RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.

Zašto vožnja može biti štetna po naša leđa?

Sva tela su jedinstvena pa, shodno tome, neki ljudi osećaju više bolova u leđima tokom vožnje, od drugih. Međutim ono što znamo je da su, po opštem pravilu, naše kosti, zglobovi i mišići stvoreni da se kreću veći deo vremena. To znači da ako ostanete u jednom položaju predugo, može doći do ukočenosti i bola u mišićima.

Naravno, najčešće vreme za ukočenost i bol je tokom vožnje. To je zato što su leđa prinuđena da ostanu fiksirana u položaju auto sedišta. Povrh svega, mnogi vozači mogu da pogoršaju situaciju nepravilnim sedenjem, zbog čega postoji veća verovatnoća da će se pojaviti bol u leđima.

A ponekad su nam i sama sedišta koja imamo u svojim automobilima pomalo neudobna, što na kraće relacije ne predstavlja neki problem. Ali kad, recimo, krenemo na odmor pa vozimo duže, nije prijatno. Zato je za odmor ponekad bolje iznajmiti automobil kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent, da bi putovanje proteklo mnogo ugodnije.

A šta možemo da uradimo u vezi sa bolovima u leđima tokom duže vožnje?

Srećom po većinu ljudi, postoji mnogo toga što može da se učini kako bi se smanjila verovatnoća da se bol u leđima tokom vožnje javi. Evo nekoliko korisnih saveta.

Pre nego što krenete na put:

#1. Podesite volan – Ovo zavisi od vaših ličnih želja i navika. Ako vam volan dozvoljava, eksperimentišite sa uglom i visinom da biste utvrdili koji položaj je najbolji za vas.

#2. Podesite retrovizore – Ako odvojite vreme da pažljivo podesite retrovizore, smanjičete pomeranje glave neophodno da biste videli šta je iza vas. Ovo, zauzvrat, smanjuje i naprezanje vrata i ramena.

#3. Istražite koje je pravilno držanje na sedištu vozača – Ovo je ključno i uključuje niz faktora. Najvažnija stvar koju treba imati na umu je da vam leđa budu ravna i poravnata sa sedištem, a da vam vrat i glava stoje pravo u odnosu na kičmu. Takođe, pomaže i da vam kolena budu nešto viša od kukova.

Podesite visinu sedišta da najbolje postignete ovo pozicioniranje. Možda ćete želeti da razmislite o korišćenju jastuka ili naslona za leđa između donjeg dela leđa i sedišta automobila, kako biste osigurali kontakt sa sedištem, a istovremeno omogućili prirodnu zakrivljenost kičme.

#4. Izvadite sve iz zadnjih džepova – Sedenje na predmetima koje držite u zadnjim džepovima će uticati na vaše držanje u sedištu, pa pronađite neko bezbedno mesto da ih ostavite tokom putovanja, kao što je tzv. pregrada za rukavice.

Kako se ponašati tokom vožnje

Dobra ideja je da povremeno podesite sedište ili malo pomerite telo. Čak i na samo 10 sekundi na svakih 20-30 minuta, može pozitivno uticati na vaš nivo udobnosti. Druga opcija je da savijate gležnjeve i stopala kako biste poboljšali cirkulaciju krvi kroz noge.

Na dužim putovanjima automobilom, preporučljivo je da pravite redovne pauze u jednakim intervalima vremena, kako biste se protegli i prošetali. Najbolje je da to bude na svaka 2 sata po najmanje 15 minuta. Ako patite od jačih bolova u leđima, prikladno je da pravite i duže, kao i češće pauze.

Kada se vaše putovanje završi

Ako bol u leđima ne prestane nakon putovanja automobilom, razmislite o odlasku kod lekara ili fizioterapeuta. Isto tako, ako osetite bilo kakve neželjene simptome, kao što su zapaljenje ili otok, stalni neprestani bol, bol visoko u leđima ili grudima, visoka temperatura ili utrnulost i peckanje, preporučuje se da kontaktirate lekara što pre. To već nisu uobičajeni simptomi, pa im treba posvetiti više pažnje jer kako naš narod kaže – “bolje sprečiti, nego lečiti”.

I za kraj…

Rent a car agencije se trude da u svojim voznim parkovima imaju zaista udobne automobile koji će odgovoriti na sve vaše zahteve i u kojima će i duža putovanja, recimo van naše zemlje, proteći u najboljem redu. Uskoro će vreme zimskih godišnjih odmora koje će mnogi poželeti da provedu u nekom od planinskih centara radi uživanja u skijanju i ostalim sportovima na snegu.

Nije svaki automobil dovoljno jak i prilagođen takvim uslovima, pa vam zato predlažemo da ne rizikujete, već iznajmite neki iz našeg bogatog voznog parka, kako biste u odmoru uživali bez ograničenja. A ako ste u nedoumici i treba vam pomoć oko izbora automobila, naše ljubazno osoblje će vam u tome pomoći. Srećan put i dobar provod (bez bolova u leđima), želi vam rent a car agencija Unirent.


Komentari ()

Marija
Marija
Link

Odlicni saveti, imam problem sa ledjima inace, pa mi je tekst bas koristio,
2
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu

Zaglavljivanje u dubokom snegu, ili proklizavanje na ledu može biti česta pojava tokom hladnih meseci, naročito ako se zaputite u neke planinske predele. Ukoliko tamo putujete porodično, dečica će se verovatno radovati snegu, dok se vi kao vozač možete naći u problemu. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta šta biste mogli da uradite ako vam se automobil zaglavi u snegu.


Pročitajte više

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Većina roditelja smatra da je davanje hrane najsigurniji i najbolji način da deca lakše podnesu vožnju. Naravno da deca treba da jedu tokom vožnje i nikako ne smeju da ostanu gladni, ali da li je grickanje samo da bi prošlo vreme najzdraviji način? Smatramo da nije, a zašto tako mislimo pročitajte u tekstu


Pročitajte više

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće

Majčinstvo je najlepša faza u životu žene i treba u njenom sećanju da ostane kao prijatno iskustvo. Ako buduća mama uživa u vožnji treba da nastavi da vozi i u trudnoći. Potrebno je samo da osluškuje svoje telo i da preduzme neophodne mere koje će da osiguraju njenu i bezbednost buduće bebe.


Pročitajte više