RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva. Plava boja se sada već  tradicionalno vezuje za električne automobe pa tako i prodaja plavih automobila beleži porast.

Dominacija monohromatskih boja nije  zato što kupci na tome insistiraju, već zato što ni proizvođači ne daju više opcija i izbora. Kao primer tome imamo kompaniju BMW čija je serija 7 dostupna samo u 12 boja, a od toga je 9 varijacija bele, sive i crne boje. Moramo navesti još jedno zanimljivo istraživanje koje je sproveo sajt iSeeCars i koje je obuhvatilo čak 6 miliona prodajnih transakcija automobila koje je pokazalo jedan zanimljiv podatak, a to je da automobili žute boje najmanje gube na svojoj vrednosti.

Poslednjih 10 godina dominiraju monotone, jednolične boje

Ono što je očigledno u auto-industriji zasigurno je da dominiraju monotone, jednolične boje. Zapravo sivom, belom, crnom i njihovim varijacijama  obojeno  je gotovo 70 posto prodatih modela. Ukusi, zahtevi kupaca se vremenom menjaju, u poslednje vreme se sve više traže crvena i žuta boja automobila.  Markentiški stručnjaci, došli su do zaključka da atraktivne nijanse kupci vole jer vrednost automobila sporije gubi na vrednosti i da boje utiču na bezbednost. Jarke  boje kao što su zelena i crvena  bolje se uočavaju kad su uslovi smanjene vidljivosti. Žuta boja automobila se naročito dobro uočava kad je magla.

boje automobila, peugeot 208

Postoje naravno i praktični razlozi kada je u pitanju  izbor boje automobila, a ne samo estetski. Kao opšte pravilo, beli automobili su popularniji u toplijim krajevima jer bela boja reflektuje sunčevu svetlost. Tako se automobili ne zagrejevaju dodatno, s druge strane, crni automobili su gotovo uvek izbor za službena vozila i  vozila državnika.
Bela je najpopularnija boja u Australiji (39,1 posto od ukupnog broja vozila) i EU (26,8 odsto). Amerikancima je favorit i prvi izbor crna.

Da li boja automobila govori nešto i o našem karakteru?

Psihologija boja je studija o tome kako mogu  određene boje da utiču na naše ponašanje i raspoloženje. Boje imaju različita značenja i psihološke efekte koji se razlikuju u različitim kulturama. Danas se na to obraća pažnja najviše kad je u pitanju marketing i brendiranje proizvoda. Tople boje crvena, žuta i narandžasta izazivaju veće emocije uzbuđenja, dok hladne boje, poput plave, zelene i ljubičaste, utiču na smirenost. Tamnozelena boja auta govori da je vlasnik smiren, poverljiv, staložen, dok svetlozelena znači da dobro podnosi stresne situacije što je veoma važno u saobraćaju. Za vlasnike sivih metalik automobila važi da su okrenuti budućnosti i da vole eleganiciju.

Vlasnici žutih automobila smatraju se pozitivcima i važe za duhovite osobe. Braon boja označava snagu, moć, jedinstvenost dok su vozači narandžastih automobila uglavnom umetničke duše.
Svetlo plava boja automobila govori da ih voze mirni, verni i iskreni ljudi, dok tamnije nijanse se vezuju za  poverenje i autoritet. Psihologija boja nije nauka naravno,  kakvu će percepciju neko imati o određenoj boji zavisi i od naših ličnih iskustva, kulture vaspitanja ...
Na primer, crvena je u zapadnoj kulturi simbol strasti, ljubavi. U Južnoj Afrci, ista ta boja se povezuje sa smrću i vezuje za tugu, žalost dok je u Kini simbol sreće, prosperiteta i dugovečnosti.

A koja je vaša omiljena boja automobila? Pišite nam ispod u komentarima. Vaš Unirent rent a car!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

Ako posedujete sopstveno vozilo, znate da je redovno održavanje neophodno za njegovo nesmetano funkcionisanje. Ipak, ono što je važilo za nekadašnje modele automobila, nije primenjivo na današnje. U želji da razjasnimo neke od mitova, pripremili smo za vas spisak od 6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila. Pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Pravi poklon nije lako odabrati. Ako želite pravi poklon za dragu osobu koja je zaljubljena u vozila i vožnju, treba da joj kupite nešto što je povezano sa tim svetom. U nastavku su neki naši predlozi


Pročitajte više

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 


Pročitajte više