RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Koji su najčešći uzroci gašenja motora automobila u toku vožnje ?

Koji su najčešći uzroci gašenja motora automobila u toku vožnje ?

Jedna  od definitivno najstresnijih situacija dok vozite auto je iznenadni kvar, da auto potpuno stane i ne može dalje da se pokrene. Ako vam se tako nešto dogodilo na ogromnim raskrsnicama u špicu, stres je još veći. Mada može se reći da ništa lakši nije ni slučaj da vas auto izda na putu koji uopšte nije frekventan i odakle ćete teško organizovati pomoć na putu. Postoji veliki broj uzroka koji mogu da dovedu do iznenadnog gašenja motora u toku vožnje.

Danas srećom, informacije su dostupne više nego ikad, pa su i forumi posvećeni ovim problemima od velike pomoći vozačima. Kod određenih proizvođača automobila se s vremena na vreme pojave iste greške na istim modelima. To se događa iz prostog razloga jer se vozila proizvode na istim linijama, ugrađuju se iste komponente i radi se istom tehnologijom. Upravo ta iskustva koja vozači razmenjuju na forumima mogu na reše problem, šta se dešava sa autom i da vas nateraju da preventivno delujete.

Moramo da napomenemo da ako iznajmite auto u našoj agenciji i dođe do problema u toku vožnje ili dođe do kvara, odmah nam se obratite, poslaćemo u rekordnom roku zamensko vozilo. Nemojte misliti da novi moderni automobili nemaju ove probleme. Motor može iznenadno prestati da radi i u ovim čudima tehnike i elektronike.

Najbanalniji razlog za gašenje motora u toku vožnje je - nedostatak goriva u rezervoaru

Nedovoljna količina goriva u rezervoaru ili vožnja na rezervi može da naškodi motoru, ali samo u posebnim situacijama. Ako vozite previše agresivno, može da se desi da motor ne funkcioniše sa odgovarajućim odnosom goriva i vazduha i samim tim počinje da se pregreva. Zato dolazi do gašenja.
Veoma je mali rizik da se nešto ozbiljno desi, odnosno da dođe do većeg problema sa motorom dok vozite na rezervi. Ako vam se to desi nekoliko puta  to neće napraviti nikakvu ozbiljnu ili trajnu štetu. Problem je da vam to bude praksa, jer može da dođe do oštećenja komponenti motora. Nemojte dozvoliti da dođete u situaciju da morate menjati pumpu za gorivo .Takođe, treba imati u vidu da gorivo iz donjih delova rezervoara sakuplja najviše prljavštine koja zatim odlaze u filter goriva i pumpu za gorivo.To može da  dovede do njegovog začepljenja. Moguće je da uzrok može biti i nakupljanje vode u sistemu za gorivo, koja se zimi smrzava i prekida dovod benzina ili dizela u motor.

Kvar na sistemu za paljenje

Kvar na sistemu za paljenje često može da prouzrokuje probleme sa gašenjem automobila tokom vožnje. To podrazumeva uglavnom kvarove vezane za svećice, kablove za paljenje ili uređaja za paljenje. Nemojte zanemarivati bilo kakve kvarove. Dobro osluškuje svoj auto i njegovo ponašanje tokom vožnje. Svećice se pre svega koriste kod benzinskih motora, gde pokreću fazu sagorevanja u motoru, stvarajući varnicu koja pali smešu vazduha i goriva. Dizel motori, sa druge strane, rade pomoću sistema samopaljenja, odnosno ubrizgano gorivo se pali kada smeša vazduha i goriva dostigne temperaturu samopaljenja.

Tehnika vožnje takođe može da bude razlog gašenja motora

Najčešći uzrok gašenja motora je kretanje vozilom u pogrešnoj brzini. Ako nedovoljno zadržavate papučicu u momentu prenosa sila prilikom podizanja papučice kvačila, takođe posledica može biti gašenje motora. Osim toga nedovoljno dodavanje gasa u toku vožnje će dovesti do gašenja. Uvek osluškujte zvuk motora dok vozite auto. Nemojte  dozvolite da motor bruji zato što vozite drugom ili prvom brzinom već prebacujte u treću. Sve ovo naravno mogu da budu i početničke greške i naravno da treba da prođe vreme da se  "saživite" sa autom.

Kod automobila koji idu na TNG/LPG, normalno je da se gasi motor kada kompjuter prerano prebaci sa benzina na plin. Automobil na hladan plin neće moći zadržati obrtaje i na kraju će se ugasiti. 

Nadamo se da Vam je tekst bio koristan, srećan put i bezbrdnu vožnju želi Vam Unirent rent a car


Komentari ()

Uroš
Uroš
Link

Izuzetno koristan tekst. Hvala. Ovo je najneprijatnije, a često se dešava dok stojite na semaforu, pa kad treba da krenete. Onda krenu svi da trube, a vi u momentu ne možete da uradite ništa. Ali, sve su to normalne stvari koje se s vremena na vreme dešavaju...
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više