RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta je e - gorivo?

Šta je e - gorivo?

U decembru mesecu prošle godine stigla nam je vest iz Porsche-a da su u saradnji sa nekoliko partnera započeli proizvodnju e - goriva. E-gorivo je klimatski neutralno gorivo koje bi se proizvodilo u cilju da zameni benzin u tradicionalnim SUS motorima. Porsche je počeo proizvodnju u fabrici u Čileu, to je još uvek pilot projekat, ali se planira komercijalna proizvodnja od miliona galona e-goriva. Pod e-gorivom se podrazumevaju goriva koja se dobijaju iz vode i vazduha i to naravno zvuči kao nešto neverovatno i nemoguće. Ali zapravo nije naučna fantastika, sirovine za proizvodnju ovog goriva bi bio vododnik koji se dobija elektrolizom vode i CO2 koji se izdvaja iz atmosfere.

Do 2035. godina Evropa je propisala totalno smenjenje emisije CO2 iz vozila, iako je to relativno kratak period i velika su protivljenja ovoj odluci. Osim toga sve čini se kao da su vozila jedini uzrok emisije CO2 ,a ne za svega 12 % ukupne emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Tako da vreme će nam biti svedok u kom pravcu će ići scenario naredne decenije. Klimatski neutralna goriva (e-goriva) se mogu dobiti i iz drugih izvora, npr otpadne biomase, koja bi se raspadala u životnoj sredini, pa sve do morskih algi ( kompanija Mazda upravo radi u Japanu na ovom projektu zajedno sa akademskom zajednicom).

Da li je isplativo e-gorivo ?

E goriva imaju istu gustinu energije kao i fosilna goriva (benzin, dizel). Ono što je najvažniji uslov koji mora biti zadovoljen pri proizvodnji e - goriva je da se koristi energija iz obnovljivih izvora. Za postupak dobijanja vodonika elektrolizom koristila bi se električna energija, a zatim bi se vodonik hemijskim postupcima spajao sa ugljenikom iz CO2 koji se nalazi u atmosferi. Ako bi ovo gorivo zaživelo rešio bi se problem i ostalog saobraćaja (vodenog, vazdušnog)...E-goriva koja su proizvedena iz vode i ugljen dioksida iz atmosfere imaju prednost u odnosu na čist vodonik, jer ova goriva su jednostavnija za skladištenje i mogu se transportovati.

gorivo, e gorivo

Postrojenje koje je pilot projekat Porsche-a za početak planira da proizvodi 130 000 litara godišnje koje bi se koristilo za sportska takmičenja. Što se tiče te fabrike u Čileu, struja koja se koristi u proizvodnji vodonika dobija se pomoću energije vetra/pomoću vetroelektrana. Kada ovo sve analiziramo i ako do kraja ove decenije proizvođači uspeju da proizvode velike količine ovih goriva, onda je logično pitanje zašto bi se prestalo sa proizvodnjom benzinaca i dizelaša? Sintetičkim gorivima je trenutno cena paprena, ali su ipak optimistična predviđanja vezana za cenu u budućnosti. Smatra se da će biti jeftinija od derivata nafte. Trenutno bi jedan litar ovakvog goriva na tržištu bio 10puta skuplji od benzina.

Da li je realno očekivati da e - gorivo bude gorivo budućnosti?

U Porsche-u smatraju da će u nekoj bliskoj budućnosti uspeti da osiguraju cenu sintetičkog goriva koja će moći da parira dizelu i benzinu i da će biti oko 2 evra po litru. Postoje i proizvođaći motornih ulja koji vide mogućnost da sintetička goriva koštaju svega 80 centi po litru. Ne samo Porche i kompanije poput Mercedesa i Geely duboko veruju u e gorivo koje je napravljeno pomoću obnovljive energije vetra. Zato i deluju logični planovi da se ulaže u postrojenja koja bi se pravila u državama poput Čilea, Maroka.... Oni osim što imaju jake vetrove, (udari dostižu brzinu 120km/h), imaju i otvoreni prostor gde se mogu napraviti postrojenja i gde se goriva mogu sladištiti. Plan Porchea je da 2025 godine bude proizvedeno 560 miliona litara ekološkog goriva. Planira se da 2026. godine trke Formula 1 pređu na sintetička goriva, što će pomoći i u dokazivanju da ekološka goriva mogu pokretati automobile koji imaju veoma visoke performanse motora.

gorivo, e gorivo

Dakle svi oni koji ne mogu da zamisle autoindustriju bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem polažu nade u proizvodnju e goriva. Ostaje da vidimo šta će se na ovom planu dešavati...A mi ćemo nastaviti da Vas obaveštavamo o svim novostima iz sveta autoindustrije. Srećan put želi Vam Unirent rent a car


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više