RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

10 saveta za ekonomičnu vožnju rent a car vozila u Beogradu

10 saveta za ekonomičnu vožnju rent a car vozila u Beogradu

Neki vozači često precenjuju svoje vozačke sposobnosti a od ekonomične vožnje možda uspeju da dohvate prvo slovo. Ali ono što sigurno primete je da sve brže moraju da posete benzinsku pumpu. Pojasnićemo. Bez obzira da li ste iskusan vozač automobila ili početnik sa svežom vozačkom dozvolom uvek ima prostora za unapređenje vozačkih veština pogotovo u gradu kao što je Beograd.

Iznajmljivanje vozila je dozvoljeno svim punoletnim osobama koje ispunjavaju uslove agencije za rent a car. Neke veštine ekonomične vožnje će vam pomoći da produžite vreme između dosipanja goriva na benzinskoj pumpi i tako uštedite na gorivu kada iznajmite vozilo kod agencije. 

Otkrivamo dvostruku korist od ekonomične vožnje. Ušteda novca i čistija okolina zbog smanjenja zagašenja. 
 

#1 Ugasite motor dok čekate 


Ovo su svi vozači doživeli i doživljavaju svakodnevno u Beogradu i većim gradovima. Već znamo dužinu čekanja na nekim semaforima. Takođe, već znamo otprilike koliko vremena treba drugoj polovini da obavi kratku kupovinu dok je čekamo sa upaljenim autom. E pa dok sve to čekamo možemo da ugasimo motor. Automobil ne mora da stoji više minuta upaljen jer to je prosto neprihvatljivo. Prvo, motor troši gorivo kada je auto.

Preporuka je da ugasimo motor ako znamo da ćemo stajati duže od minute. Mnogo puta se ne pridržavamo ovog jednostavnog, ekonomičnog i pravila koje naš vazduh ostavlja čistijim. Iako ste iznajmili vozilo ne zaboravite da vi plaćate potrošeno gorivo.


#2 Postupno ubrzanje / usporavanje


Ogroman deo, pogotovo muške populacije jednostavno voli da jače pritisne papučicu gasa. Da naglo ubrza auto iz ne baš jasnih i ne baš potrebnih saobraćajnih razloga. Adrenalin, osećaj neke virtuelne moći. Svega se nađe. Ipak, da li znate da takvo naglo ubrzanje povećava našu potrošnju goriva i do 20%? 

Ekonomična optimalna brzina za vozilo je neka brzina u rasponu 70-90km/h pri najvećem stepenu penosa. Ono što možda niste znali veća brzina od ove utiče na povećanu potrošnju goriva. I to osetnu. Što je veća brzina potrošnja goriva enormno raste. To je nešto što treba zapamtiti jer smo često na autoputu a ograničenja od 130km/h uopšte nisu optimalna sa stanovišta potrošnje goriva. Možda je primamljivo ubrzati da biste zaobišli vozilo ispred koje tako smara i "kilavi" u vožnji, ali ako je iza tog vozila semafor ili pešački prelaz, ima li to preticanje baš smisla odnosno opravdanja?


#3 Prilagodite stepen prenosa trenutnoj brzini kretanja

Verovatno o ovom faktoru najmanje razmišljate tokom vožnje, ali pravovremena promena stepena prenosa, odnosno brzine, pravi razliku između vozača i onih koji voze auto. Kod starijih modela ovo radite iskustveno a nova vozila imaju indikaciju optimalnog stepena prenosa koju bi trebap oda iskoristite ako vozite ove modele. Na taj način ćete i uštedećete gorivo.


#4 Uklonite krovne nosače i kutije vezane na vrhu


Možda ovo niste. Efekat krovnih nosača je sličan učinku ostavljenih otvorenih prozora, ali još malo gori. Ako ne upotrebljavate krovne nosače treba da znate da bez obzira što su oni prazni otežavaju vozilo i naravno utiču na povećanu potrošnju goriva. I još malo fizike ili aerodinamike. Nosači na krovu automobila povećavaju otpor kretanju vozila i to na način što veća brzina kretanja automobila zahteva više goriva za kretanje istog. Dakl,e imajte na umu da se nosači na krovu mogu jednostavno pričvrstiti ili odvojiti i da nema potrebe da budu konstantno na vozilu.


#5 Uklonite nepotrebnu težinu iz vozila


Skloni smo da ostavljamo stvari u automobilu. Naravno, najčešće u prtljažniku ili one manje važne i na zadnjem sedištu. Neka navika, ili onaj osećaj da znamo gde su pa kad nam zatrebaju da ih lakše pronađemo. Za neke stvari da, ali za neke nebitne baš i nea opravdanja da automobil bude magacin za njih. Na primer stolice za sedenje tokom zime nam sigurno nisu potrebne u vozilu do lepih dana. 


#6 Proveravajte pritisak u gumama


Da, da. I gume na našem vozilu zahtevaju neki režim održavanja. Treba da budu dovoljno i precizno naduvane jer i njihovo stanje utiče na, pre svega sigurnost, a zatim i na vek trajanja. Šta imam od toga? Vaše vozilo postaje štedljivije ako su gume pravilno naduvane. Ako je pritisak u gumama niži od optimalnog povećava se potrošnja vozila pri kretanju vozila. Preporučuje se provera guma dva puta mesečno ili ako baš mnogo vremena provodite u vozilu i češće. Unirent rent a car agencija redovno proverava pritisak guma na vozilu. Naravno, ukoliko vozilo duže koristite u najmu to treba i možete sami da uradite.


#7 Izbegavajte gužve


Ko još voli da beskončano vremena provodi u gužvi na putu do posla ili sa posla? Pored izgubljenog vremena i živaca, setite se koliko ste puta zaustavili i pokrenuli vozilo i povećali potrošnju goriva. Ako vam je "stani kreni" ušlo u krv probajte to malo da promenite. Proverite alternativne relacije ili pokušajte da izbegavate saobraćajne špiceve. Isplatiće se vrlo brzo.


#8 Zatvoreni prozori i krovni krov


Leti je stvarno gušt voziti sa otvorenim prozorima a ko ima i krovni prozor. Osim ako baš nije omorina. Ali to ima cenu. Buka vetra koju čujemo kada su nam prozori otvoreni je u stvari dodatni teret za vozilo jer stvara otpor kretanju vozila a samim tim povećava potrošnju. Često se događa da se uključi klima i otvore prozori što je bahato sa stanovišta potrošnje goriva.


#9 Manje kvačila, manje kočnica


Najlakši način da utvrdite da li ste dobar vozač je kao pažljivije pratitie koliko i kada vam je noga na kvačilu. Treba znati da nije neophodno držati nogu na kvačilu prilikom sporog kretanja. Prvo smanjujete životni vek lameli i promovišete tj. gajite stil vožnje koji povećava potrošnju goriva. Dobri vozači koče motorom kada god je to moguće, odnosno smanjuju stepen prenosa bez kočenja. 


#10 Pratite situaciju u saobraćaju


Ovo je najkomplikovaniji faktor za uštedu goriva. Ujedno ovo je i najteži element vožnje za većinu učesnika u saobraćaju. Dobro praćenje situacije u saobraćaju, u milionskom gradu kao što je Beograd, sprečiće nagla kočenja i stresove za vas i automobil. Sve se da naučiti tako i dobra percepcija ostalih učesnika u saobraćaju. Iskustvo često pomaže da lakše razumemo saobraćajne situacije i predviđamo ponašanja ostalih učesnika u saobraćaju.

 


Komentari ()

Maja
Maja
Link

Sa svim se slažem, ali ono poslednje je apsolutno nemoguće u današnje vreme. Ceo grad je raskopan, a samim tim, saobraćajna pravila su se promenila. Danas sam prošla kroz centar, i nehotice napravila gomilu prekršaja. Nisam neko vreme išla tuda, i bilo je mnogo situacija u kojima sam morala da se "snalazim". Muka živa! Kad je tako nama koji živimo u Beogradu, šta je tek sa strancima, koji su prvi put ovde, ne mogu ni da zamislim.
2
0

Nenad
Nenad
Link

Da dodam još i - ugasiti klimu. Klima u autu troši dosta goriva. Naravno biće vam toplije, ali nadjite neki balans.
1
1

Miki
Miki
Link

Korisni saveti, samo ovo za izbegavanje guzve je tesko primenjivo, nazalost. U Beogradu izbeci guzvu je misaona imenica.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više