RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako znati da treba zameniti akumulator pred zimu?

Kako znati da treba zameniti akumulator pred zimu?

Svi vozači se plaše situacije da im otkaže akumulator u trenutku kad se negde neodložno žuri. Marfijev zakon uglavnom deluje u takvim životnim okolnostima, ali je srećna vest da postoje znaci koje treba prepoznati da bi se izbegla ova situacija. Otkazivanje akumulatora je jedan od najčešćih kvarova na automobilu. Pošto nam uskoro dolaze sve hladniji i hladniji dani, a poznato je da pri nižim temperaturama opada kapacitet akumulatora, proverite i na vreme uočite da li ima znakova koji ukazuju da je  akumulator pri kraju svog radnog veka. Akumulator je zadužen za davanje električne snage sistemima unutar automobila.

Već sa prvim hladnim danima primetićete poteškoće sa pokretanjem motora, ako je akumulator dotrajao. Na kontrolnoj tabli, spoljnim i unutrašnjim svetlima, kao i kabini može se uočiti slabiji intenzitet. Ako motor vergla kada okrenete ključ, ali neće da upali, to je znak da je najverovatnije problem u akumulatoru. Nije isključeno da nije alnaser, ali ipak u nekih 90% slučajeva radi se o problemu sa akumulatorom. Da biste ponovo startovali auto, trebaće vam pomoć prijatelja koji ima ispravan akumulator i pritom je raspoložen da pomogne  ili kablovi za startovanje.

Sigurni znaci da je vreme za zamenu akumulatora 

Ukoliko je akumulator dotrajao prve poteškoće će se javiti već sa hladnim danima. Kada primetite da svetla imaju manji intenzitet nego ranije, to će biti znak akumulatoru ponestaje energije. Loš akumulator može da uslovi probleme u radu sistema kao što su klima uređaji, sistem centralnog zaključivanja, električnih podizača stakala. Ako pravilno održavate akumulator i redovno brinete o njemu, možete značajno produžiti njegov životni vek. To ne znači samo uštedu, već i pouzdanost vozila je na većem nivou.

Ukoliko kad proveravate akumulator, uređaji pokažu , da akumulator ima manje od 40% predviđene struje, to neka vam bude znak da je  za zamenu. Kada je  akumulator u vašem vozilu star tri do četiri godine, to je već dovoljno dovaljan razlog da se zameni. Osim toga čim ako je akumulator star, čim temperatura ode u minus, vrlo brzo će akumulator  iznenada da otkaže. Ako na temperaturama iznad 10 stepeni akumulator otežano pali motor, to je već dovoljan signal da neće izdržati hladnije dane. 
Kada uređaji za proveru pokažu da akumulator ima manje od 40% predviđene struje, definitivno ga treba zameniti. U elektro servisima postoji i test opterećenja pri hladnom startu.

Kako pravilno odražavati akumulator?

Dvaput godišnje bi trebalo testirati akumulator na vozilu i isti dopuniti radioničkim punjačem kako biste bili sigurni da radi ispravno. 
U katalogu proizvođača vozila ili proizvođača akumulatora prvo proverite poziciju gde se nalazi akumulator. Tako ćete znati da li je pre skidanja akumulatora sa vozila potreban spoljni dodatni izvor struje da vozilo ne bi izgubilo potrebnu memoriju. Redovno proveravajte koliko je akumulator čist. Sprečite rdju i prašinu na polovima akumulatora i na konektorima. Samo redovnim čišćenjem ćete izbeći i koroziju. Sve što je potrebno za čišćenje je žičana četkica i sredstvo protiv korozije.

Ako znate da je vaš akumulator sigurno pun, ali automobil ipak ne može da upali,  proverite da li su kontaktne kleme i polovi vašeg akumulatora previše možda uprljani. Nemojte kad imate problem sa motorom odmah posegnuti sa verglanjem. Često mnogi vozači to pokušavaju prilikom problema sa pokretanjem motora. Nikako ne preterujte i obevezno pravite pauze od najmanje minut jer tada akumulator trpi ogromno opterećenje. Ako vaš auto dugo stoji na parkingu, u garažu tj ne vozite ga često, potrebno je redovno kontrolisati napon. Čak iako je u garanciji dopunjavanje nije zabranjeno samo treba biti adekvatno. To znači da preporučena struja punjenja u amperima bi trebalo da bude 10 do 20 procenata nazivnog kapaciteta (na primer akumulator od 44 Ah treba puniti strujom od 4 A do 8 A. Takođe još jedno važno pravilo je i da akumulator ne sme ni da se prepuni jer to u velikoj meri utiče na skraćenje životnog veka.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan, proverite na vreme vaš akumulator, pre prvih zimskih mrazeva. Srećan put želi Vam Unirent rent a car!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prvi sneg često simbolizuje nov početak, čistotu i nežnost. Takođe može podsećati na mir i tišinu koja dolazi sa belim pokrivačem. Za mnoge ljude, prvi sneg ima i emotivnu vrednost, podsećajući ih na detinjstvo ili donoseći osećaj radosti i čuda. Prvi sneg gotovo bez presedana je iznenađujući za putare širom zemlje svojom nenajavljenom pojavom.


Pročitajte više

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Hibridna vozila nisu nova, ali, njihova popularnost sa vremenom raste. Iako se u poslednje vreme radi na ekspanziji potpuno električnih vozila, čini se da se mnogi, još uvek, radije okreću hibridima. U ovom tekstu, bavićemo se prednostima posedovanja hibridnog vozila pa, ako vam je tema zanimljiva, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Vožnja u uslovima magle

Vožnja u uslovima magle

Kada voze u magli, vozači se osećaju nesigurno, zabrinuto, imaju poteškoća u orijentaciji kao i povećan nivo stresa, ankcioznosti, straha i panike. Da bi nastavili svoju vožnju na bezbedan način, moraju da se prilagode otežanim uslovima koji donosi magla.


Pročitajte više