RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Mala deca su radoznala i puna energije i vrlo brzo postanu nemirna, nervozna i nestrpljiva, posebno ako su prinuđeni da sede na jednom mestu. To se najbolje oseti u toku dužih putovanja.

Većina roditelja smatra da je davanje hrane ili nečeg za grickanje najsigurniji i najbolji način da deca lakše podnesu vožnju.

Ali da li je to najbolji i najispravniji način da im se zaokupi pažnja?

Mi smatramo da nije. Naprotiv, preporučujemo da se u toku vožnje deci uopšte ne daje hrana. Iz nekoliko razloga.

 

Higijena u vozilu

Prvi i najočigledniji razlog je da dok jedu, deca prljaju unutrašnjost vozila. Iz rent a car agencija su primetili da kada im familije sa decom vrate vozila, ona su puni trošica, ostataka i mrlja od kečapa, maslaca, majoneza, čokolada, čipsa i ostale hrane koju deca konsumiraju tokom vožnje.

Na stranu što čišćenje masnih fleka košta, nego se oštećuju i presvlake i podne prostirke.

Ukoliko se ostaci ne očiste, posle nekog vremena one mogu da postanu odličan medijum za razne patogene organizme, bakterije, gljivice, strepto i stafilo koke, mrave i sl. koje mogu da ugroze zdravlje i deci i odraslima.

 

Mučnina u toku vožnje

Većina male dece još nije naviknuta na vožnju i pate od mučnina. Ove mučnine su pojačane ukoliko je dete neposredno pre vožnje ili dok je vozilo u pokretu pojelo svoj obrok.  

Preventivno, mučnine mogu da se izbegnu (ili barem smanje) na sledeće načine:

  • da se deci uopšte ne daje hrana tokom vožnje,
  • da se prave česte pauze u kojima će deci da se nudi hrana i piće,
  • da se vodi računa da obroci ne budu teški i obilni nego češći i manji,
  • u toku vožnje da se ne konsumiraju mesa i mesne prerađevine kao što su salame, paštete, čajne kobasice, pršute, suvi vrat i slično. Izbegavati i veštačke sokove, čokoladna mleka, kakao; najbolje je detetu davati običnu vodu

 

Bezbednost

Dok dete žvaće u toku vožnje, može da se desi da se zagrcne pa i uguši hranom ili pićem. Istraživanja su pokazala da je ovo naročito često kod dece uzrasta od 1 do 3 godine.

Dete može da se uguši zalogajem hleba, mesa, keksa, orasima, kikirikijem, itd.

Velika je opasnost ukoliko auto naleti na rupu ili neravninu na putu dok dete pije vodu, sok, mleko ili neko drugo piće.

Ugrožena je i bezbednost vožnje. Deca se veoma često na zadnjem sedištu posvađaju oko slatkiša i grickalica, što može biti iritantno i opasno dok ih roditelji smiruju usred saobraćajne gužve.

Dok deca jedu, roditelji ih nadgledaju i bacaju svesne i podsvesna poglede ka njima, što utiče na pažnju i na reakcije na dešavanja na putu. Smanjena koncentracija može da dovede do usporavanje refleksa i potencijalnih nesreća.  

 

Šta možete da uradite

Izbegavajte da stvarate naviku kod dece da dosadu i nestrpljivost rešavaju hranom.

Bolje im pustite neku mirnu muziku, najbolje dečije pesmice koje će im preokupirati pažnju. Možete i zajedno da ih pevate.

Ponudite im olovke i sveske da crtaju i boje. Jedan od roditelja može da im čita omiljene priče i bajke. Možete jednsotavno da razgovarate sa njima.

Ne zaboravite da ponesete njihove omiljene igračke. Kupite i neke nove koje će da budu iznenađenje i sa kojima će duže da se igraju. 

Na tabletu ili telefonu im pustite crtane filmove ili igricu (ovo je možda pomalo kontraverzan predlog, ali i to je ponekad bolje od mahnitog grickanja i žvakanja hrane).

Kada dođe vreme za obrok (ne smete nikako da zaboravite da deca ipak treba nešto da jedu na dugačkim putovanjima), stanite i napravite dužu pauzu u kojoj će svi da jedete i pijete.

 

Zaključak

Hrana nije dobra zamena za dosadu. Ne samo deca, nego i odrasli treba da izbegavaju da jedu kada ne znaju šta drugo da rade. A vožnja autoputevima zna da bude jednolična i dosadna.

Ne zaboravite da deca kopiraju ponašanje svojih roditelja, ako vi jedete ne zato što ste gladni nego da prekratite put, to će i oni da rade. A već smo videli da je to greška.

Morate da se trudite da im putovanja i dugačke vožnje učinite zabavnim i interesantnim. Tako neće da usvoje ružnu naviku konsumiranja hrane u toku vožnje.

 

I na kraju...

Na kraju da još jednom podvučemo da ne idete u krajnost i nemojte da dopustite da deca gladuju.

Ona treba da jedu i tokom vožnje, ali da jedu pravilno i zdravo. Pravite česte pauze a obroci neka budu lagani i mali.

I najvažnije, smejte se i igrajte se sa svojom decom.

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Većina automobila u unutrašnjosti iznad prozora ima ručke, kojima vlasnici najčešće ne znaju pravu svrhu. Da li ste ih vi ikada koristili? Za koju namenu? Jedni te ručke koriste isključivo za kačenje košulja i odela, dok se drugi, panično hvataju za njih svaki put kada se nađu u opasnosti. Ipak, stvarna funkcija ručki iznad prozora je nešto sasvim drugo. Pa, ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama do kraja ovog teksta, da biste saznali koja je.


Pročitajte više

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Automobili su još u prošlom veku zauzeli posebno mesto u životima ljudi. Neko ih potpuno vidi kao člana porodice, neko ih doživljava kao simbol statusa i moći, a nekom je auto sam sredstvo za rad ili još jedna tehnička naprava koja nam u velikoj meri olakšava život i svakodnevnicu. Automobilska industrija je kompleksna i konkurentnost je uslovila da proizvođači na tržište konstantno izbacuju novitete. Ono što nas čeka u budućnosti je kraj proizvodnje automobila sa klasičnim SUS motorima zbog ekoloških propisa. Tako da će u tom slučaju najveći gubitnici biti upravo mali gradski automobili.


Pročitajte više

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

Poslovna putovanja nose veliku odgovornost i stres. Što je firma veća i pritisak na poslovne ljude je veći a time i njihova nervoza. Na poslovnom sastanku ne sme da bude improvizacije, zato je priprema i organizacija putovanja veoma važna. Pročitajte nekoliko saveta kako da ono protekne u najboljem redu.


Pročitajte više