RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim.
Najveći broj saobraćajnih nesreća, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.

Mi ćemo Vam u ovom tekstu dati nekoliko saveta kako da se ponašate tokom vožnje zimi i bezbedno stignete na vaše odredište iako su uslovi za vožnju loši. 
 

Vozite pažljivo 

Najvažnije pravilo je - vozite pažljivo po zimskim uslovima. Pre polaska na neki duži put, obavezno se informišite i o stanju na putevima - njihovoj prohodnosti i eventualnim zastojima. Ukoliko vozite po snegu ili je kolovoz klizav, sve promene u toku vožnje morate obavljati pažljivo i sporije nego inače, jer nagle promene ponašanja u vožnji mogu dovesti do gubljenja kontrole nad automobilom. Zimski uslovi zahtevaju potpunu odgovornost svakog vozača, svu moguću koncentraciju, kao i veštinu za volanom.

Obavezna je zimska oprema 

Pored toga što su vam, prema našem zakonu, neophodne zimske gume, važno je voditi računa da one budu u dobrom stanju. Pritisak u gumama je takođe veoma bitan, a činjenica koju morate imati na umu jeste da se pri niskim temperaturama spušta i pritisak u pneumaticima (npr. sa svakim padom temperature od 10 stepeni, gubi se 0,1 bar). Iz ovog razloga je preporučljivo da uvek u zimskom periodu napumpate gume za bar 0,2 bara više nego što je to preporuka proizvođača vozila . Kada je to neophodno, obavezno koristite i lance za sneg. 


Proverite akumulator

Po hladnom vremenu i minusu motoru je mnogo teže da startuje, jer se baterija više troši, zato pre  nego što krenete na put zimi, proverite u kakvom je stanju vaš akumulator, jer sigurno ne biste želeli da se isprazni  u toku vožnje.  Pre polaska na duži put neophodno je da uvek napunite svoj akumulator i tako poštedite sebe nepotrebnog stresa

 

Pažljivo kočite 

Dobre kočnice su od fundamentalnog značaja za bezbednu vožnju zimi, a uz to neophodno je da pažljivo kočite kako biste izbegli proklizavanje vozila. Testovi su pokazali da udaljenost između vozila tokom zime mora biti tri puta veća nego leti, a to je potrebno zbog sigurnog kočenja. Zato je veoma važno kočiti postepeno i sa što manjom silom. Pri vožnji na nizbrdici koja je zaleđena ili prekrivena snegom na vreme ubacite u niži stepen prenosa, kako biste kočili motorom i što manje koristili kočnice.
 Zaglavljen automobil 


Ukoliko dođete u situaciju da vam se automobil zaglavi u snegu, najlakši nacin da se izvuče je ljuljanje, odnosno kretanje napred i nazad. Za teže slucajeve jedino rešenje je lopata kojom treba da se ukloni sneg ispred ili iza automobila tako da može da se izađe na čist deo puta.

 

Zimsko vreme na najsuroviji način testira granice mehaničkih sposobnosti vašeg automobila . Pored toga, poledica, sneg i ostali uslovi na kolovozu testiraju i vaše sposobnosti kao vozača. Zbog toga je veoma važno biti izuzetno pažljiv u toku vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.
Srećan i bezbedan put želi Vam Unirent rent a car !


 

 

 

 


Komentari ()

Elena
Elena
Link

Odlični saveti! Dodala bih još nešto. Ništa ne radite naglo ni brzo. Ja sam to, kao svež vozač, jednom uradila, pa mi se auto u mestu okrenuo oko sebe, usput sam tri ćoška očešala o bankinu. A šta sam uradila - stala sam svom snagom na kočnicu... Dakle, ništa brzo i ništa naglo.
0
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više