RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Zašto sve više raste popularnost malih gradskih automobila ?

Zašto sve više raste popularnost malih gradskih automobila ?

Danas možda najveći razlog rasta popularnosti malih gradskih automobila leži u tome što troše manje goriva, jer nas je sve pogodilo poskupljenje u poslednjih dve godine. I dalje se kod nas ne zna u kom pravcu će ići cene goriva, jer je Vlada Srbije nedavno produžila Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata do 28. februara. Odluka o privremenoj zabrani evrodizela EN 590, važiće takođe do tog datuma kao i odluka o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa. Osim toga do kraja meseca na snazi ostaje i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za deset odsto. 

Problem parkiranja u Srbiji je postao izuzetno kompleksan. U Beogradu je godinama jedan od najtežih i čini se da postaje sve teži, ali i u drugim gradovima poput Novog Sada, Niša, Smedereva građani svedoče o svakodnevnim problemima vezanim za pronalaženje parking mesta. Kod nas je i dalje  praksa da se grade iklasične, davno prevaziđene garaže s betonskom rampom, koje nikako ne rešavaju problem. Pojedini delovi ulica pa i cele ulice su često potpuno okupirane vozilima. Pešaci su primorani da idu kolovozom tada, a da ne govorimo o saobraćajnim kolapsima naročito u špicu. Dok je još pre tridesetak godina prosečan auto imao širinu do 180 centimetara, danas ima automobila širih od dva metra. Sada je daleko  teže voziti  se gradskim ulicama izgrađenim pre više decenija.


Najpopularniji gradski automobili u Evropi

Izdvojićemo samo par primera koji se najčešće voze i kod nas : 

 

  • Fiat 500 i dalje ima dominaciju na evropskom tržištu gradskih automobila. Naslednik Fiće ima svoju tradiciju i odličan retro dizajn sa modernim benzinskim i dizel motorima. U zavisnosti od verzije motora i menjača, zavisi i potrošnja koja u proseku iznosi od 3,9 do 5,2 litra na 100 pređenih kilometara.
  • Toyota  AYGO i  Toyota Yaris su veoma popularni gradski automobili koji su konstruisani tako da  su odlični i za vožnju na putevima van gradova. Potpuno novi Yaris je dostupan sa hibridnim motorom.

  • Chevrolet Spark je poznat kao udoban automobil interesantnog dizajna. Pogodan je za gradsku vožnju,  praktičan za parkiranje i ima petoro vrata. Najveće zamerke upućene su na prtljažnik koji je mali i ima zapreminu od samo 170 l. Iskustva vozača govore da Chevrolet Spark nije siguran u krivinama, tako da se ne pokazuje najbolje kad su u pitanju duža putovanja.
  • Citroen C3 1.4 HDI je mali gradski automobil, koji ima odlične  karakteristike u vožnji i prednost mu je zasigurno ekonomičnost i pouzdanosti.Održavanje ovog automobila je izuzetno povoljno, a takođe su i rezervni delovi pristupačni i jeftini. Prosečna potrošnja iznosi oko 4,5-5l na pređenih 100km. 
  • Renault Clio je auto francuskog proizvođača čija je proizvodnja  lansirana je 1990. godine. Od 2019. godine se proizvodi  peta generacija Clio. koja i dalje ostvaruje  uspeh na tržištu i jedan je od najprodavanijih automobila u Evropi. Renault Clio prve generacije predstavljen je na sajmu automobila u Parizu 1990. godine, kao zamena za dotadašnji model Reno 5.

reno clio

  • Treća generacija Fiat Punta predstavljena je 2005. godine pod imenom Fiat Grande Punto. Fiat Grande Punto je u tehnickom smislu, najviše sličan Opel Corsi. Prvi modeli Grande Punta napravljeni su sa troja vrata, a od proleća 2006. godine se pojavila i serija sa 4-5 vrata. Ovaj auto je brzo postigao ogroman uspeh na evropskom tržištu. Po opremi, dimenzijama, i svojim karakteristikama može da parira automobilima iz C segmenta iako pripada B segmentu.

Popularnost malih automobila i blaga prednost u odnosu na veća i skuplja vozila  je takođe i zbog toga što kada se jave problemi, kvarovi brže i lakše se rešavaju i otklanjaju nego npr kod SUV vozila.. Da ne govorimo o količini novca koja je potrebna za održavanje i registraciju jer se radi o razlici od nekoliko stotina evra. 

A kakvo je Vaše mišljenje na ovu temu, da li se slažete sa nama i kakve automobile vi preferirate, pišite nam u komentarima ispod. Srećan put želi Vam Unirent rent a car

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Šta je e - gorivo?

Šta je e - gorivo?

U decembru mesecu prošle godine stigla nam je vest iz Porsche-a da su u saradnji sa nekoliko partnera započeli proizvodnju e - goriva. E-gorivo je klimatski neutralno gorivo koje bi se proizvodilo u cilju da zameni benzin u tradicionalnim SUS motorima. Porsche je počeo proizvodnju u fabrici u Čileu, to je još uvek pilot projekat, ali se planira komercijalna proizvodnja od miliona galona e-goriva.


Pročitajte više

Kako rashladiti vozilo

Kako rashladiti vozilo

Putovanja leti kada vladaju visoke temperature znaju da budu veoma naporna i neprijatna i uživanje u vožnji vrlo brzo prelazi u pravo mučenje. Vrućine negativno deluju na vozače, putnike i na sama vozila. Ali na sreću, postoji nekoliko načina da se unutrašnjost vozila rashladi.


Pročitajte više

Žene značajne za istoriju auto industrije

Žene značajne za istoriju auto industrije

U svetu danas vlada stereotipno mišljenje da automobilskom industrijom vladaju muškarci, što i nije daleko od istine. Ipak, postoji bar mrvica ženskog uticaja. Njihovi izumi i danas služe kao inspiracija mnogim ženama iz tog sveta. A njima u čast, za danas smo vam pripremili listu žena značajnih za istoriju auto industrije, pa hajde da vidimo koja su se imena našla na njoj...


Pročitajte više