RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Leto je na izmaku, a vremenska prognoza nam ide na ruku da ovaj vikend iskoristimo za izlet. Treba akumulirati  zrake sunca, dok ne počnu pravi jesenji dani. Ovog vikenda se održava tradicionalna manifestacija u Smederevu, pa ako ste i ljubitelj vinskog turizma ovo će biti idealno mesto za posetu. Do Smedereva nije teško doći, blizu je Beograda i sve što vam je potrebno je dobro raspoloženje mi ćemo vam pomoći da odaberete auto po vašoj meri za ovo putovanje. 


Ovo neće dakle biti klasična priča o znamenitostima i turističkim vrednostima Smedereva, baziraćemo se na vinski turizam i na manifestaciju, koja nažalost pamti i bolje dane. Stari Smederevci sa setom evociraju uspomene  kada su sa ponosom dočekivali goste iz različitih krajeva Srbije i žive u nadi da će se ta lepa vremena vratiti. 

Manifestacija Smederevska jesen 


Smederevska jesen  ima dugu tradiciju.Prva manifestacija je održana krajem 19.veka, zapravo 1888.godine. Ovaj podatak je nađen u memoarima smederevskog trgovca Branka Jefremovića. Termin Smederevska jesen upotrebljen je 1960. godine i ostao je sve do danas. Ova manifestacija se održava svake godine u septembru, u slavu grožđa, vina, vinograda, vinogradara.
Može se slobodno reći da je Smederevska jesen jedna od najvećih i najznačajnijih poljoprivredno- turističkih manifestacija u našoj zemlji. Okosnica manifestacije je definitivno Izložba grožđa i vina. Postoji i stručna komisija koja ocenjuje i daje nagrade izlagačima. U parku pored pošte u Smederevu, ili u produžetku gradskog trga otvoren je Vinski grad. Ukoliko ste ljubitelj domaćih vina i rakija obavezno posetite ovaj deo grada. Prodajni objekti u Vinskom gradu su autentični, jer su u obliku velikih bačvi.


Kraljevske porodice u Evropi, kroz istoriju su često bile usko povezane sa vinogradarstvom. Britanska kraljevska porodica npr na imanju u Vindzoru ima vinograde i proizvodnju penušavih vina. Srbija je doživela kroz istoriju  smenu dinastija Karađorđević i Obrenović, pa tako su i njihovi vinogradi bili na dva različita lokaliteta. Oplenac je poznat po vinogradima porodice Karađorđević, dok su Obrenovići imali vinograde u Smederevu (Plavinac). Smederevski vinogradi se prostiru između dolina reke Dunav i Velike Morave. Zemljište tipa smonice i gajnjače kao i klima stvaraju idealne uslove za gajenje vinove loze. Vodeće sorta grožđa je smederevka. Ono što takođe treba posetiti dok traje manifestacija jeste i vila porodice Obrenović. Posle ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage, kraljica Natalija je vilu i vinograde poklonila porodici Orešković. Posle Drugog svetskog rata vila je nacionalizovana. Tek nedavno je otvorena za posetioce. Posetu samo treba najaviti u Turističko-informativnom centru barem dan ranije. Termini su subotom od 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 i u 15 časova.

Smederevska tvrđava 


Kada dođete u Smederevo, nezamislivo je da ne posetite tvrđavu. Smederevci će reći da se tu nalazi duša grada i da samo ona odoleva različitim vremenima, vlastima, gordo i ponosno.   Nalazi se na ušću Jezave u Dunav, mada taj deo oko ušća Jezave bolje zaobiđite jer i Smederevci apeluju na gradske vlasti da se ovaj deo što pre sredi. Svi koji dolaze iz pravca Banata pri ulasku u Smederevo, tu zapravo imaju prvi susret sa tvrđavom, a prizor nije za pohvalu.Smederevska tvrđava svedoči o zlatnom dobu srpske despotovine. To je bilo strateško mesto, Smederevo, prestoni grad posle pada Beograda, vreme u kome je bilo poštovanja i viteštva. Đurađ Branković imao zadatak da podigne novi prestoni grad, a koliko je bio odlučan u svojoj nameri govori podatak da je Mali grad podignut za samo dve godine (1428-1430).

Čak i u to doba Smederevo je bilo poznato po dobrom vinu. Biskup Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini  koji je bio gost despota Đurđa, a kasnije je postao papa Pio II u svojim spisima je napisao sledeće: " Divno sam se proveo na dvoru svog prijatelja Djordja Smederevca, u avgustu pijući vino s ledom. Led se na dvoru čuvao u zemunicama koje su bile obmotane slamom.Interesantno je da je ova tvrđava, inače  najveća ravničarska u Evropi, građena toliko brzo da su graditelji umirali od iznemoglosti. Narod je krivca pronašao u despotovoj ženi Jerini, koju je nazvao „prokleta”. Smederevci vole da prepričavaju legende koje kolaju o despotici kao i o zakopanom blagu za koje se misli da je i dalje u tvrđavi. 


Za kraj :


Malo servisnih informacija:  Ispred tvrđave je nedavno počela naplata parkinga, subotom je naplata do 15h, nedeljom se parking ne naplaćuje. Naša agencija Vam želi lep provod i srećan put.


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Tvrdjava pruza odlican pogled na reku to je ono u cemu ja uzivam i sta volim da vidim.
0
0

Dragana
Dragana
Link

Bravo! Odličan predlog. Smederevo, stižeeem!
3
0

Maki
Maki
Link

Grad koji ima neiskorišćeni turistički potencijal.
3
0

Marija
Marija
Link

Smederevo grade od davnina - prelep grad, nisam znala da je SD jesen ovog vikenda, oticicu ako ugrabim vremena.
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više