RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

15 saveta šta ne treba raditi za vreme vožnje

15 saveta šta ne treba raditi za vreme vožnje

Auto  škole će vas naučiti osnovama vožnje kao i saobraćajnim pravilima i propisima.

Ali postoje neke stvari koje se ne uče u školi, a koje imaju veliki uticaj na vožnju, ispravnost vozila i bezbednost vozača i njegovih saputnika.

Da pogledamo koje su to najčešće greške koje ne smeju da se rade tokom vožnje bilo svog ili iznajmljenog vozila.  

 

1.Vožnja pod dejstvom alkohola

Svake godine na hiljade života se gube zbog pijanih vozača. Vožnja pod dejstvom alkohola smanjuje procenu i utiče na sposobnost da se brzo reaguje. Koliko god se o tome pričalo, ipak se stalno javljaju slučajevi pijanih vozača. I na ovom mestu apeliramo do svih učesnika u saobraćaju da izbegavaju da voze ukoliko su popili makar i jednu čašicu.

 

2. Ne nošenje sigurnosnog pojasa

Većina vozača stavlja sigurnosni pojas. Ali dosta veliki broj ne radi to. Ukoliko se desi sudar ili naglo kočenje pri velikim brzinama, nevezani vozač ili suvozač može da odleti kroz šoferšajbnu i nekoliko desetina metara što obično fatalno završi.

 

 

3. Ostavljanje deteta u automobilu

Desilo se već previše puta da malo dete nastrada u zaključanom vozilu usled toplotnog udara. Temperatura u unutrašnjosti vozila može biti dvostruko veća od spoljašnje. A mala deca imaju osetljiv organizam koji brzo dehidrira. Zato apel za roditelje – nemojte nikako da ostavljate samu decu u vozilima pa makar izašli na nekoliko minuta do prodavnice. I kada vozite pokušajte da rashladite vaše vozilo, ako nemate klima uređaj, bolje stanite negde u hladovini dok prođe najtopliji deo dana.

 

4. Držanje deteta u krilu tokom vožnje

Ne igrajte se sa zdravljem i životom svoga deteta. Deca obožavaju da se voze napred i da dodiruju volan i lampice na kontrolnoj tabli. Ali time ometaju vozača i lako može da se dogodi neželjena situacija. I malo kočenje i pritisak volana na nežno dečije telo može da dovede do povrede.

Držanje ljubimca u krilu dok vozite

Isto kao u slučaju sa decom, izbegavajte da držite vašeg ljubljenog psa u krilu dok vozite. Osim što ometa vožnju, naglo i neželjeno aktiviranje vazdušnih jastuka može da ga povredi.

 

5. Umoran vozač

Veliki broj saobraćajnih nesreća je uzrokovan umorom kod vozača. Izbegavajte da vozite dok ste umorni, ni kafa ni energetska pića vam neće pomoći da se “dignete”, zato dajte volan drugom ili odložite vožnju.

 

6. Vožnja sa visokim štiklama

Neke dame jednostavno ne mogu bez štikli. Ali voziti sa njima je malo nezgodno. Noge u takvim cipelama ne mogu da izvrše dovoljan pritisak na papučice gasa i kočnice, štikle mogu zapeti za tepih, zaglaviti se ili nagaziti pogrešnu papučicu. Bolje ponesite patike ili udobne cipele u gepeku, pa se preobujte.

nebezbedna voznja

7. Šminkanje tokom vožnje

Verovatno ste videli mnogo žena kako se šminkaju tokom vožnje. One jednostavno misle da je to bezbedno i da su one dovoljno vešte da se našminkaju dok voze ili stoje na semaforu. Ipak, šminkanje iza volana je krajnje nebezbedna navika i treba je izbegavati.

 

 

8. Pušenje u toku vožnje

Pušenje ometa vožnju na nekoliko načina. Smeta koncentraciji, pajenje cigareta i njihovo vađenje iz kutije u toku vožnje može biti opasno, a najopasnije situacije se dešavaju kada pepeo i pikavci padnu i izazovu požar u vozilu.  

9. Spavanje u vozilu dok motor radi

Mnogim ljudima se dogodi da zimi zaspu u zagrejanim vozilima i tako stradaju usled trovanja ugljen monoksidom.

Radi se o opasnom gasu bez mirisa i ukusa. koji lagano uspavljuje čoveka i dovodi do fatalnog ishoda. Treba biti svesan ove opasnosti a posebno ako motor radi u garaži ili u zatvorenoj prostoriji.

 

10. Presvlačenje tokom vožnje

Iako deluje neverovatno, presvlačenje odeće u toku vožnje, da li samo skidanje predebelog duksa ili menjanje kompletne garderobe. se dešava veoma često. I vodi pravo ka gubitku pažnje i sudaru.

 

11. Vožnja sa praznim gumama

Ukoliko gume nisu dovoljno dobro napumpane, a vozač nastavi vožnju može samo pogoršati stanje. Umesto samo da zakrpi gume kod najbližeg vulkanizera moraće da kupi nove.

A što je opasnije, pri vožnji sa probušenim ili praznim gumama se veoma lako izgubi kontrola nad vozilom.

Punjenje guma azotom

Kada smo već kod guma, da prokomentarišemo i ovu dilemu.  Za neke vozače punjenje guma azotom je efikasan način da one duže traju, ali za neke je obično bacanje novca.

Punjenje guma azotom možda ima logike za teške kamione i veća vozila, ali za obične automobile razlika nije prevelika. A treba znati da je azot daleko skuplji od običnog vazduha koji u svom sastavu već ima oko 78% azota.

 

12. Zanemarivanje kontrolnih lampica na instrument tabli

Ugrađen softver u vozilima vrši analizu vozila i šalje poruke i upozorava vozače putem kontrolnih lampica na instrument tabli. Ove lampice će upozoriti da je vreme za redovan ili vanredni servis, upaliće se ako je ulje iscurelo, ako se akumulator ispraznio, ako nema dovoljno goriva, itd.

Poslušajte vaše vozilo, obraite pažnju na njegove signale i sanirajte probleme još na njihovm početku.

 

13. Neodržavanje vozila

 

Zaboravnost da se promeni ulje u motoru

Najbrži način da pokvarite vozilo je da zaboravite da promenite ulje u njemu.

 

Zaboravnost da se sipa antifriz u vozilu

Ova greška može voditi ka pucanju bloka motora ukoliko su zime veoma hladne.

 

Otvaranje poklopca hladnjaka kada je motor vruć

Neki su doživeli ovu grešku na teži način, dobili su opekotine kada se tečnost i vodena para izlila poput gejzira iz hladnjaka.

 

14. Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje

Jedan od vodećih uzroka saobraćajnih nesreća je pričanje i slanje poruka tokom vožnje. Nekima je vožnja dosadna pa prekraćuju vreme pričajući na mobilnom i po nekoliko sati.

Još veća opasnost je pisanje i čitanje poruka. Čak i brzi pogled na telefon da se pročita poruka odvraća pažnju kao i samo pisanje poruke.

 

15. Stavljanje noge na kontrolnu tablu

Osim što je nekulturno, držanje noge na kontrlonu tablu je krajnje nebezbedno. Šta ako se u tom momentu nešto desi na putu i morate naglo zakočiti? Zato spustite noge, ako vam imate problema sa cirkualcijom bolje stanite pored puta i prošetajte malo.

Nadamo se da će ovi saveti da vam pomogu. Sretan vam put.

 

 


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Divim se zenama kako mogu da voze sa visokim stiklama ni malo to nije jednostavno nikad nisi siguran kad stikla moze da otpadne.
0
0

Marko
Marko
Link

Sasvim ste u pravu. Svašta se radi za volanom, što nikako nije ni pametno ni dobro. Jer nikad se ne zna kada će vam pažnja popustiti i kada može da se desi neki eksces, moji može biti koban.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Putovanja su potreba čoveka. Oni ga usrećuju, oplemenjuju, ona su hrana za dušu. Veoma je važno kako putujete i kakva saobraćajna sredstva koristite. Koje su prednosti iznajmljivanja vozila?


Pročitajte više

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

Prevaranata ima uvek i svuda. Ciljaju svakoga, bez obzira na godine i poreklo, što deluje zbunjujuće, jer se nikada ne zna ko će sledeći biti na udaru. A osim toga, kriminalci i prevaranti postaju sve sofisticiraniji u svojim pokušajima da vam se približe i iskoriste svoje veštine da vas prevare ili napadnu. Ipak, ono što možemo da uradimo je da naučimo i budemo svesni njihovih najčešćih trikova. Zato hajde da zajedno prođemo kroz ovih 5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni, koje smo za vas pripremili.


Pročitajte više

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Ako volan počne da se trese u toku vožnje vožnja postaje stresna, naporna i nebezbedna, i definitifno nešto nije u redu sa vozilom. Najvažnije je da vozač ne počne da paniči, to što se volan trese ne znači da će nužno auto da se pokvari, ali ipak problem ne sme da se zanemari.


Pročitajte više