RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Uticaj Kine na globalno tržište automobila

Uticaj Kine na globalno tržište automobila

Auto-industrija se i prethodnih godina suočavala sa brojim problemima, ali  poslednje dve do tri godine, posle pandemije i nestašice mikročipova, problem je da se održi nivo proizvodnje koji ne bi doveo do velikih oscilacija na tržištu. Rat u Ukrajini i trenutna politička situacija su samo dodatno uticale na pad prodaje automobila i većih problema u autoindustriji. Broj isporučenih vozila je konstantno u padu. Veliki pad prodaje zabeležen je u svim zemljama u Evropi, u pojedinim zemljama i do 20%. Raste inflacija, raste cena automobila, a pad standarda je uslovio da ljudi promene prioritete.

Evropska unija je dala rok da se od 2035. godine zabrani prodaja benzinskih i dizel vozila na svojoj teritoriji. Sada, u ovom trenutku to deluje neverovatno i nemoguće ako sagledamo celokupnu političku i ekonomsku situaciju. Naravno vreme će pokazati da li smo u pravu ili ne. Što se tiče globalne prodaje električnih vozila, ona je je porasla za 38% u 2020, a zatim se više nego udvostručila u 2021. Kina je upravo ta zemlja koja je bila pokretač ovog velikog rasta. Zbog programa i subvencija koje daje građanima u ovoj zemlji se  prodalo više električnih automobila  2021. nego u ostatku sveta zajedno u 2020. godini.

Kina kao lider u proizvodnji električnih automobila

Kina ima preko 300 različitih modela električnih vozila. Ono po čemu je tržište električnih automobila u Kini jedinstveno u svetu jeste cena  vozila. U poređenju sa konvencionalnim automobilima cena električnih vozila u Kini je samo za 10-ak procenta veća, dok je na drugim tržištima ta razlika i do 50 %. Promenila su se vremena kada se sva roba koja se proizvodila u Kini smatrala nekvalitetnom i jeftinom. U poslednjih 20-ak godina, ekonomski rast Kine doneo je sa sobom značajno poboljšanje kvaliteta, naročito u automobilskoj industriji. Kinesko tržište automobila u početku bilo je karakteristično  po tome što je kako mnogi kažu imalo krizu identiteta i baziralo se na kopiranju modela sa zapadnog tržišta.
Ali i domaći kupci su bili nezadovoljni i tražili su originaln dizajn. Tako da tek kada je kompanija Chery 2008. pokazala novu limuzinu (koju je dizajnirao studio Pininfarina), težište automobila u Kini je eksplodiralo.

Vozilo se odlično prodavalo zbog svog dizajna, tako da se može reći da je ovaj događaj predstavljao  prekretnicu za kinesku automobilsku industriju. Veliki broj proizvođača zbog geopolitičke situacije je odlučilo da zaustavi rad u svojim ruskim pogonima, a većina je i obustavila izvoz na rusko tržište. Kinezi bi na tome mogli da profitiraju jer Kina nije uvela sankcije Rusiji, tako da se trgovinska razmena između ove dve zemlje nastavila bez ikakvih trzavica. Za kinesku autoindustriju je to važno. Tokom prošle godine kineske kompanije su u Rusiju izvezle 122.800 automobila, što je tri puta više u odnosu na godinu pre. Najveći rast beleži kompanija Chery. Prošle godine su prodali 40.874 automobila što je rast od neverovatnih 250% u odnosu na 2020. godinu.

Da li je kineska autoindustrija dorasla konkurenciji?

Mnogi smatraju da  autoindustrija u Kini nije još uvek nije dorasla konkurenciji kakvo je zapadno  tržište, jer je potrebno dosta vremena da se stekne poverenje kupaca van matične zemlje. Automobilski sektor u Evropi se suočava sa brojnim izazovima. Cene su vrtoglavo otišle na gore, ne samo novih već i polovnih automobila. Nedostatak poluprovodnika i mikročipova doprineo je dosta ovakvom stanju na tržištu.

Sada se pojavljuju kineski brendovi automobila, a nekoliko kineskih kompanija zaista već lepo  posluju na teritoriji Evrope : DFSK, Aiways, Lynk & Co i Maxus su neki od njih. 
Pre samo nekoliko godina nismo mogli da zamislimo  da se kineski brendovi  takmiče npr sa Škodom ili Daciom za dominaciju na tržištu jeftinih automobila.
Trenutno je nekoliko primera jeftinih automobila proizvedenih u Kini koji se već mogu kupiti u EU. Najbolji primer za to je MG ZS. Ovaj SUV je iz legendarne kompanije Morris Garage (sada pod okriljem SAIC-a) i ima cenu kao Dacia Sandero.

Nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv, nastavićemo da redovno pišemo o aktuelnostima iz sveta autoindustrije, Vaš Unirent rent a car. 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više