RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako da pripremite automobil za zimu?

Kako da pripremite automobil za zimu?

Pravovremena priprema automobila za zimu može vam uštedeti mnogo vremena, novca i živaca.. Zato  se pozabavite svojim vozilom na vreme, dok zima još nije počela.Ako ga ne sredite za hladan period pre nego što on nastupi, to može imati određene posledice.

U ovom tekstu preporučićemo vam par aktivnosti kako bi na vreme pripremili auto za hladnije dane. Dobra stvar je što većinu priprema možete obaviti sami i što vas to neće koštati čitavo bogatstvo

 

Zamenite letnje gume 

 

Iako su vozači u skladu sa Zakonom o saobraćaju Republike Srbije, u obavezi da koriste zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila, stručnjaci preporučuju korišćenje zimskih guma pri temperaturama nižim od 7°C, bez obzira na aktuelne vremenske uslove, imajući u vidu njihove bolju trakciju na putu i kraći zaustavni put prilikom kočenja.  

Pravovremena zamena guma važna je ne samo zbog produžetka njihovog životnog veka i izbegavanja nepotrebnih troškova i saobraćajnih kazni, već i zbog, što je najvažnije, bezbednosti svih učesnika u saobraćaju. Zato,  jedna od vaših obaveza, kao odgovornog vozača, jeste da se pobrinete da izbor guma za vaš auto prati aktuelno godišnje doba, kao i da njihova kontrola bude sastavni deo svake zamene.

 

Proverite antifriz

Zamena antifriza trebalo bi da se obavlja svake dve godine. Ukoliko ste to obavili prošle godine, možete da proverite svojstva antifriza u nekom servis. Antifriz vremenom gubi svojstva, što znači da mu slabe otpornost na smrzavanje i antikorozivna zaštita. Ukoliko se rashladna tečnost zaledi, posledice mogu da budu katastrofalne po motor i prateće komponente.

 

Proverite akumulator i tečnosti

Dobro stanje akumulatora je od presudne važnosti za lako startovanje motora. Poslednja stvar koju želite da vam se desi u toku zime, jeste da vam auto stane na sred puta. Hladno vreme može imati negativan efekat na snagu koju akumulator može da proizvede. 

Zato je od izuzetne važnosti da proverite u kakvom je stanju vaš akumulator i da proverite  nivo tečnosti za hlađenje.  Najbolje  je da vaš auto ima 50/50 mešavine antifriza i vode. Bez dovoljne količine antifriza, vaš motor može da se smrzne što dovodi do katastrofalnog oštećenja.

 

 Proverite svetla

Zimi su dani kraći i vidljivost na putu je drastično manja u toku dana, pogotovo kada se spusti magla ili počne snežna oluja. Upravo iz tih razloga veoma je bitno da sva svetla na automobilu pravilno rade. Ovo je važno,  ne samo da biste vi videli put, već i da bi drugi vozači dobro videli vas. Proverite ih i očistite, zamenite sijalice koje ne rade kako treba.

 

Proverite kočnice 

 

Kočnice su, naravno, jednako važne bez obzira na godišnje doba. Međutim, zimi zbog klizavog asfalta u slučaju da pojedini točkovi nejednako koče znatno lakše dolazi do zanošenja automobila i gubitka kontrole nad njim. Ukoliko je kočiona tečnost starija od dve godine, trebalo bi je zameniti.

 

Proverite  brisače i po potrebi ih zamenite

Dobra preglednost je jedan od osnovnih uslova za bezbednu vožnju, a brisači su zaduženi da sa vetrobrana uklanjaju vodu, sneg i sve ostalo što točkovi drugih vozila nabacaju na njega. Stoga na vreme proverite i ukoliko je potrebno zamenite metlice brisača. Ako vaši brisači škripe ili ne čiste vetrobransko staklo pravilno, vreme je da ih promenite. Kada nastupe ledeni dani redovno proveravajte da li su se brisači zalepili za staklo. Ako jesu nemojte ih uključivati, jer možete oštetiti motore ili može doći do iskakanja osigurača.

Nadamo se da smo Vam ovim savetima pomogli u pripremi automobila za nastupajuće hladne zimske dane. Srećan put želi Vam Unirent rent a car. 


 


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Prvi sneg je pao sto nas opominje da zima kuca na vrata i da naseg ljubimca moramo pripremiti za zimsku voznju.
1
0

Jeca
Jeca
Link

A baš sam danas prošla pored svog vulkanizera i razmišljala o tome da uskoro treba da mu odvezem auto, da mi zameni gume. Mislim da je ostalo u redu, ali treba proveriti. Hvala za podsećanje. :)
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Top 5 automobila za vozače početnike

Top 5  automobila za vozače početnike

Probna vozačka dozvola ima mnoga ograničenja. Pre svega, zakon kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom (dok je ona na snazi), ne sme da upravlja automobilom koji ima motor jači od 80kW odnosno 109 KS. Izuzetak u ovom ograničenju ogleda se u tome da automobil sa snažijim motorom, vozač početnik može voziti pod nadzorom nekog od članova porodice koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje 5 godina. Probna vozačka dozvola zabranjuje  da vozite od 23:00 pa sve do 06:00.


Pročitajte više

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

Šta je sigurna udaljenost tokom vožnje?

U auto-školi vas uče da se ne lepite za auto ispred vas, da biste, ukoliko se nešto dogodi, imali vremena da reagujete i zakočite, pa ako je moguće, izbegnete sudar. E, upravo ta udaljenost između automobila, koja ponekad može i da vam spasi život, zove se sigurna udaljenost tokom vožnje.


Pročitajte više