RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako temeljno očistiti auto i šta sve treba proveriti na autu kad se vratite sa letovanja?

Kako temeljno očistiti auto i šta sve treba proveriti na autu kad se vratite sa letovanja?

Pre nego što krene na put većina vozača proveri svoje vozilo. Preporuka je da se osim vizuelne kontrole auta proveri stanje pneumatika, koliko ima  rashladne tečnosti i ulja u motoru. Podrazumeva se da treba proveriti u kakvom je stanju rezervni točak, dizalica i ostali alat koji je potreban u autu. Naravno jedna od najvažnijih stvari je provera  stanja kočnica. Zato bar jedno mesec dana pred put zakažite  kod majstora. Tamo ćete utvrditi da li su diskovi i kočione pločice u redu ili su previše istrošene, kao i stanje doboša i paknova. Nikako nemojte ići par dana pred put kod majstora, već zakažite ranije da bi bilo dovoljno vremena ako treba otkloniti kvar. Dakle sve te pripreme pred letovanje se podrazumevaju i svi vozači pred put srede auto, a šta se dešava kad se vratimo sa puta?

Da li znate da je to isto potrebno i kad vas vaš četvorotočkaš vrati sa odmora. Bez obzira što mislite da je auto stigao kući u besprekornom stanju, naročito ako ste bili na moru i vozili do plaža, van asfalta ili po lošijim putevima mogu ostati posledice na automobilu. 
Kad stignete kući ponovo proverite nivo  svih tečnosti u automobilu ( novo motornog ulja,  tečnosti u rashladnom sistemu, servo ulja i tečnosti za kočnice, do tečnosti za pranje stakala). Koliko god da nama prija odlazak na plažu, po auto to ostavlja posledice. Pesak koji je stalno prisutan u vazduhu se zadržava u filteru vazduha tako da filtere produvajte posle putovanja. Pesak ako je prisutan u većoj količini može da se odrazi i na brže trošenje pakni. 

Letovanje na moru ostavlja vizuelne tragove na automobilu koje treba otkloniti kad se vratite sa puta

Pranje automobila je izuzetno važno, zato kad se malo odmorite od puta posvetite vreme svom autu. Prvo uklonite nečistoću koja može da izgrebe lak prilikom pranja ako perete pogrešno.  Još jedna napomena, auto nikako ne sme biti topao dok ga perete i to nikako ne radite na suncu, kako voda ne bi brzo isparavala. Za početak vam je potrebno dosta  vode, sapunica i čist sunđer. Danas bar imamo veliku ponudu na tržištu auto kozmetike i osim klasičnog auto šampona posle mora će vam sigurno biti potrebno i sredstvo  za odmašćivanje, skidanje insekata jer je auto prošao veliku kilometražu.

Nakon pranja spoljašnjosti, odlično bi bilo da auto premažete voskom ili nekim drugim zaštitnim sredstvom. U slučaju da auto perete u samouslužnim perionicama, onda znate da ove perionice garantuju da se auto nakon pranja ne mora brisati jer se koristi voda u kojoj nema elemenata koji ostavljaju fleke, pa tako nema kamenca. Naš savet je ipak da obrišete auto jer ako nije skroz osušen može da se "zalepi" prašina.                                     

Kako temeljno očistiti unutrašnjost automobila posle puta?

Kada se čisti unutrašnjost automobila trebalo bi da  posle puta očistiti  i svu tvrdu površinu – instrument tablu i meku površinu  što podrazumeva sedišta i presvlake od kože ili veštačkih materijala, kao i patosnice. Pre nego što počnete sa sređivanjem unutrašnjosti, izbacite svo đubre koje se sigurno nakupilo tokom putovanja. Temeljno usisajte auto, to podrazumeva i  pod i sedišta, kao i  plastične delove i gepek. 
Patosnice isperite pod jakim mlazom vode, ali ako se previše prljave upotrebite i neko  sredstvo za čišćenje. Ako imate kožne presvlake tokom leta bi bilo poželjno da ih premažete  sredstvima koja imaju UV zaštitu.

Možda je baš dolazak sa letovanja idelan tajming za dubinsko pranje automobila. Tako ćete očistiti i dezinfikovati kompletnu unutrašnjost vozila. Nadamo se da vam je tekst bio koristan, a ukoliko ovih dana krećete na odmor, želimo Vam srećan put! Vaš Unirent rent a car!

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više