RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Šta raditi u slučaju saobraćajne nezgode u iznajmljenom automobilu

Šta raditi u slučaju saobraćajne nezgode u iznajmljenom automobilu

 

Doživeti saobraćajnu nezgodu je traumatično iskustvo, koje može godinama da prati vozača i saputnike.

Ukoliko se ona desi u iznajmljenom vozilu postoje dodatne komplikacije. Ne želimo da prizivamo nezgode, ali mislimo da neke stvari moraju da se znaju kako bi se pravilno reagovalo.

 

Šta treba preduzeti kada se desi saobraćajna nezgoda

 

Desila se saobraćjna nesreća, a vi ste u iznajmljenom automobilu. Postavlja se pitanje kako reagovati i kako se ponašati. Evo naših saveta:

 

Procenite situaciju

Prvo, uverite se da su svi bezbedni i da niko nije povređen. Ako ima povređenih odmah pozovite hitnu pomoć.

Zatim pozovite policiju. I najlakša saobraćjna nesreća mora da se prijavi policiji.

 

Prikupite informacije o nesreći

Razmenite kontakte i informacije o osiguranju sa drugim vozačima.

Zatražite od policajca kopiju izveštaja o nesreći. Zapišite i njegovo ime, broj značke, kontakt informacije i broj slučaja nesreće.

Mobilnim telefonom napravite više slika mesta sudara i oštećenja na vozilima.

Ti podaci če vam trebati za izveštaji koji treba da podnesete rent a car agenciji i u kome ćete detaljno prijaviti i opisati nesreću.

 

Pozovite rent a car agenciju od koje ste iznajmili vozilo i pobrinite se oko vozila

Nesreću mora da prijavite vašoj rent a car agenciji. Pozovite ih i informišite ih šta se desilo.

Treba da znate da ste vi još uvek odgovorni za iznajmljeno vozilo, sve dok ga ne predate.

Pitajte ih šta da uradite sa automobilom – gde da ga odvezete, ako je ono u voznom stanju, i gde da ga odvučete ako vozilo nije u funkciji.

Ako vozilo ne može da se vozi, pozovite šlep službu AMSS ili neku privatnu. Pitajte u rent a car agenciji da li imaju šlep službu sa kojom rade.

saobracajna nesreca u iznajmljenom vozilu

Ko treba da plati štetu?

Ako se nesreća dogodila vašom krivicom, vi ste odgovorni za svu štetu na iznajmljenom automobilu, a šta će se dalje dešavati zavisić od osiguranja koje imate.

Postoje dve vrste osiguranja u vezi sa mogućim nezodama u saobraćaju.

 

A. Osiguranje od štete ili CDW (collision damage waiver) osiguranje

Ako imate ovo osiguranje, koje se još naziva kasko osiguranje, vi ste u velikom delu pokriveni. Ovo osiguranje. osim ukoliko vozač nije vozio nepromišljeno ili nije poštovao ugovor o najmu, većinu obaveza za popravku vozila prebacuje na agenciju za iznajmljivanje.

Kupovina CDW siguranja može biti prilično skupo. U nekim slučajevima, ono može skoro udvostručiti troškove iznajmljivanja vozila. Zbog toga dosta klijenata izbegava da plati puno kasko osiguranje, posebno ako im auto treba za kraća putovanja, što je naravno  sasvim razumljivo - osim ako ne dođe do nesreće. A nikad se ne zna...

 

B. Osiguranje lica - PAI (personal accident insurance) -

Sa ovim osiguranijem vozač i sva lica u vozilu se osiguravaju za slučaj saobraćaje nezsreće, ukoliko se ona desi za vreme trajanja najma vozila.

 

U slučaju da niste krivi, rent a car agencija će kontaktirati osiguravajuću kompaniju drugog vozača.

Nažalost, može da se desi da vam naplate pre nego što se spor reši. Ako se to dogodi, moraćete vi da se pozabavite osiguranjem drugog vozača kako bi povratili svoje pare.

U većini zemalja, pa i kod nas, nije dozvoljeno voziti iznajmljeni automobil bez ikakvog osiguranja. Od rent a car agencija se zahteva da obezbede pokriće barem minimalne odgovornosti za svoja vozila.

 

Pre nego što iznajmite vozilo

Pre nego što iznajmite vozilo nije na odmet da uradite neke preventivne radnje.

Budite dobro informisani. Upoznajte se sa procedurama kada se dese saobraćajne nesreće. Zabeležite teelfonske brojeve koje mogu zatrebati – hitne pomoći, policije, rent a car agencije, šlep službe, itd.

Obavestite se o tome gde možete da pronađete potrebne formulare za prijavu nezgoda (kao na primer evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi).

Obavestite se o svom osiguranju. Paketi osiguranja su ponekad komplikovani i klijenti samo potpišu ne vodeći računa šta velikim ili malim slovima piše u njima, šta pokrivaju i koje su granice pokrića i odbivne stavke.

Pošto ne znate kada može da vam zatreba, odvojite malo vremena, pogledajte na internetu, popričajte sa agentima u rent a car agencijama, dobro se informišite.

I ne trčite za najeftinijem paketom, često se dešava da bude i najskuplji.

 

Druge naknade za slučaj da se desi saobraćajna nesreća

Hteli bismo da obavestimo vozače koji planiraju da iznajme vozilo u drugim državama, da u nekim od njih postoje i dodatne naknade u slučaju saobraćajne nesreće. Ove naknade se naplaćuju ukoliko je za nesreću kriv vozač koji je iznajmio vozilo.

 

Naknade za gubitak korišćenja

Rent a car agencija gubi od prihoda kada im je vozila van upotrebe. Kako bi kompenzovali te gubitke, može se desiti da ta šteta bude naplaćena od vozača ukoliko je kriv za nezgodu.

Smanjena vrednost vozila

Oštećeni automobil je gubi od svoje tržišne vrednosti i ne može da se proda po punoj ceni. Postoji mogućnost i ta suma da se naplati od vozača.

Razne administrativne takse

U zavisnosti od države i rent a car agencije može da vam budu naplatili razne takse vezane za obradu vašeg zahteva. Pošto es plaćaju u devizama, mogu da narastu do znatnijih suma. 

 

 

Mi se nadamo da vam ovi saveti neće nikad zatrebati.

 

 

 


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Prvo sta treba uraditi je pozvati policiju da uradi uvidjaj.
0
0

Marko
Marko
Link

Odličan tekst! Hvala na informacijama, zlu ne trebalo.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više