RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li je proizvodnja automobila na vodonik budućnost autoindustrije?

Da li je proizvodnja automobila na vodonik budućnost autoindustrije?

Najčešće čitamo o tome kako su električni automobili perspektiva i da će zameniti benzince i dizelaše. Zapravo, da li je baš tako i da li bi mogli automobili na vodonik da budu vozila budućnosti? Vodonik H2 je najlakši gas u univerzumu. Osim toga vodonik je  najrasprostranjenija materija i čak 75% našeg univerzuma čini vodonik. Konkretno, na našoj planeti ga nema u čistom obliku. Da bi se dobio, treba ga izdvojiti iz metana ili vode.  Metan je, kao što je poznato užasan po okolinu i zato bi transformacija metana u vodonik bilo nešto najbolje za civilizaciju. Sagorevanje vodonika u SUS motoru kao nus proizvod ima vodu. Astronauti u stvari dobijaju struju i iz ćelija goriva na svom letu, gde vodonik oksidira stvarajući električnu energiju i vodenu paru.

Koeficijent iskoristivosti dobijanja energije tu je oko 65 posto, dok je koeficijent iskorišćenosti u cilndirima SUS motora daleko manji.  To se dešava zbog nastajanja velike količine toplote koja odlazi kroz sistem hlađenja u okolinu, ali i savladavanja otpora trenja u samom motoru. Vodonik je plin i kao takav lakši je čak 11 puta od vazduha koji udišemo. U stvari pošto sadrži jedan elektron i jedan proton to je najlakšli plin u svemiru. Za 1 kilogram mase vodonika potrebno 11 kubnih metara vodonika na atmosferskom pritisku. Sa tim jednim kilogramom moglo bi se preći 100 kilometara koristeći ga u automobilu.

toyota mirai

Šta je glavni problem automobila na vodonik?

O vodoniku se najčešće govori, kao o gorivu budućnosti. Toyota je kao kompanija lider u proizvodnji ovakvih vozila. Toyota Mirai  je zapravo retka serija automobila sa pogonom na vodonik. Danas se u ovoj fabrici automobila proizvodi druga generacija vozila na vodonik i dosta je urađeno da se poboljša efikasnost sistema gorivnih ćelija. Veća je zapremina rezervoara i bolja aerodinamika. Jednim punim rezervoarom može da se pređe oko 650km. Naravno, „Tojota“ još proizvodi i automobile koji kao gorivo koriste isključivo derivate nafte, tako da u ovom trenutku, praktično, radi na pet staza. Dakle, samo benzin, benzin plus struja, sama struja, vodonik i struja, sam vodonik.


Razvoj i proizvodnja više različitih tehnologija su ekstremno skupi i tehnički i logistički složeni. Ali upravo  činjenica da „Tojota“ i dalje ne odustaje od vozila s gorivnom jedinicom i s čisto vodoničnim motorom uprkos  ogromnoj prodaji automobila sa isključivo električnim pogonom govori o politici kompanije i njenoj ekonomskoj moći. U svetu je 2020. godine  prodato blizu sedam miliona električnih automobila, dok je prodato samo sedam hiljada vozila s pogonom na vodonik.
„Tojota korola“ s vodoničnim motorom prvo je vozilo te vrste na svetu koje se uključilo u takmičenje s automobilima na klasični pogon. To je po prvi put učinila u maju 2021.godine.  Tada je na stazi „Fudži spidvej“  ovaj auto izvozio 24-časovnu trku od 358 krugova.

Koje su prednosti, a koje mane automobila na vodonik?

Molekuli vodonika su veoma lagani i lako mogu odlebdeti do kraja atmosfere i napustiti je. Postoji nekoliko metoda za proizvodnju čistog vodonika iz molekula koji sadrže vodonik. Vodonik se može izdvojiti iz prirodnog gasa, iz vode elektrolizom ili se može proizvesti biološki od algi ili određenih vrsta bakterija. Neke od metoda proizvodnje vodonika su još u fazi razvoja. Jedna od najvećih prednosti vodonika je što ne zagađuje okolinu. Kada bi svaki auto pokretao vodonik, oblaci smoga bi naglo iščezli. Većina naučnika se slaže da povećane količine ugljen dioksida u atmosferi doprinose globalnom zagrevanju.

Naravno, vodonik nije jedino alternativno gorivo. Međutim, kombinovanjem korišćenjem vodonika kao goriva, ali i vozila na električni pogon i drugih alternativnih goriva možemo uticati na smanjenje zagađenja. Potrebno je vreme jer  zagađenje neće nestati uskoro. Čađ nestane za nekoliko nedelja ili meseci, ali ugljen dioksid ostaje znatno duže vreme. Kada bi se ovog trenutka prestalo sa zagađivanjem, bile bi potrebne decenije da se nivo ugljenika u atmosferi vrati na normalu. Dobijeni vodonik u gasovitom stanju, se komprimuje na vrlo visokom pritisku (200-500 bara) i tako skladišti u čelične boce.Za skladištenje vodonika u tečnom stanju, potrebno ga je čuvati na kriogenim temperaturama (blizu apsolutne nule), jer na temperaturi od -253C (oko 20K) vodonik počinje da ključa.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, naša rent a car agencija nastaviće da prati novosti u oblasti autoindustrije i sve zanimljive teme podelićemo sa Vama. 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prvi sneg često simbolizuje nov početak, čistotu i nežnost. Takođe može podsećati na mir i tišinu koja dolazi sa belim pokrivačem. Za mnoge ljude, prvi sneg ima i emotivnu vrednost, podsećajući ih na detinjstvo ili donoseći osećaj radosti i čuda. Prvi sneg gotovo bez presedana je iznenađujući za putare širom zemlje svojom nenajavljenom pojavom.


Pročitajte više

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Hibridna vozila nisu nova, ali, njihova popularnost sa vremenom raste. Iako se u poslednje vreme radi na ekspanziji potpuno električnih vozila, čini se da se mnogi, još uvek, radije okreću hibridima. U ovom tekstu, bavićemo se prednostima posedovanja hibridnog vozila pa, ako vam je tema zanimljiva, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Vožnja u uslovima magle

Vožnja u uslovima magle

Kada voze u magli, vozači se osećaju nesigurno, zabrinuto, imaju poteškoća u orijentaciji kao i povećan nivo stresa, ankcioznosti, straha i panike. Da bi nastavili svoju vožnju na bezbedan način, moraju da se prilagode otežanim uslovima koji donosi magla.


Pročitajte više