RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

5 top saveta kako da pravilno operete svoj automobil

5 top saveta kako da pravilno operete svoj automobil

 

Iako možda deluje da o ovoj temi nema ničeg nejasnog, pranje automobila nija baš tako jednostavno. U ovom tekstu daćemo neke osnovne savete kako da jednostavno, brzo i pravilno operete vaš automobil. Ne postoji samo jedan način da se pravilno opere automobil, ali zato postoji mnogo pogrešnih, pri čemu lako možete da izgrebete lak ili mu uništite sjaj. Najvažnije od svega je da sprečite da se nečistoća koju želite da skinete pretvori u šmirglu koja će izazivati oštećenja na laku. Sam način i kvalitet pranja dosta zavisi od opreme koji imate i preparata koje koristite. Ukoliko se koriste jaki vodeni pištolji, lakše će se skidati prljavština i nečistoća. Naravno da nije greška koristiti obično, tj klasično crevo za vodu, ili kofu sa vodom i sunđer.

Sigurni smo da će posle naših saveta, vaš ljubimac zablistati u punom sjaju.

1. Nađite odgovarajuće mesto 

Pre nego što počnete da perete auto nađite odgovarajuće mesto. Nikako nemojte prati auto direktno na suncu, zbog brzog sušenja pene/šampona, vode i drugih sredstava koja ćete koristiti. Ako ne možete da nađete pogodno mesto, onda ga perite u ranim jutarnjim časovima ili uveče. Takođe ni sam auto ne sme da bude vreo i ovo imajte na umu.

2. Nemojte koristiti agresivna sredstva za pranje 

Nipošto nemojte da koristite agresivna sredstva za pranje koja se koriste u domaćinstvu odnosno u kuhinji ili kupatilu, pošto lako može doći do oštećenja laka ili plastičnih i gumenih delova. Ona odlično peru, odmašćuju i skidaju sve i svašta, ali imaju i abrazivna svojstva, tj. u sebi imaju sitne čestice koje će izgrebati lak vašeg automobila. Često se za pranje automobila koristi deterdžent za sudove, ali naša preporuka je da izbegavate ovakva pranja, jer i u njihova hemijska svojstva ne odgovaraju laku automobila.Najbolje je koristiti posebne šampone koji su namenjeni pranju automobila. I kod njih ima ozbiljnih razlika između onih najjeftinijih i najskupljih. Oni skuplji obično imaju i vosak u sebi, pa nakon pranja ostaje tanak zaštitni sloj, što znači da će sledeće pranje biti dosta lakše, odnosno nečistoće će se lakše ukloniti.

3. Dobro nakvasite i isprerite auto 

Prvo dobro nakvasite auto i isperite svu krupniju nečistoću i prljavštinu. Počnite da kvasite auto od krova prema točkovima, da bi se redom skidala nečistoća. Kada ste dobro nakvasili auto,  u kofu sa vodom dodajte auto šampon i napravite penu. Kada trljate automobil nemojte da koristite sunđer, jer se na njemu mogu zadržati čestice prljavštine i prašine i možete ogrebati farbu. Umesto sunđera korisite meke mikrofiber krpe. Počnite da trljate auto kao i kada ste ga kvasili, dakle od krova prema točkovima, jer je donja strana automobila uvek prljavija od gornje, pa da se ne bi raznosila prljavština po celom voziliu. Kada je auto istrljan sledi ispiranje, pa zatim i sušenje.

pranje auta

4. Operite unutrašnjost auta 

Ne zaboravite da je s vremena na vreme potrebno uraditi i dubinsko pranje automobila. Tada se pere, čisti i dezinfikuje čitava unutrašnjost vozila, nekada se i skidaju sedišta kako bi moglo da se dopre do svih nepristupačnih delova.

Dubinsko pranje će doprineti da higijena vašeg automobila bude na adekvatnom nivou, tako će se otkloniti sva nečistoća, bakterije i prljavština,  koja se skuplja na sedištima i učiniti da vaš auto bude bezbedan i bakteriološki. 

5. Operite točkove 

Što se tiče čišćenja točkova, prvo felne  dobro isprskajte vodom i operite šamponom kako bi se uklonilo što više nečistoće. Naprskajte posebno sredstvo za čišćenje alu felni. Neka sredstva se ostavljaju da deluju samo 15 ili 30 sekundi, druga jedan minut, a treća i do pet minuta. Nipošto ne koristite sredstva za čišćenje po jakom suncu ili ukoliko su felne vrele.

pranje tocka

Kada su u pitanju čelične felne, mogu da se koriste ista sredstva. Ratkapne možete da skinete pošto ćete ih tako lakše oprati, osim ukoliko se ne plašite da ćete ih oštetiti čestim skidanjem/stavljanjem ili ste ih učvrstili plastičnim vezicama, pa ne želite da ih sečete.

Nadamo se da su vam naši saveti za pranje automobila koristili i ne zaboravite da redovno brinete o svom ljubimcu na četiri točka. Vaš Unirent rent a car


Komentari ()

Lidija
Lidija
Link

Ja sam jednom probala da ga operem u uslužnoj perionici i em sam sva bila mokra, em mi je trebalo nekoliko žetona da to stignem da uradim kako treba, tako da sam na kraju odustala. Imam perionicu u ulici, pa ga odvezem, a oni me pozovu kad bude gotov. Em blista, em miriše, a nije ni tako skupo. Kad imate svoje dvorište, to možete lako da radite sami. Ja nemam, nemam ni garažu, tako da mi je ovo najpovoljnija opcija.
1
0

Nikola
Nikola
Link

Ranije sam prao sam, ali od kad su uveli ono brzo pranje u perionicama, odem tamo pa operem. Nije skupo, a mnogo je lakse.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Top 5 automobila za vozače početnike

Top 5  automobila za vozače početnike

Probna vozačka dozvola ima mnoga ograničenja. Pre svega, zakon kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom (dok je ona na snazi), ne sme da upravlja automobilom koji ima motor jači od 80kW odnosno 109 KS. Izuzetak u ovom ograničenju ogleda se u tome da automobil sa snažijim motorom, vozač početnik može voziti pod nadzorom nekog od članova porodice koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje 5 godina. Probna vozačka dozvola zabranjuje  da vozite od 23:00 pa sve do 06:00.


Pročitajte više

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

U auto-školi vas uče da se ne lepite za auto ispred vas, da biste, ukoliko se nešto dogodi, imali vremena da reagujete i zakočite, pa ako je moguće, izbegnete sudar. E, upravo ta udaljenost između automobila, koja ponekad može i da vam spasi život, zove se sigurna udaljenost tokom vožnje.


Pročitajte više