RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Žene u autoindustriji: pioniri inovacija kroz vreme

Žene u autoindustriji: pioniri inovacija kroz vreme

Kad se osvrnemo na to kakvi su počeci autoindustrije bili prosto nam neke priče deluju neverovatne. Iza mnogih od njih  se kriju lekcije o hrabrosti i odlučnosti koje su upravo žene donosile u svet razvoja automobila. Krenimo u prošlost, u vreme kada je autoindustrija tek bila u povoju.

U narednim redovima pisaćemo o najznaćajnijim damama i njihovom doprinosu u istoriji razvoja automobila.

Bertha Benz 

Bertha Benz, jedna od prvih vozača automobila, nije samo pratila svog supruga Karla Benza u njegovim eksperimentima sa automobilima, već je i sama aktivno učestvovala u razvoju ovog prevoznog sredstva. Godine 1888, odlučila je da pređe put od Mannheima do Pforzheima, dugačak 106 kilometara, čime je postala prva osoba koja je prešla dužu vožnju automobilom. Njeno putovanje nije bilo samo avanturističko, već je takođe bilo marketinški genijalno, pokazujući svetu koliko je automobil praktičan i pouzdan. Bertha Benz nije samo bila vešta kao vozač, bila je vizionarka koja je dala ogroman doprinos autoindustriji.

Bertha Benz, istorija autoindustrije

Margaret A. Wilcox i njene revolucionarne ideje izmenile su svet automobilizma

Margaret A. Wilcox, rođena u Čikagu 1838. godine, istakla se kao jedna od pionirki među ženama inženjerima. Njen doprinos industriji automobila je neizbrisiv, posebno kroz njen izum grejanja za automobile. Iako su žene u to vreme retko imale priliku da se bave inženjerskim poslovima, Wilcox je istrajala i svoj talenat i stručnost koristila kako bi unapredila tehnološka rešenja.
Nakon što je završila svoje obrazovanje, Margaret je pronašla svoje mesto u industriji, ističući se kao inventivna i sposobna inženjerka. Njena revolucionarna ideja o sistemu grejanja za automobile osigurala joj je mesto u istoriji inovacija. Patent koji je podnela u jesen 1893. godine označio je prekretnicu u industriji automobila, pružajući vozačima udobnost i praktičnost koja je postala standard u modernim vozilima.
Njena karijera nije samo obuhvatala izume; ona je takođe bila aktivna u svojoj profesiji i bila je inspiracija mnogim mladim ženama koje su težile karijerama u STEM poljima. Njena posvećenost i upornost otvorile su vrata budućim generacijama žena koje su težile da ostvare svoje snove u inženjerskim profesijama.

Priča o Mary Anderson

Mary Anderson (1866 – 1953)  rođena u Alabami, SAD, je svoj život provela istražujući nove ideje i rešenja. Pre svog izuma brisača vetrobrana, bila je poznata kao poslovna žena koja je upravljala svojim imanjem u Alabami. Njena radoznalost i preduzetnički duh doveli su je do stvaranja inovativnog rešenja koje će zauvek promeniti industriju automobila, iako nije direktno profitirala od svog izuma. Tokom jedne posete New Yorku početkom 1900-ih, našla se u tramvaju po hladnom i kišnom vremenu. Dok je kiša zaledila vetrobransko staklo, vozač je otvorio prozor kako bi ga očistio, ali je to dovelo do ulaska hladnog vazduha u tramvaj. Ova situacija inspirisala je gospođu Anderson da osmisli uređaj koji bi se mogao upravljati iznutra. Nakon nekoliko meseci razmišljanja, stvorila je svoj prototip "drvene ruke" sa gumenom oplatom, koja bi se upravljala polugom blizu upravljača. Poluga bi aktivirala mehanizam opruge koji bi pokretao "ruku" preko stakla. Iako je njen patent odobren 10. novembra 1903, nije pronašla investitora jer je bila ispred svog vremena, budući da automobilski bum još nije bio u punom zamahu. Do 1916. godine, brisači vetrobrana postali su standardna karakteristika američkih automobila, ali rok važenja njenog patenta istekao je pre nego što je mogla profitirati od svog izuma.
Nakon neuspeha sa patentom za brisače vetrobrana, Mary se vratila svojim poslovima u Alabami, ali je ostala poznata po svom inventivnom duhu i doprinosu automobilskoj industriji.

auto, istorija automobilizma, autoindustrija

 

Florence Lawrence i njen put od glumice do automehaničarke

Florence Lawrence, rođena 1886. godine u  Kanadi, bila je prava filmska zvezda koja je postala prepoznatljiva po svojoj energiji, talentu i šarmu. Karijeru je započela u pozorištu, a kasnije je prešla na filmsko platno, gde je brzo stekla popularnost. 
Nakon što je postigla uspeh u ranoj filmskoj industriji nemih filmova, Lawrence je pretrpela nekoliko profesionalnih i ličnih izazova. Promene u industriji, uključujući prelazak s kratkih na dugometražne filmove, uticale su na njen status i karijeru. Osećajući se nepriznatom i nezadovoljnom, odlučila je da napusti glumu.
Međutim, Lawrence nije prestala da bude inovativna i preduzimljiva. Ubrzo nakon povlačenja iz sveta zabave, usmerila je svoju pažnju na autoindustriju. 1914. godine patentirala je prekidač za stop svetlo, revolucionarni izum koji je automatski aktivirao svetla kada se vrata vozila otvore. Ovaj izum nije samo poboljšao sigurnost vožnje, već je postao i standardna oprema u automobilima širom sveta, postavljajući temelje za modernu sigurnosnu tehnologiju.
Pored svog inovativnog doprinosa autoindustriji, Florence Lawrence je takođe postala poznata kao automehaničar. Svojom strašću, veštinom i predanošću, dokazala je da žene mogu biti uspešne i uticajne u tradicionalno muškim industrijama.
Njena životna priča od filmske zvezde do pionira autoindustrije svedoči o njenom izuzetnom talentu, preduzetničkom duhu i sposobnosti da se prilagodi i iznova izgradi nakon izazova.

Za kraj : 

Osim ovih impresivnih biografija važno je pomenuti i druge žene koje su obeležile autoindustriju svojim doprinosima. Na primer, Alice Huyler Ramsey, prva žena koja je prešla Sjedinjene Američke Države automobilom 1909. godine, ili Helene Rother, čiji su dizajni u unutrašnjosti automobila postali standard u luksuznim vozilima. Takođe, Mary Barra, koja je postala prva izvršna direktorka u industriji automobila, pokazujući da su žene i dalje ključni igrači u vođenju i oblikovanju autoindustrije u moderno doba.
Kroz hrabrost, talenat i inovacije, žene su nastavile da budu neizostavni deo razvoja autoindustrije, dokazujući svoju vrednost i sposobnost da donesu pozitivne promene širom sveta. Nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv,  vaš Unirent  rent a car

Fotografije :
 

Screenshot Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=JBL_G-C51Dk

https://unsplash.com/photos/grayscale-photography-of-vintage-classic-car-XNpa4Er8N2o

 

 

 

 

Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više