RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Putovanja automobilom na dužim relacijama, naročito kada se putuje na godišnji odmor, mogu biti prilika za avanturu, istraživanje i stvaranje dragocenih uspomena. Kako bismo iskoristili ove trenutke u potpunosti, neophodno je da se osećamo udobno tokom puta. Upravo to će i biti fokus ovde, daćemo  ključne savete za udobnu vožnju na dugim putovanjima. Bez obzira da li se spremate za putovanje sa porodicom, prijateljima ili sami, ove smernice će vam pomoći da se opustite i uživate u vožnji, stvarajući nezaboravno iskustvo.

Ako auto iznajmljujete u rent a car agenciji birajte da sedišta u automobilu budu udobna i ergonomska. Ako je moguće, odaberite vozilo sa sedištima koja pružaju podršku za leđa i imaju mogućnost podešavanja visine, nagiba i lumbalne podrške. Takođe, proverite da li sedišta imaju dovoljno prostora za noge kako bi putnicima bilo udobno tokom dužeg putovanja. Održavanje prijatne temperature u vozilu se podrazumeva jer je jedan od ključnih faktora za udobnost putovanja. Ako je moguće, koristite klima uređaj ili sistem ventilacije kako biste regulisali temperaturu unutar automobila prema željama putnika. Otvorite prozore ili koristite sunčane zavese kako biste regulisali protok svežeg vazduha i sprečili prekomerno zagrevanje unutrašnjosti vozila.

Proverite tehničku ispravnost vozila

Pre nego što krenete na dugo putovanje, bitno je da proverite tehničku ispravnost vašeg vozila kako biste obezbedili sigurnu vožnju. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

  • Proverite tečnosti: Otvorite haubu i proverite nivo ulja motora, rashladne tečnosti, tečnosti za pranje vetrobranskog stakla i kočione tečnosti. Dopunite ih ako je potrebno.
  • Proverite gume: Proverite da li su sve gume u dobrom stanju i da imaju odgovarajući pritisak. Pregledajte gazeći sloj na prisustvo oštećenja i proverite dubinu šara. Ne zaboravite rezervnu gumu.
  • Proverite kočnice: Testirajte kočnice da biste bili sigurni da dobro reaguju i da nema čudnih zvukova. Ako primetite bilo kakve probleme, odmah se obratite mehaničaru.
  • Proverite svetla: Uključite sva svetla i proverite da li rade ispravno - prednja svetla, poziciona svetla, pokazivače pravca i stop svetla. Ako primetite neispravnosti, zamenite sijalice pre putovanja.
  • Proverite elektroniku: Proverite da li sve elektronske komponente u vašem vozilu rade ispravno, uključujući klima uređaj, radio, navigaciju itd.
  • Proverite akumulator: Ako primetite da je akumulator slab ili da vozilo teško pali, razmislite o zameni akumulatora pre putovanja.
  • Proverite papire: Uverite se da imate sve potrebne dokumente, uključujući vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu i osiguranje.

putovanje automobilom, putovanje autom, rent a car

Pravite redovno pauze tokom vožnje

Pravljenje čestih pauza tokom dugih putovanja i vožnje ima izuzetnu važnost iz više razloga. Prvo, dugotrajno sedenje za volanom ili u putničkom sedištu može izazvati umor i smanjiti koncentraciju vozača. Redovne pauze omogućavaju odmor tela i uma, što je ključno za održavanje visokog nivoa pažnje tokom vožnje.
Osim toga, pauze omogućavaju vozačima da razgibaju mišiće i smanje napetost u telu. Dugotrajno sedenje može dovesti do ukočenosti mišića, posebno u leđima, vratu i nogama. 
Pauze takođe pružaju priliku za obavljanje osnovnih fizioloških potreba. Vozači mogu da se osveže, odu do toaleta, popiju vodu ili jedu nešto lagano. Održavanje hidriranosti i pravilne ishrane tokom puta može imati pozitivan uticaj na opšte stanje organizma i budnost.
Pauze omogućavaju vozačima da se opuste i uživaju u pejzažu ili okruženju. Dug put može biti iscrpljujući i monoton, a kratke pauze mogu pružiti priliku za razbijanje rutine i uživanje u trenucima odmora.

Slušanje muzike tokom duge vožnje

Slušanje muzike tokom duge vožnje je veoma važno iz nekoliko razloga. Navešćemo nekoliko  razloga zašto je slušanje muzike tokom duge vožnje korisno. Muzika je sinonim za uživanje i relaksaciju. Muzika ima moć da poboljša raspoloženje i stvori prijatnu atmosferu. Tokom duge vožnje, muzika može pomoći da se opustite, ublaže stres i uživate u samoj vožnji.
 

putovanje automobilom, putovanje autom, rent a car


Monotonija dugih putovanja može dovesti do umora i gubitka koncentracije. Uz odgovarajuću muziku, možete održavati budnost i pažnju na putu. Brzi ritmovi ili energične pesme mogu vam pomoći da ostanete fokusirani i održite energiju tokom vožnje.
Vreme prolazi brže uz muziku, jer duge vožnje mogu biti dosadne, pogotovo ako putujete sami.  Podrazumeva se da muzika nije preglasna jer tako dolazi do dekoncentracije, što automatski ugrožava bezbednost u saobraćaju. Srećan put želi Vam Unirent rent a car! 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Prednosti iznajmljivanja automobila tokom letnje turističke sezone

Prednosti iznajmljivanja automobila tokom letnje turističke sezone

Automobil nije skup samo u trenutku kupovine, kako većina misli, posedovanje automobila zahteva izdvajanje poveće svote novca na godišnjem nivou. Registracija vozila je samo jedan od većih izdataka, uz troškove tehničkih pregleda, poreza, osiguranja, a da ne pričamo i troškovima održavanja, popravkama i redovnim malim i velikim servisima.  Uzimajući u obzir sve ove troškove i obaveze, nije čudno što mnogi turisti tokom letnje sezone sve više razmatraju iznajmljivanje automobila kao praktičniju i isplativiju opciju.


Pročitajte više

Novi električni automobili, uskoro bi trebalo da dobiju lažni zvuk motora

Novi električni automobili, uskoro bi trebalo da dobiju lažni zvuk motora

Poslednjih godina, bilo je mnogo pritužbi na previše tih rad motora električnih i hibridnih vozila, što je uzrokovalo nebrojene saobraćajne nesreće u kojima su često stradali pešaci, slabovide osobe i biciklisti. Zbog toga su od 2019. godine proizvođači počeli da dodaju lažne zvuke u svoje modele, ali i pored mnoštva zanimljivih zvukova, ono što je mnogima nedostajalo je zvuk na koji su navikli. U želji da im izađu u susret, proizvođači najavljuju da bi novi električni automobili, uskoro trebalo da dobiju lažni zvuk motora...


Pročitajte više

Luksuzni automobili za iznajmljivanje: ekskluzivna vožnja sa stilom

Luksuzni automobili za iznajmljivanje: ekskluzivna vožnja sa stilom

Segment luksuznih vozila za iznajmljivanje predstavlja vrhunac elegancije, stila i komfora u svetu automobila. Ako zagrebemo dublje u istoriju automobilske industrije, luksuzni automobili su bili simbol prestiža i privilegije rezervisan za elitu. Početak dvadesetog veka obeležen je pojavom ekskluzivnih automobilskih brendova kao što su Rolls-Royce, Bentley, i Cadillac, čije su automobile koristili samo najbogatiji pojedinci, vladari i članovi kraljevskih porodica.


Pročitajte više