RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako do najbolje fotografije

Kako do najbolje fotografije

 

Svi se divimo neverovatno lepim fotografijama u National Geographic-u i ostalim časopisima. I neretko se zapitamo: “Kako su samo uspeli?“, “Kako mogu da naprave tako sjajne slike?“

Prva pomisao je da se radi o profeionalcima koji poseduju najkvalitetniju moguću opremu. Svakako to je deo odgovora. Ali ne radi se samo o tome. Za dobru fotografiju je potrebna veština i dosta znanja. Ono što garantuje dobre slike je razumevanje principa fotografije, osvetlenja, balansa, fokalne daljine i još puno toga.

A ono što je najbitnije je ljubav prema fotografiji. Neretko ljubitelji fotografije iznajme vozilo kako bi mogli da dopru do neke udaljene lokacije koja nudi neverovatne prizore.

U produžetku pročitajte naš mini priručnik kako da uskočite u svet kvalitetne fotografije.

 

Tehničke karakteristike fotoaparata

Na početnu da se upoznamo sa nekim tehničkim detaljima u foztografiji. Verovarno će početnicima ove tehnikalije da izgledaju teško i nerazumljivo, ali teško je napraviti dobru fotografiju ukoliko se ne poznaju.

 

Balans boja

Balans boja (engl. White Balans) u digitalnoj fotografiji znači podešavanje boja na način da slika izgleda prirodno. Predmeti koju su u prirodi beli i na slikama treba da izgledaju beli. Većina digitalnih fotoaparata automatski podešava ovu funkciju, ali nije na odmet da se proveri. Još bolje je da se aparat pre upotrebe resetuje kako bi slikao boje onako kako ih ljudsko oko stvarno vidi.

 

Boke (engl. Bokeh)

Boke je termin u fotografiji koji označava dubinsku neizoštrenost pozadine. Drugim rečima, ova tehnika koristi zamućenje da fokusira pažnju gledaoca na određeno područje slike. Najviše se koristi kod slikanja portreta.

 

Fokalna daljina

Fokalna daljina je rastojanje između sočiva aparata i njegovog fokusa i izražava se u milimetrima. Objektivi sa zumom prikazuju i minimalnu i maksimalnu fokalnu daljinu, na primer 200–400 mm i sl.

 

F-broj (F-number)

U optici, F- broj predstavlja odnos fokalne daljine optičkog sistema i prečnika ulaznog otvora (zenice). Radi se o bezdimenzionalnom broju koji je u fotografiji veoma važan i predstavlja kvantitaivnu meru za brzinu blende.

 

ISO

ISO predstavlja nivo osetljivosti kamere na svetlo. Što je ISO niži, manje je osetljiv na svetlost, a što je veći, to je osetljiviji. Ukoliko se pogreši u podešavanju ISO-a, slika će izgledati zrnasto i puna „šuma“. Da biste bili sigurni, podesite najniži ISO na fotoaparatu.

 

Pravila u fotografiji

Kao u svakoj oblasti i u fotografiji postoje pravila i postulati. Da pogledamo najvažnije:

 

Pravilo trećine

Pravilo trećine je najpoznatiji princip fotografske kompozicije. U suštini, objekt koji se slika ne treba da bude u centru kadra nego u levoj ili desnoj trećini slike, ostavljajući druge dve trećine otvorene. Neke kamere omogućavaju da se postavi mreža na ekranu, što je počenicima od velike pomoći.

 

Kompozicija slika

Opšto pravilo fotografije kaže da se objekat koji se slika ne postavlja u centar kadra nego sa strane. Ukoliko je u centru, postoje velike šanse da slika bude pomalo dosadna i neinspirativna.

 

Slikanje pejzaža

Kada se fotografišu pejzaži treba da se traži dubina polja – rastojanje između najbližih i najudaljenijih objekata u jednom kadru. Za povećanje dubine polja treba podesiti manji otvor blende, a zatim ručno fokusirati na hiperfokalnu udaljenost.

 

Portreti

Za portrete ne treba koristiti širokougaone objektive zato što oni mogu da izobliče detalje, lice izgubi oštrinu i na se slici pojave mutni detalji. Ljude treba snimati u brzom režimu kako se ne bi “uhvatili” momenti kada trepnu ili naprave neželjenu grimasu. 

 

“Hvatanje” pokreta i pomeranja

Veoma je teško slikati pticu u letu zato što ima mnogo kretanja. Jedna od tehnika je da se koristi mala brzina zatvaranja blende kako bi se zamutila pozadina a objekat koji se kreće može da dođe do izražaja.

Još jedna tehnika za slikanje objekta koji se brzo kreće je da se njegovo kretanje prati kamerom. Na ovaj način se zadržava oštrina životinje ili čoveka koji trči ili automobila u pokretu.

auto u pokretu

Najbolje vreme za slikanje

Najbolji deo dana koji garantuje dobre fotografije je prvi sat jutra posle izlaska sunca, kao i poslednji sat pre zalaska sunca na kraju dana. U to vreme sunčeva svetlost je difuzna i daje bogatiju i dublju boju.

 

Kratki saveti za dobijanje dobrih fotografija

 • Fokusirajte se na jedan objekat - na primer na lice ili oči i uverite se da pozadina nije u fokusu
 • Razmišljajte o kompoziciji. Ne zaboravite da koristite pravilo trećine
 • Slikajte mnogo slika kako biste mogli da odaberete najbolje
 • Ako nemate skupi zum objektiv, možete da koristite i dvogled
 • Ako hoćete da snimate životinje u prirodi možete prvo da vežbate u zoološkom vrtu
 • Ako je pozadina dosadna, isecite je. Ako je zanimljiva, može poboljšati fotografiju
 • Za slikanje objekta u pokretu potrebna je brza kamera koja ima brzinu zatvaranja blende od najmanje 1/2000 sekunde sa 6 do 9 frejmova u sekundi

 

Softver za uređivanje fotografija

Postoji veliki broj programa koji se koriste za digitalno doterivanje i uređivanje fotografija. Da pomeno najpoznatije:

 

Adobe Photoshop - sigurno najpoznatiji softverski paket za ovu namenu

Corel PaintShop Pro X8 – poseduje bogatstvo opcija kao Photoshop, ali može biti mnogo sporiji

Serif PhotoPlus X8 - odličan za početnike; dolazi sa nizom alata koji pružaju odličan uvod u uređivanju fotografija

ACDSee 17 - nudi bogat izbor standardnih i naprednih alata za uređivanje. Ima čist i jednostavan interfejs što ga čini veoma lakim za rad

PhotoPad Photo Editor - dobar za početnike i one koji ne uređuju mnogo slika, ali ne i za profesionalce

 

Slikanje mobilnim telefonima

Kamere na savremenim mobilnim telefonima su prilično kvalitetne i moćne. I pored toga što ih profesionalci i pravi zaljubljenici u fotografiju ne priznaju, i sa njima se mogu snimiti dobre fotografije. Samo treba znati neke stvari:

 

Slikanje iPhone-om

 • Za slikanje, pritisnite + jačina zvuka
 • Koristite HDR režim za snimanje dobro eksponiranih slika
 • Koristite panoramski režim da biste snimili sliku od 360°
 • Režim brzog snimanja se aktivira pritiskom i držanjem dugmeta za snimanje

 

Slikanje sa Samsung Galaxy

 • Linije za pravilo trećine se aktiviraju u Settings > Linije mreže (grid lines)
 • Koristite HDR režim za snimanje dobro eksponiranih slika
 • Izaberite režime merenja za optimizaciju ekspozicije
 • Koristite selektivni fokus za efekte zamućivanja

 

I na kraju...

Nadamo se da smo vam ovim kratkim manualom pomogli u vašim naporima da snimite dobru fotografiju. Bili bi veoma sretni ako nam pošaljete vašu uspelu sliku.

 

 

 

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Šta je e - gorivo?

Šta je e - gorivo?

U decembru mesecu prošle godine stigla nam je vest iz Porsche-a da su u saradnji sa nekoliko partnera započeli proizvodnju e - goriva. E-gorivo je klimatski neutralno gorivo koje bi se proizvodilo u cilju da zameni benzin u tradicionalnim SUS motorima. Porsche je počeo proizvodnju u fabrici u Čileu, to je još uvek pilot projekat, ali se planira komercijalna proizvodnja od miliona galona e-goriva.


Pročitajte više

Kako rashladiti vozilo

Kako rashladiti vozilo

Putovanja leti kada vladaju visoke temperature znaju da budu veoma naporna i neprijatna i uživanje u vožnji vrlo brzo prelazi u pravo mučenje. Vrućine negativno deluju na vozače, putnike i na sama vozila. Ali na sreću, postoji nekoliko načina da se unutrašnjost vozila rashladi.


Pročitajte više

Žene značajne za istoriju auto industrije

Žene značajne za istoriju auto industrije

U svetu danas vlada stereotipno mišljenje da automobilskom industrijom vladaju muškarci, što i nije daleko od istine. Ipak, postoji bar mrvica ženskog uticaja. Njihovi izumi i danas služe kao inspiracija mnogim ženama iz tog sveta. A njima u čast, za danas smo vam pripremili listu žena značajnih za istoriju auto industrije, pa hajde da vidimo koja su se imena našla na njoj...


Pročitajte više