RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako znati da treba zameniti akumulator pred zimu?

Kako znati da treba zameniti akumulator pred zimu?

Svi vozači se plaše situacije da im otkaže akumulator u trenutku kad se negde neodložno žuri. Marfijev zakon uglavnom deluje u takvim životnim okolnostima, ali je srećna vest da postoje znaci koje treba prepoznati da bi se izbegla ova situacija. Otkazivanje akumulatora je jedan od najčešćih kvarova na automobilu. Pošto nam uskoro dolaze sve hladniji i hladniji dani, a poznato je da pri nižim temperaturama opada kapacitet akumulatora, proverite i na vreme uočite da li ima znakova koji ukazuju da je  akumulator pri kraju svog radnog veka. Akumulator je zadužen za davanje električne snage sistemima unutar automobila.

Već sa prvim hladnim danima primetićete poteškoće sa pokretanjem motora, ako je akumulator dotrajao. Na kontrolnoj tabli, spoljnim i unutrašnjim svetlima, kao i kabini može se uočiti slabiji intenzitet. Ako motor vergla kada okrenete ključ, ali neće da upali, to je znak da je najverovatnije problem u akumulatoru. Nije isključeno da nije alnaser, ali ipak u nekih 90% slučajeva radi se o problemu sa akumulatorom. Da biste ponovo startovali auto, trebaće vam pomoć prijatelja koji ima ispravan akumulator i pritom je raspoložen da pomogne  ili kablovi za startovanje.

Sigurni znaci da je vreme za zamenu akumulatora 

Ukoliko je akumulator dotrajao prve poteškoće će se javiti već sa hladnim danima. Kada primetite da svetla imaju manji intenzitet nego ranije, to će biti znak akumulatoru ponestaje energije. Loš akumulator može da uslovi probleme u radu sistema kao što su klima uređaji, sistem centralnog zaključivanja, električnih podizača stakala. Ako pravilno održavate akumulator i redovno brinete o njemu, možete značajno produžiti njegov životni vek. To ne znači samo uštedu, već i pouzdanost vozila je na većem nivou.

Ukoliko kad proveravate akumulator, uređaji pokažu , da akumulator ima manje od 40% predviđene struje, to neka vam bude znak da je  za zamenu. Kada je  akumulator u vašem vozilu star tri do četiri godine, to je već dovoljno dovaljan razlog da se zameni. Osim toga čim ako je akumulator star, čim temperatura ode u minus, vrlo brzo će akumulator  iznenada da otkaže. Ako na temperaturama iznad 10 stepeni akumulator otežano pali motor, to je već dovoljan signal da neće izdržati hladnije dane. 
Kada uređaji za proveru pokažu da akumulator ima manje od 40% predviđene struje, definitivno ga treba zameniti. U elektro servisima postoji i test opterećenja pri hladnom startu.

Kako pravilno odražavati akumulator?

Dvaput godišnje bi trebalo testirati akumulator na vozilu i isti dopuniti radioničkim punjačem kako biste bili sigurni da radi ispravno. 
U katalogu proizvođača vozila ili proizvođača akumulatora prvo proverite poziciju gde se nalazi akumulator. Tako ćete znati da li je pre skidanja akumulatora sa vozila potreban spoljni dodatni izvor struje da vozilo ne bi izgubilo potrebnu memoriju. Redovno proveravajte koliko je akumulator čist. Sprečite rdju i prašinu na polovima akumulatora i na konektorima. Samo redovnim čišćenjem ćete izbeći i koroziju. Sve što je potrebno za čišćenje je žičana četkica i sredstvo protiv korozije.

Ako znate da je vaš akumulator sigurno pun, ali automobil ipak ne može da upali,  proverite da li su kontaktne kleme i polovi vašeg akumulatora previše možda uprljani. Nemojte kad imate problem sa motorom odmah posegnuti sa verglanjem. Često mnogi vozači to pokušavaju prilikom problema sa pokretanjem motora. Nikako ne preterujte i obevezno pravite pauze od najmanje minut jer tada akumulator trpi ogromno opterećenje. Ako vaš auto dugo stoji na parkingu, u garažu tj ne vozite ga često, potrebno je redovno kontrolisati napon. Čak iako je u garanciji dopunjavanje nije zabranjeno samo treba biti adekvatno. To znači da preporučena struja punjenja u amperima bi trebalo da bude 10 do 20 procenata nazivnog kapaciteta (na primer akumulator od 44 Ah treba puniti strujom od 4 A do 8 A. Takođe još jedno važno pravilo je i da akumulator ne sme ni da se prepuni jer to u velikoj meri utiče na skraćenje životnog veka.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan, proverite na vreme vaš akumulator, pre prvih zimskih mrazeva. Srećan put želi Vam Unirent rent a car!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Turistička sezona nam je na pragu,  mnogi kreću na putovanja, neki su samo  u tranzitu, ali sve to dovodi do povećanog saobraćaja na putevima, pogotovo prema popularnim destinacijama. Vožnja u ovakvim uslovima može biti izazovna i stresna, posebno za one koji nisu navikli na velike gužve i duga čekanja. Planiranje unapred i primena određenih strategija mogu značajno olakšati iskustvo vožnje tokom špica turističke sezone. Zato ćemo se u ovom tekstu fokusirati na korisne savete i trikove koji vam mogu pomoći da izbegnete gužve, smanjite nivo stresa i stignete na odredište sigurno i na vreme.


Pročitajte više

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Sezona letnjih odmora uskoro počinje, i mnogi će se zaputiti na duže putovanje koje, ukoliko u svom automobilu nemate klima uređaj, može biti izuzetno neprijatno kako za vozača, tako i za putnike. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta, tačnije, šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređanja...


Pročitajte više

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Predviđa se da će do 2050. godine čak 70% svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ovaj dramatični porast urbanizacije donosi sa sobom brojne izazove i probleme, među kojima su ključni organizacija prevoza i rešavanje problema parkiranja. Kako bi gradovi mogli efikasno da funkcionišu i obezbede visok kvalitet života za svoje stanovnike, neophodno je razvijati inovativna rešenja koja će omogućiti održiv i efikasan saobraćajni sistem.


Pročitajte više