RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Naš predlog za vikend putovanje - Smederevo

Leto je na izmaku, a vremenska prognoza nam ide na ruku da ovaj vikend iskoristimo za izlet. Treba akumulirati  zrake sunca, dok ne počnu pravi jesenji dani. Ovog vikenda se održava tradicionalna manifestacija u Smederevu, pa ako ste i ljubitelj vinskog turizma ovo će biti idealno mesto za posetu. Do Smedereva nije teško doći, blizu je Beograda i sve što vam je potrebno je dobro raspoloženje mi ćemo vam pomoći da odaberete auto po vašoj meri za ovo putovanje. 


Ovo neće dakle biti klasična priča o znamenitostima i turističkim vrednostima Smedereva, baziraćemo se na vinski turizam i na manifestaciju, koja nažalost pamti i bolje dane. Stari Smederevci sa setom evociraju uspomene  kada su sa ponosom dočekivali goste iz različitih krajeva Srbije i žive u nadi da će se ta lepa vremena vratiti. 

Manifestacija Smederevska jesen 


Smederevska jesen  ima dugu tradiciju.Prva manifestacija je održana krajem 19.veka, zapravo 1888.godine. Ovaj podatak je nađen u memoarima smederevskog trgovca Branka Jefremovića. Termin Smederevska jesen upotrebljen je 1960. godine i ostao je sve do danas. Ova manifestacija se održava svake godine u septembru, u slavu grožđa, vina, vinograda, vinogradara.
Može se slobodno reći da je Smederevska jesen jedna od najvećih i najznačajnijih poljoprivredno- turističkih manifestacija u našoj zemlji. Okosnica manifestacije je definitivno Izložba grožđa i vina. Postoji i stručna komisija koja ocenjuje i daje nagrade izlagačima. U parku pored pošte u Smederevu, ili u produžetku gradskog trga otvoren je Vinski grad. Ukoliko ste ljubitelj domaćih vina i rakija obavezno posetite ovaj deo grada. Prodajni objekti u Vinskom gradu su autentični, jer su u obliku velikih bačvi.


Kraljevske porodice u Evropi, kroz istoriju su često bile usko povezane sa vinogradarstvom. Britanska kraljevska porodica npr na imanju u Vindzoru ima vinograde i proizvodnju penušavih vina. Srbija je doživela kroz istoriju  smenu dinastija Karađorđević i Obrenović, pa tako su i njihovi vinogradi bili na dva različita lokaliteta. Oplenac je poznat po vinogradima porodice Karađorđević, dok su Obrenovići imali vinograde u Smederevu (Plavinac). Smederevski vinogradi se prostiru između dolina reke Dunav i Velike Morave. Zemljište tipa smonice i gajnjače kao i klima stvaraju idealne uslove za gajenje vinove loze. Vodeće sorta grožđa je smederevka. Ono što takođe treba posetiti dok traje manifestacija jeste i vila porodice Obrenović. Posle ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage, kraljica Natalija je vilu i vinograde poklonila porodici Orešković. Posle Drugog svetskog rata vila je nacionalizovana. Tek nedavno je otvorena za posetioce. Posetu samo treba najaviti u Turističko-informativnom centru barem dan ranije. Termini su subotom od 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 i u 15 časova.

Smederevska tvrđava 


Kada dođete u Smederevo, nezamislivo je da ne posetite tvrđavu. Smederevci će reći da se tu nalazi duša grada i da samo ona odoleva različitim vremenima, vlastima, gordo i ponosno.   Nalazi se na ušću Jezave u Dunav, mada taj deo oko ušća Jezave bolje zaobiđite jer i Smederevci apeluju na gradske vlasti da se ovaj deo što pre sredi. Svi koji dolaze iz pravca Banata pri ulasku u Smederevo, tu zapravo imaju prvi susret sa tvrđavom, a prizor nije za pohvalu.Smederevska tvrđava svedoči o zlatnom dobu srpske despotovine. To je bilo strateško mesto, Smederevo, prestoni grad posle pada Beograda, vreme u kome je bilo poštovanja i viteštva. Đurađ Branković imao zadatak da podigne novi prestoni grad, a koliko je bio odlučan u svojoj nameri govori podatak da je Mali grad podignut za samo dve godine (1428-1430).

Čak i u to doba Smederevo je bilo poznato po dobrom vinu. Biskup Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini  koji je bio gost despota Đurđa, a kasnije je postao papa Pio II u svojim spisima je napisao sledeće: " Divno sam se proveo na dvoru svog prijatelja Djordja Smederevca, u avgustu pijući vino s ledom. Led se na dvoru čuvao u zemunicama koje su bile obmotane slamom.Interesantno je da je ova tvrđava, inače  najveća ravničarska u Evropi, građena toliko brzo da su graditelji umirali od iznemoglosti. Narod je krivca pronašao u despotovoj ženi Jerini, koju je nazvao „prokleta”. Smederevci vole da prepričavaju legende koje kolaju o despotici kao i o zakopanom blagu za koje se misli da je i dalje u tvrđavi. 


Za kraj :


Malo servisnih informacija:  Ispred tvrđave je nedavno počela naplata parkinga, subotom je naplata do 15h, nedeljom se parking ne naplaćuje. Naša agencija Vam želi lep provod i srećan put.


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Tvrdjava pruza odlican pogled na reku to je ono u cemu ja uzivam i sta volim da vidim.
0
0

Dragana
Dragana
Link

Bravo! Odličan predlog. Smederevo, stižeeem!
3
0

Maki
Maki
Link

Grad koji ima neiskorišćeni turistički potencijal.
3
0

Marija
Marija
Link

Smederevo grade od davnina - prelep grad, nisam znala da je SD jesen ovog vikenda, oticicu ako ugrabim vremena.
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

150 godina istorije semafora

150 godina istorije semafora

Možda ne razmišljate mnogo o semaforima koje viđate svaki dan ali, verovali ili ne, semafori imaju istoriju dugu više od 150 godina. Postali su toliko normalan deo naše svakodnevice, da i ne pomišljamo na to da ih nekada nije bilo. Ali ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama, na ovom kratkom putovanju kroz istoriju semafora, da vidimo kako je evoluirao do složenog sistema kakav danas poznajemo.


Pročitajte više

5 automobila koje je zabavno voziti

5 automobila koje je zabavno voziti

Šta jedan automobil čini zabavnim za vožnju? Da li to znači da ima mnogo snage? Brz je? Okretan? Ili je to jednostavno sposobnost jednog auta da izmami osmeh na licu svog vozača? Mislimo da je upravo ovo poslednje u pitanju, ali ako vas je tema zainteresovala, ostanite sa nama i saznajte kojih to 5 automobila je zabavno voziti.


Pročitajte više

Degustacija vina - vodič za početnike

Degustacija vina - vodič za početnike

Vino je jedno od najvećih uživanja u životu. Proizvesti dobro vino zahteva znanje, ali i ljubav i posvećenost. Da bi se tehnologija unapredila i dobilo još kvalitetnije vino, važna je njegova degustacija. Degustacija vina rade stručnjaci enolozi, ali tom veštinom može ovladati svako ko voli dobro vino.


Pročitajte više