RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako održavati automobil u zimskim mesecima?

Kako održavati automobil u zimskim mesecima?

Automobil se mora održavati u svakom periodu godine, međutim u zimskim mesecima  zbog  snega i leda neophodno je posvetiti više  pažnje  vašem  automobilu, kako biste se osigurali od neprijatnih situacija na putu. 
Prvenstveno, još pre hladnih zimskih dana i snega, bilo bi dobro proveriti ulje u motoru, nivo rashladne tečnosti, stanje guma i ispravnost svetala. Popravite ili obnovite sve što je potrebno. pre nego što temperature drastično padnu.

A sada da vidimo šta podrazumeva osnovno održavanje automobila u zimskim mesecima?

Osnovno održavanje vašeg automobila tokom zime obuhvata sipanje antifriza, provera akumulatora,  zaštitu šoferšajbne od zamrzavanja, zaštitu brava i šarki i voskiranje automobila. 

Proverite antifriz

Nemojte čekati da temperature padnu ispod 0 C i dođe do mraza, da biste se setili da proverite i sipate antifriz. Antifriz ima glavnu funkciju da spreči tečnost da se zamrzne tokom hladnih zimskih dana. Ali, on takođe služi i za rashlađivanje motora, tako da on ima duplu funkciju. Prilikom dopune rashladnog sistema potrebno je voditi računa o vrsti antifriza koje vozilo koristi. Postoji više vrsta antifriza i to najčešće G11 - zelene boje, G11+ plave i G12 narandžaste boje. Rashladne tečnosti različite boje ne smeju se mešati. 

Proverite akumulator vašeg automobila

Zbog niskih temperatura akumulatori se zimi pune sporije i pružaju manje energije. Proverite u kakvom je stanju vaš akumulator, da vas ne bi iznenadio na putu. Akumulator „voli“ da je napunjen 100% iako se retko u praksi dešava da je toliko napunjen. Ne prija mu da bude  ispražnjen, npr. ispod 60-65% kapaciteta, jer tada dolazi do hemijskih promena u njemu koje mogu da izazovu trajna oštećenja.
Ako  retko vozite vaš automobil, znajte da nije dovoljno upaliti ga u mestu jednom nedeljno po 10-15 minuta. Tako akumulatoru samo skraćujete životni vek, i u jednom trenutku motor verovatno neće hteti da upali, akumulator se prazni ispod kritične granice i dolazi do sve većih oštećenja. Zato je bolje izvaditi akumulator iz auta ako ga duže vreme ne vozite. Prazan akumulator može da se zaledi na samo nekoliko stepeni ispod nule. Trebalo bi  da barem jednom godišnje odete u auto servis i proverite akumulator.  U auto - servisima imaju posebne uređaje za testiranje , te mogu  da vas upozore na potencijalne probleme akumulatora u budućnosti.

Podmažite sve zaptivke, brave i šarke

Kada nastupe prvi hladniji dani, veoma je korisno da silikonskim sredstvom na vreme podmažete šarke, brave i ostale slične spojeve na autu.  Savet je da ne koristite vazelin, jer on oštećuje gumene delove zaptivki. Umesto njega, bolje koristite namensko sredstvo za negu gumenih delova automobila. 

 

Održavajte dobru vidljivost i preglednost


Dobra vidljivost i preglednost je najvažnija stvar tokom vožnje u zimskim mesecima, zato obavezno zamenite sve brisače koji su u lošijem stanju, dopunite tečnost za pranje vetrobrana sa zimskom mešavinom i uvek imajte pri ruci čiste krpice za brisanje stakla i retrovizora. 

Proverite u kakvom su stanju kočnice i pneumatici 

Ne moramo posebno da naglašavamo koliko je važno u zimskom periodu imati ispravne kočnice i dobre zimske gume. Zaustavno rastojanje se znatno povećava na ledenim i snežnim putevima. Istrošene ili neispravne kočnice sve to dodatno pogoršavaju pa je najbolje da ih što pre dovedete u red. Pnetumatike pažljivo pregledajte i zamenite ih ako su vidno izlizani ili na njima postoje znakovi oštećenja.  Imajte kod sebe i lance za sneg za slučaj da se nađete na putu gde su potrebni. 

Nadamo se da Vam je tekst koristio, srećan i bezbedan put želi Vam Unirent rent a car

 


Komentari ()

Kristina
Kristina
Link

Odličan tekst! Sve sam to već obavila ali evo, malo pre sam se vratila iz grada. Kad sam htela da pokrenem auto, kvačilo mi se zalepilo za pod. Popodne je, pa temperatura pada, a izgleda da je patosnica bila mokra, pa se zalepilo za nju. Ne volim zimu, al' ni na sliKi! Stalno neki problemi oko auta, a o vožnji po ledu i da ne govorimo.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Zaglavljivanje u dubokom snegu, ili proklizavanje na ledu može biti česta pojava tokom hladnih meseci, naročito ako se zaputite u neke planinske predele. Ukoliko tamo putujete porodično, dečica će se verovatno radovati snegu, dok se vi kao vozač možete naći u problemu. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu.


Pročitajte više

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Većina roditelja smatra da je davanje hrane najsigurniji i najbolji način da deca lakše podnesu vožnju. Naravno da deca treba da jedu tokom vožnje i nikako ne smeju da ostanu gladni, ali da li je grickanje samo da bi prošlo vreme najzdraviji način? Smatramo da nije, a zašto tako mislimo pročitajte u tekstu


Pročitajte više

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće

Majčinstvo je najlepša faza u životu žene i treba u njenom sećanju da ostane kao prijatno iskustvo. Ako buduća mama uživa u vožnji treba da nastavi da vozi i u trudnoći. Potrebno je samo da osluškuje svoje telo i da preduzme neophodne mere koje će da osiguraju njenu i bezbednost buduće bebe.


Pročitajte više