RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

10 ključnih stvari koje morate znati pre vožnje po kiši

10 ključnih stvari koje morate znati pre vožnje po kiši

S obzirom da nam je juče stigla jesen, inspiracija za ovaj tekst bila nam je vožnja po kiši koja nam predstoji sve češće u narednom periodu. Vožnja  po  kiši ili jakom pljusku, može biti jedna od najtežih situacija u vožnji sa kojom se vozači susreću. Kišni uslovi su direktno povezani sa većom stopom saobraćajnih nesreća. 

Bez obzira koliko često idete na put, gotovo je sigurno da ćete u nekom trenutku morati da vozite po kiši. Poznavanje toga kako vlažni putevi i smanjena vidljivost utiču na ponašanje vašeg vozila u vožnji pomoći će Vam da bezbedno stignete na odredište. 
Da vidimo kojih to 10 ključnih stvari trebate znati pre vožnje po kiši :

1. Sačekajte da se vreme poboljša 

Pre svega, ako je moguće i ne žurite nigde, sačekajte da se vreme malo poboljša. Ukoliko se ne osećate prijatno tokom vožnje po kiši, možete odložiti putovanje i sačekati da kiša stane. 

Zaista nema razloga da se izlažete opasnosti ukoliko vožnja u vlažnim uslovima nije baš neophodna. 

 

2. Proverite opremu vašeg automobila 

Uverite se da je oprema vašeg automobila u ispravnom stanju pre nego što počnete da vozite po kišnom vremenu. Proverite farove, zadnja svetla i brisače, da biste se uverili da će raditi efikasno kada je potrebno. Takođe proverite pneumatike. Loše gume mogu ozbiljno smanjiti prianjanje na mokrim kolovozima.

 

3. Usporite vožnju 

Ne samo da se morate pridravati postavljenog ograničenjabrzine tokom vožnje po vlažnim putevima, već biste trebalo voziti znatno sporije nego po suvom putu. Mokri putevi su veoma opasni, a vreme reakcije vašeg automobila je znatno sporije kada pada kiša. Dakle , smanjena brzina je imperativ po kišnom vremenu. 

 

4. Uključite svetla za maglu 


Ukoliko su vremenski uslovi jako loši i vidljivost je smanjena, uključite svetla za maglu. To će povećati vašu sopstvenu vidljivost a i sposobnost drugih vozača da vide vaš automobil na putu. 

 

 5. Koristite brisače 

Ovo se naravno podrazumeva, ali neki ljudi zaborave da uključe brisače po slabijoj kiši. Brzina brisača vetrobrana većine automobila je podesiva za čišćenje vlage sa stakla u slaboj magli ili pri jakom pljusku. Na raspolaganju uvek imate i nekoliko proizvoda koje možete koristiti za staklo, kao raspršivači, koji odlažu sakupljanje kišnice. Ukoliko čujete struganje brisača, ili vidite neke pruge sa metlica, onda brisače treba zameniti. 6. Održavajte bezbednu udaljenost između vozila 

Držite veću udaljenost izmađu vašeg vozila i automobila ispred vas. Zaustavljanje vašeg vozila je sporije tokom vožnje po kiši, zato je bitno održavati udaljenost od nekoliko automobila do drugog vozila ispred vas. 

7. Ne kočite naglo 

Izbegavajte naglo i jako kočenje. Pokušajte da usporite vozilo tako što ćete skinuti nogu sa papučice za gas ranije nego što biste to inače uradili, u pripremi za usporavanje ili zaustavljanje. Ne koristite tempomat kako bi vaša pažnja pri korišćenju gasa i kočnice bila usklađena. 

 

8. Pazite na bare 

Pazite na veće bare, jer vožnja kroz vodu može dovesti do toga da izgubite vuču i skliznete po površini puta. Da biste to izbegli budite oprezni i vozite polako, ili ako je moguće zaobiđite velike bare.

 

9. Čuvajte se proklizavanja

Volan nikada ne okrećite naglo zbog mogućnosti proklizavanja. S volanom, papučicom gasa ili kočnice po kiši uvek budite nežniji nego po suvom vremenu.


 

10. Izbegnite "vodeni čep"

Do pojave "vodenog čepa" dolazi kad se voda ispred vaših guma skuplja brže nego što je težina vašeg automobila može odbaciti. Zbog pritiska vode, kada doše do obilne kiše, vaš automobil se podiže i klizi po tankom sloju vode između vaših guma i puta. "Vodeni čep" na taj način uzdiže gumu na sloj vode, pa gume tada nisu više u stanju da prenesu na ulicu vučnu silu ili silu kočenja.

 

Zaštita tokom vožnje po kiši je jednostavna ukoliko se svesno potrudite da primenite ove mere predostrožnoti. Zapamtite da su smenjenje brzine i držanje odstojanja od vozila najefikasnijji načini za smanjenje šansi za saobraćajnu nezgodu izazvanu lošim vremenskim uslovima. Srećan put želi Vam Unirent rent a car

 


Komentari ()

profi vozac
profi vozac
Link

za sve vozace pa i za profi simpaticni i upotrebljivi saveti.. za pocetnike i neiskusne vozace sjajan tekst!
1
0

Lena
Lena
Link

Na sve ste mislili. Sjajni saveti! Izbegavam da vozim po kiši kad god mogu, ali kad baš moram, gledam da se pridržavam ovih smernica jer je mnogo toga nepredviđenog što može da se desi. Da vam u nekoj bari stane auto, da prokliza, da vam otkaže nešto od vlage, itd. Zato i treba voziti samo ako morate.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Putovanja su potreba čoveka. Oni ga usrećuju, oplemenjuju, ona su hrana za dušu. Veoma je važno kako putujete i kakva saobraćajna sredstva koristite. Koje su prednosti iznajmljivanja vozila?


Pročitajte više

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

Prevaranata ima uvek i svuda. Ciljaju svakoga, bez obzira na godine i poreklo, što deluje zbunjujuće, jer se nikada ne zna ko će sledeći biti na udaru. A osim toga, kriminalci i prevaranti postaju sve sofisticiraniji u svojim pokušajima da vam se približe i iskoriste svoje veštine da vas prevare ili napadnu. Ipak, ono što možemo da uradimo je da naučimo i budemo svesni njihovih najčešćih trikova. Zato hajde da zajedno prođemo kroz ovih 5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni, koje smo za vas pripremili.


Pročitajte više

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Ako volan počne da se trese u toku vožnje vožnja postaje stresna, naporna i nebezbedna, i definitifno nešto nije u redu sa vozilom. Najvažnije je da vozač ne počne da paniči, to što se volan trese ne znači da će nužno auto da se pokvari, ali ipak problem ne sme da se zanemari.


Pročitajte više