RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Koje su prednosti i mane manuelnog, a koje automatskog menjača?

Koje su prednosti i mane manuelnog, a koje automatskog menjača?

Menjač je jedan od najvažnijih delova svakog automobila, bez kojeg bi promena brzina u vožnji bila nemoguća. To je niz komponenti koje primaju snagu od motora i tu snagu dalje prenose na točkove automobila. Njegov zadatak je da obezbedi  frekvenciju i prenos obrtnog momenta direktno od motora vozila do njegovih pogonskih točkova. Održavanje menjača u dobrom stanju je presudno za siguran i efikasan rad bilo kog automobila. Tehnički gledano, menjač zavisi od snage koju motor daje. Bez snage neće biti u mogućnosti da prebaci ništa na točkove. 

U ovom tekstu bavićemo se razlikom između manuelnog i automatskog menjača, otkrićemo prednosti i nedostatke oba tipa i doći do zaključka šta mi smatramo najboljim izborom.

Koja je razlika između manuelnog i automatskog menjača automobila?

Automobili s automatskim menjačem popularniji su i kupuju se u proseku više od automobila s ručnim menjačem. Najznačajnija razlika između ova dva prenosnika je ta što u ručnom menjaču vozač koristi kvačilo za promenu stupnjeva prenosa, dok automobil s automatskim menjačem automatski prilagođava brzine na temelju broja obrtaja motora. To je glavni razlog zašto se jedan prenos zove automatski, dok se drugi naziva ručnim. Kod ručnog prenosa vozač ima veću kontrolu nad automobilom nego u automatskom menjaču, dok sa druge strane. automatski automobil je lakši i praktičniji za vožnju. Automatski menjači nesumnjivo vožnju čine komotnijom. Kada je u pitaju automatski menjač uputstvo za upotrebu je veoma jednostavno.

Automobil s ručnim menjačem troši manje goriva od automatskog automobila, a razlika je i u cenama oba automobila. Automobil s ručnim menjačem jeftiniji je od istog automobila s automatskim menjačem. Takođe, troškovi održavanja veći su za automatske automobile, jer su popravak menjača, kao i ostali delovi koji se odnose na prenos, skuplji od istih delova ručnog automobila.

Koje su prednosti i nedostaci ručnog menjača? 

Kada je reč o manuelnim menjačima, dug vek trajanja uz minimalna i redovana ulaganja u servisiranje, garantuju veliki broj pređenih kilometara. Poznato je da ručni menjači štede vozačima od 5% do 15% na troškovima goriva. Ako imate skromniji budžet za kupovinu automobila, onda zaista nema dileme da li bi bilo pametnije da uzmete ručni ili automatski menjač. U proseku, automobil koji ima ručni menjač će vas koštati oko hiljadu evra manje od automatskog automobila istog modela.  Još jedna veoma važna prednost - ručni menjači daju vozaču veću kontrolu nad vozilom.

 Prednosti ručnog prenosa su :

 • jednostavnost;
 • mala težina;
 • povoljan trošak;
 • jednostavno je uređeno (a time i visoka održivost);
 • daje punu kontrolu nad automobilom;
 • mogućnost slobodne vuče;
 • mogućnost "ljuljanja".

Ali njegovi nedostaci su :

 • nepovoljno u uslovima grada;
 • početnici mogu imati problema sa glatkim promenama.

Koje su prednosti i nedostaci automatskog menjača? 

Najveća prednost automatskog menjača je lakši prenos i udobnija vožnja. Automatski menjači omogućavaju vozaču da se kreće kroz gužve u saobraćaju bez potrebe da koristi više od jedne papučice, što mnogo olakšava gradsku vožnju, posebno početnicima. 

 

Prednosti automatskog menjača su :

 • pogodna vožnja (nema potrebe za biranjem opreme - kutija će učiniti sve sama);
 • lakši prenos 
 • vozač nije odvezan sa puta;
 • motor ima manje stresa.

Ali, nedostaci su sledeći :

 • povećana potrošnja goriva;
 • visok trošak samog automatskog menjača i njegovog popravka;
 • skupa usluga;
 • kašnjenja promene brzine;
 • može početi samo sa starterom;
 • Teškoće vuče.

 

Sada kada smo videli koje su sve prednosti i mane rucnog a koje automatskog menjača, čini se da nije tako lako doneti konačnu odluku o tome koji je bolji izbor. Svakako, kada je reč o tome da li ćete voziti automobile sa automatskim ili manuelnim menjačem, još uvek je pitanje mišljenja i ličnog ukusa. Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir. Nadamo se da smo vam makar malo uklonili dileme oko izbora. Ako se puno vozite u gradu, možda bi bilo najbolje da odaberete automobilom sa automatskim menjačem.

A kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Podelite ga sa nama u komentarima ispod. Srećan put želi Vam Unirent rent a car! 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više