RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Mušičarenje u Bosni i Hercegovini

Mušičarenje u Bosni i Hercegovini

 

Šta je mušićarenje?

Mušićarenje je tehnika hvatanja ribe gde se veštački mamac (koji izgleda kao mušica) nalazi iznad vode i ribama se čini kao da je ukusna buba sletela na površini ili je malo iznad površine vode.

Ovaj način ribarenja je nastao u Engleskoj, razlikuje se od ostalih tradicionalnih metoda i traži dosta veštine i iskustva. Na neki način, kod mušićarenja se radi o nadmudrivanju između čoveka i ribe. Potrebno je umeće u zabacivanju mamca, veliko iskustvo u izvlačenju ulovljene ribe, snalaženje u različitim vremenskim uslovima i terenima, veliko znanje o insektima koji su sastavni dio ishrane pojedinih vrsta riba, a takođe i umešnost u pravljenju veštačkih mamaca kako bi što više ličile na prave mušice.

Mušićarenjem se mogu loviti sve vrste riba i može se primenjivati na svim vodotocima, malim i brzim potocima, ali i na velikim i sporim rekama, jezerima i barama.

 

Zašto je Bosna i Hercegovina dobra za mušićarenje?

Bosna i Hercegovina je kao stvorena za mušičarenje. Veliki broj čistih, bistrih i nezagađenih planinskih reka, rečica, potoka koje teku kroz krečnjačke terene, kao i bogat ribni fond privlače ribare iz celog sveta. U gornjim tokovima žive pastrmke, lipljen, mladica, dok su donji tokovi i veće reke – Neretva, Vrbas, Drina, Sava, kao i brojna prirodna i veštačka jezera i bare, pravi raj za mušičarenje klena, bucova, štuke, grgeča, itd.

Karakteristično za vodene tokove u Bosni i Hercegovini, što je njihova velika prednost, je da odgovaraju svakom nivou veštine mušičarenja, od onih početničkih do veoma izazovnih čak i za najiskusnije ribolovce.

Sezona mušićarenja počinje u martu i traje do novembra. Potrebne su dnevne dozvole koje treba na vreme da se nabave zato što neke reke imaju ograničenja za ribolov. Kontrole su rigorozne, a za ribare koji krše pravila, postoje stroge kazne. Dozvole se mogu nabaviti preko društva koja održavaju revire (reviri su mesta na kojima je dozvoljen ribolov) ili preko lokalnih ribolovnih društava.

U većini revira u BiH važi pravilo uhvati i pusti, pri čemu se ulovljene ribe ponovo vraćaju u vodu. Na taj način se ribama produžava život, riblji fond se ne umanjuje a ribolovcima se daje još jedna šansa za ulov. 

Strogo je kažnjivo ubijanje nedovoljno velikih riba, sva riba koja nije dosegla minimalne dimenzije mora da se vrati u reku.

Najviše se lovi lipljen (lat. Thymallus thymallus), kalifornijska pastrmka (Oncorhynchus mykiss), potočna pastrmka (lat. Salmo trutta), itd.

Osim prirodnih lepota i obilje ribnog fonda, mušićarenje u Bosni i Hercegovini je privlačno i zbog odlične logistike, organizovnog smeštaja u dobro održavanim ribarskim kućicama, edukovanih vodiča koji govore svetske jezike i što je najvažnije, fantastičnih mesta za mušićarenje. 

Da pomenemo da je 2010 godine Bosna i hercegovina uspešno organizovala 16-to Evropsko prvenstvo u mušičarenju.

Lipljan

 

Reke u Bosni i Hercegovini

 

Velik je broj reka u BiH na kojima može da se mušićari, ovde ćemo pomenuti samo nekoliko njih na kojima se nalaze najpopularniji reviri.  

 

Reka Sana

U brojnim brzacima i dubokim bazenima reke Sane živi pastrmka, lipljan, klen (lat. Squalius cephalus), klenić (Leuciscus leuciscus), mladice (Hucho Hucho). Kod mladice treba znati da se radi o ugroženoj vrsti i svi ulovljeni primerci moraju da se vrate u reku.

Sana je široka i moćna reka koja možda nije preporučljiva za početnike.

 

Reka Sanica

Sanica je pritoka Sane, srednje je veličine, duga oko 22 km, duboka 4 m, široka 10-25 m. U njenim vodama su česti lipljen, potočna pastrmka, štuka (lat. Esox lucius) i mladica. Najpovoljniji reviri za mušićarenje su u blizini Ključa.

 

Reka Una

Reka Una obiluje vrtlozima, slapovima i virovima. Nalazi se u blizini Kulen Vakufa i Martin Broda i bogata je sa potočnom i kalifornijskom pastrmkom, lipljenom, somovima (Silurus glanis), šaranom, kao  i mladicom koja ovde može da dosegne dužinu od preko jednog metra.

Mladica

Reka Pliva

Pliva je izazov za vešte ribolovce koji vole lov na lipljen i pastrmku. Reka je dugačka 33 km, voda u njoj je bistra, čista i zelene boje, a u proleće posle otapanje snegova ona nabuja. Kod Jajca tvori dva jeztera Malo i Veliko Plavsko jezero koja su pravi mali raj za ribolovce. Karakteristično za reku Plivu je da u se različitim delovima njenog toka pojavljuju različite vrste ribe.

 

Reka Bosna

Reka Bosna izvire iz kraških vrela u blizini Ilidže u podnožju planine Igman. Izvor se se naziva Vrelo Bosne i  poznato je sarajevsko izletište.

Gornji tok ove reke je idealan za mušićarenje sitnije pastrmke, klena ili potočne mrene (Barbus meridionalis). Na žalost, lipljan po kojem je ranije ova reka bila poznata, sada je skoro u potpunosti nestao.

 

 

 

Jezero Starača

Ovo jezero se nalazi pored Ilijaša. Ranije je predstavljalo lokalnu deponiju, ali zahvaljujući entuzijastima iz Sarajeva i Ilijaša danas je jedno od najpopularnijih mesta za ribolov sa kvalitetnom i čistom vodom, gde se održavaju takmičenja ribolovaca.

Na jezeru se lovi šaran (Cyprinus carpio), štuka, deverika (Abramis brama), bodorka (Rutilus rutilus), klen, grgeč (Perca fluviatilis), karaš (Carassius carassius), babuška (Carassius gibelio).

 

Na kraju...

Ako uživate u pecanju, a posebno u mušićarenju, onda obavezno posetite neku od reka u Bosni i Hercegovini. Nekad je i sam boravak pored takvih voda pravo zadovoljstvo, a kada se ima znanja i sportske sreće i ulovi se kapitalac, doživi se (ribolovni) vrhunac zadovoljstva.

Preporučujemo da iznajmite snažno terensko vozilo i krenete u avanturu. Ribolovna sezona je već počela.

 

Ukoliko ste već bili na mušičarenju u ovoj našoj susednoj zemlji ili na nekom drugom mestu, bićemo vam zahvalni ako sa nama podelite vaša iskustva. 

 

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više