RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Koliko kvalitet puteva utiče na stanje vozila i njihovo održavanje?

Koliko kvalitet puteva utiče na stanje vozila i njihovo održavanje?

Mrežu puteva u Srbiji danas čini više od 45.000 kilometara državnih i opštinskih puteva. Državni u dužini od preko 16.000 kilometara spajaju značajna naselja i okruge naše države. Oni su i deo evropske mreže puteva koji spajaju Srbiju sa susednim zemljama i predstavljaju jednu od najprometnijih ruta za kretanje ljudi i trgovinu sa Evropom.
Niz poslednjih istraživanja, koja su rađena od 2010. godine pokazuje da se Srbija nažalost nalazi na dnu svih lestvica što se tiče kvaliteta puteva i održavanja. 
Aktuelni podaci pokazuju da je od svih država u okruženju putna mreža najbolja u Hrvatskoj koja se nalazi na 19. mestu na tabeli (koja je rađena za sve zemlje u svetu) sa ocenom 5,5. Slovenija je rangirana na 51 mestu sa ocenom 4,4, Crna Gora je na 88 poziciji sa 3,5 poena, Srbija je tek na 100. mestu  sa ocenom 3,2 a BiH 109 sa ocenom 3. Na listi je rangirano ukupno 137 zemalja.

Šta je razlog lošeg stanja puteva u Srbiji?

Stručna javnost u Srbiji saglasna je sa ocenama iznesenim u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma i ističe da je osnovni razlog za takvo stanje nekvalitetna izgradnja i loše održavanje puteva. Samo treba imati u vidu u ovoj oblasti  da se prilikom rangiranja mora uzeti u obzir i dužinu putne mreže u jednoj zemlji.
Činjenica je da Srbija ima daleko više puteva od svojih komšija. U mrežu od 16.000 kilometara državnog puta treba ulagati znatno veća novčana sredstva nego što je to slučaj u okolnim zemljama. Kod suseda je putna mreža dosta kraća i zato je logično i  lakša i za održavanje. Osnovni razlog zbog čega su putevi u Srbiji u lošem stanju je to što ih grade preduzeća koja nažalost nisu baš kvalifikovana za izvođenje tako zahtevnih građevinskih poslova.
Putevi prve, druge i treće kategorije u Srbiji su u lošem stanju, odnosno ne održavaju se adekvatno. Veliki problem što je najveći deo tih poslova prepušten nestručnim licima i preduzećima. Osim toga glavni poslovi u izgradnji puteva prepušteni su stranim firmama. Mi smo na taj način izgubili našu građevinsku delatnost, veliki broj inženjera i kvalifikovanih radnika koji su uglavnom otišli na rad u inostranstvo.

Kakve posledice loši putevi imaju po naše automobile?

Da li znate da vozači koji dožive saobraćajnu nezgodu ili oštete automobil zbog stanja puta imaju pravo da traže odštetu? Postoji procedura koju treba ispoštovati odnosno obratiti se nadležnom preduzeću. Putari bez pogovora često plate odštetu tamo gde znaju da su loše deonice. Naravno podrazumeva se da ste vi vozili u skladu sa svim propisima. Međutim broj tužbi i zahteva za odštetu je mali jer vozači nisu dovoljni informisani.
Ukoliko se desi da u toku vožnje naletite na rupu na putu, trebalo bi što pre da ispitate da li postoje posledice. Posledice oštećenja od rupa mogu biti različite: probušene oštećene i pohabane gume, oštećene felne, prerano habanje amortizera i njegovih nosača. Takođe može da dođe i do problema sa upravljačkim sistemom i do oštećenja auspuha i motora.
 

Vozite pažljivo i birajte deonice koje su bolje odrzavane, pokusajte da uvek kad je to moguće izbegnete loše puteve i tako zaštitite svoj automobil. Srećan i bezbedan put želi Vam Unirent rent a car!

 

 

 


Komentari ()

Makica
Makica
Link

Naši putevi su katastrofa to je činjenica, ali ocena nije adekvatna jer mi imamo mnogo veću mrežu puteva od suseda pa koliko kapiram zato je ocena lošija mnogo. Lokalni putevi kvare prosek.
1
0

Biće bolje
Biće bolje
Link

Ovo je možda važilo dok nije krenula intenzivna gradnja autoputeva. Sada su oni kvalitetniji i brđi. Imamo autoput MIloš Obilić, završen koridor 10, još malo će obilaznica oko Beograda , gradiće se Moravski koridor itd. Novi putevi bolji kvalitet.
2
0

Pera
Pera
Link

Mislim da se kod nas radi nekvalitetno, zato tako brzo i propadaju. Uz to, kod nas se tokom zime još uvek koristi so i rizla, a to uništava i puteve i automobile.
2
0

Miki
Miki
Link

Nikada ne bih rekao da su putevi u CG bolji nego kod nas....mozda samo imam subjektivni osecaj.
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više