. Vožnja po uzbrdici i prestrojavanje

Kada je u pitanju vožnja na uzbrdici, držite ravnomerno gas i nikako se ne zaustavljajte bez potrebe. Može se lako desiti da više ne možete da krenete. Ako automobil koji se kreće ispred vas stane, morate da vodite računa da mu ostavite dovoljno prostora da može ponovo da krene, jer može da se desi da prokliza i  počne da se nekontrolisano kreće unazad.
Kada je u pitanju prestrojavanje to takođe u zimskim uslovima vožnje, može biti nezgodna situacija. Mnogi vozači zaboravljaju na činjenicu da će drugi vozači u čiju se traku prestrojavaju možda imati problema sa zaustavljanjem i držanjem odstojanja. Dakle ne može se prestrojavanje obaviti isto kao i kad je put suv.

voznja po snegu i ledu

5. Lanci za sneg

Lance za sneg obavezno je montirati na svim  deonicama puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.
U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, ali uređaje za povećanje trakcije vozači mogu postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom. Kazne za neposedovanje propisane zimske opreme su velike i tretiraju se  kao kad su u pitanju teže tehničke neispravnost vozila. Tek početkom 2000-tih, u radnjama su se mogli naći novi koncepti lanaca za sneg koji su zamenili metalne klasične lance. Zahvaljujući kompaniji Michelin,  kreirane su  čarape (S.O.S Grip) i kompozitni lanci (Michelin Easy Grip). Lakše se koriste od lanaca i imaju bolje  performanse.

Nadamo se da Vam je tekst koristio, srećan i bezbedan put želi Vam Unirent rent a car


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više