RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Zašto deci ne davati hranu u toku vožnje

Mala deca su radoznala i puna energije i vrlo brzo postanu nemirna, nervozna i nestrpljiva, posebno ako su prinuđeni da sede na jednom mestu. To se najbolje oseti u toku dužih putovanja.

Većina roditelja smatra da je davanje hrane ili nečeg za grickanje najsigurniji i najbolji način da deca lakše podnesu vožnju.

Ali da li je to najbolji i najispravniji način da im se zaokupi pažnja?

Mi smatramo da nije. Naprotiv, preporučujemo da se u toku vožnje deci uopšte ne daje hrana. Iz nekoliko razloga.

 

Higijena u vozilu

Prvi i najočigledniji razlog je da dok jedu, deca prljaju unutrašnjost vozila. Iz rent a car agencija su primetili da kada im familije sa decom vrate vozila, ona su puni trošica, ostataka i mrlja od kečapa, maslaca, majoneza, čokolada, čipsa i ostale hrane koju deca konsumiraju tokom vožnje.

Na stranu što čišćenje masnih fleka košta, nego se oštećuju i presvlake i podne prostirke.

Ukoliko se ostaci ne očiste, posle nekog vremena one mogu da postanu odličan medijum za razne patogene organizme, bakterije, gljivice, strepto i stafilo koke, mrave i sl. koje mogu da ugroze zdravlje i deci i odraslima.

 

Mučnina u toku vožnje

Većina male dece još nije naviknuta na vožnju i pate od mučnina. Ove mučnine su pojačane ukoliko je dete neposredno pre vožnje ili dok je vozilo u pokretu pojelo svoj obrok.  

Preventivno, mučnine mogu da se izbegnu (ili barem smanje) na sledeće načine:

  • da se deci uopšte ne daje hrana tokom vožnje,
  • da se prave česte pauze u kojima će deci da se nudi hrana i piće,
  • da se vodi računa da obroci ne budu teški i obilni nego češći i manji,
  • u toku vožnje da se ne konsumiraju mesa i mesne prerađevine kao što su salame, paštete, čajne kobasice, pršute, suvi vrat i slično. Izbegavati i veštačke sokove, čokoladna mleka, kakao; najbolje je detetu davati običnu vodu

 

Bezbednost

Dok dete žvaće u toku vožnje, može da se desi da se zagrcne pa i uguši hranom ili pićem. Istraživanja su pokazala da je ovo naročito često kod dece uzrasta od 1 do 3 godine.

Dete može da se uguši zalogajem hleba, mesa, keksa, orasima, kikirikijem, itd.

Velika je opasnost ukoliko auto naleti na rupu ili neravninu na putu dok dete pije vodu, sok, mleko ili neko drugo piće.

Ugrožena je i bezbednost vožnje. Deca se veoma često na zadnjem sedištu posvađaju oko slatkiša i grickalica, što može biti iritantno i opasno dok ih roditelji smiruju usred saobraćajne gužve.

Dok deca jedu, roditelji ih nadgledaju i bacaju svesne i podsvesna poglede ka njima, što utiče na pažnju i na reakcije na dešavanja na putu. Smanjena koncentracija može da dovede do usporavanje refleksa i potencijalnih nesreća.  

 

Šta možete da uradite

Izbegavajte da stvarate naviku kod dece da dosadu i nestrpljivost rešavaju hranom.

Bolje im pustite neku mirnu muziku, najbolje dečije pesmice koje će im preokupirati pažnju. Možete i zajedno da ih pevate.

Ponudite im olovke i sveske da crtaju i boje. Jedan od roditelja može da im čita omiljene priče i bajke. Možete jednsotavno da razgovarate sa njima.

Ne zaboravite da ponesete njihove omiljene igračke. Kupite i neke nove koje će da budu iznenađenje i sa kojima će duže da se igraju. 

Na tabletu ili telefonu im pustite crtane filmove ili igricu (ovo je možda pomalo kontraverzan predlog, ali i to je ponekad bolje od mahnitog grickanja i žvakanja hrane).

Kada dođe vreme za obrok (ne smete nikako da zaboravite da deca ipak treba nešto da jedu na dugačkim putovanjima), stanite i napravite dužu pauzu u kojoj će svi da jedete i pijete.

 

Zaključak

Hrana nije dobra zamena za dosadu. Ne samo deca, nego i odrasli treba da izbegavaju da jedu kada ne znaju šta drugo da rade. A vožnja autoputevima zna da bude jednolična i dosadna.

Ne zaboravite da deca kopiraju ponašanje svojih roditelja, ako vi jedete ne zato što ste gladni nego da prekratite put, to će i oni da rade. A već smo videli da je to greška.

Morate da se trudite da im putovanja i dugačke vožnje učinite zabavnim i interesantnim. Tako neće da usvoje ružnu naviku konsumiranja hrane u toku vožnje.

 

I na kraju...

Na kraju da još jednom podvučemo da ne idete u krajnost i nemojte da dopustite da deca gladuju.

Ona treba da jedu i tokom vožnje, ali da jedu pravilno i zdravo. Pravite česte pauze a obroci neka budu lagani i mali.

I najvažnije, smejte se i igrajte se sa svojom decom.

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više