RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta je e - gorivo?

Šta je e - gorivo?

U decembru mesecu prošle godine stigla nam je vest iz Porsche-a da su u saradnji sa nekoliko partnera započeli proizvodnju e - goriva. E-gorivo je klimatski neutralno gorivo koje bi se proizvodilo u cilju da zameni benzin u tradicionalnim SUS motorima. Porsche je počeo proizvodnju u fabrici u Čileu, to je još uvek pilot projekat, ali se planira komercijalna proizvodnja od miliona galona e-goriva. Pod e-gorivom se podrazumevaju goriva koja se dobijaju iz vode i vazduha i to naravno zvuči kao nešto neverovatno i nemoguće. Ali zapravo nije naučna fantastika, sirovine za proizvodnju ovog goriva bi bio vododnik koji se dobija elektrolizom vode i CO2 koji se izdvaja iz atmosfere.

Do 2035. godina Evropa je propisala totalno smenjenje emisije CO2 iz vozila, iako je to relativno kratak period i velika su protivljenja ovoj odluci. Osim toga sve čini se kao da su vozila jedini uzrok emisije CO2 ,a ne za svega 12 % ukupne emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Tako da vreme će nam biti svedok u kom pravcu će ići scenario naredne decenije. Klimatski neutralna goriva (e-goriva) se mogu dobiti i iz drugih izvora, npr otpadne biomase, koja bi se raspadala u životnoj sredini, pa sve do morskih algi ( kompanija Mazda upravo radi u Japanu na ovom projektu zajedno sa akademskom zajednicom).

Da li je isplativo e-gorivo ?

E goriva imaju istu gustinu energije kao i fosilna goriva (benzin, dizel). Ono što je najvažniji uslov koji mora biti zadovoljen pri proizvodnji e - goriva je da se koristi energija iz obnovljivih izvora. Za postupak dobijanja vodonika elektrolizom koristila bi se električna energija, a zatim bi se vodonik hemijskim postupcima spajao sa ugljenikom iz CO2 koji se nalazi u atmosferi. Ako bi ovo gorivo zaživelo rešio bi se problem i ostalog saobraćaja (vodenog, vazdušnog)...E-goriva koja su proizvedena iz vode i ugljen dioksida iz atmosfere imaju prednost u odnosu na čist vodonik, jer ova goriva su jednostavnija za skladištenje i mogu se transportovati.

gorivo, e gorivo

Postrojenje koje je pilot projekat Porsche-a za početak planira da proizvodi 130 000 litara godišnje koje bi se koristilo za sportska takmičenja. Što se tiče te fabrike u Čileu, struja koja se koristi u proizvodnji vodonika dobija se pomoću energije vetra/pomoću vetroelektrana. Kada ovo sve analiziramo i ako do kraja ove decenije proizvođači uspeju da proizvode velike količine ovih goriva, onda je logično pitanje zašto bi se prestalo sa proizvodnjom benzinaca i dizelaša? Sintetičkim gorivima je trenutno cena paprena, ali su ipak optimistična predviđanja vezana za cenu u budućnosti. Smatra se da će biti jeftinija od derivata nafte. Trenutno bi jedan litar ovakvog goriva na tržištu bio 10puta skuplji od benzina.

Da li je realno očekivati da e - gorivo bude gorivo budućnosti?

U Porsche-u smatraju da će u nekoj bliskoj budućnosti uspeti da osiguraju cenu sintetičkog goriva koja će moći da parira dizelu i benzinu i da će biti oko 2 evra po litru. Postoje i proizvođaći motornih ulja koji vide mogućnost da sintetička goriva koštaju svega 80 centi po litru. Ne samo Porche i kompanije poput Mercedesa i Geely duboko veruju u e gorivo koje je napravljeno pomoću obnovljive energije vetra. Zato i deluju logični planovi da se ulaže u postrojenja koja bi se pravila u državama poput Čilea, Maroka.... Oni osim što imaju jake vetrove, (udari dostižu brzinu 120km/h), imaju i otvoreni prostor gde se mogu napraviti postrojenja i gde se goriva mogu sladištiti. Plan Porchea je da 2025 godine bude proizvedeno 560 miliona litara ekološkog goriva. Planira se da 2026. godine trke Formula 1 pređu na sintetička goriva, što će pomoći i u dokazivanju da ekološka goriva mogu pokretati automobile koji imaju veoma visoke performanse motora.

gorivo, e gorivo

Dakle svi oni koji ne mogu da zamisle autoindustriju bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem polažu nade u proizvodnju e goriva. Ostaje da vidimo šta će se na ovom planu dešavati...A mi ćemo nastaviti da Vas obaveštavamo o svim novostima iz sveta autoindustrije. Srećan put želi Vam Unirent rent a car


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Kako rashladiti vozilo

Kako rashladiti vozilo

Putovanja leti kada vladaju visoke temperature znaju da budu veoma naporna i neprijatna i uživanje u vožnji vrlo brzo prelazi u pravo mučenje. Vrućine negativno deluju na vozače, putnike i na sama vozila. Ali na sreću, postoji nekoliko načina da se unutrašnjost vozila rashladi.


Pročitajte više

Žene značajne za istoriju auto industrije

Žene značajne za istoriju auto industrije

U svetu danas vlada stereotipno mišljenje da automobilskom industrijom vladaju muškarci, što i nije daleko od istine. Ipak, postoji bar mrvica ženskog uticaja. Njihovi izumi i danas služe kao inspiracija mnogim ženama iz tog sveta. A njima u čast, za danas smo vam pripremili listu žena značajnih za istoriju auto industrije, pa hajde da vidimo koja su se imena našla na njoj...


Pročitajte više

Zašto evropsko tržište automobila stagnira u odnosu na kinesko i američko?

Zašto evropsko tržište automobila stagnira u odnosu na kinesko i američko?

Što se tiče ponude novih automobila, definitivno će 2023. godina biti bolja u odnosu na prethodnu godinu. Ono što brine su loše prognoze evropskih proizvođača kada je u pitanju kupovina novih automobila. Iako su liste porudžbina poprilično velike, to nije realna slika jer se kasnilo sa isporukom zbog svetske nestašice poluprovodnika, tako da mnogi kupci više meseci čekaju da auto izađe iz fabrike.


Pročitajte više