RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

5 automobila koje je zabavno voziti

5 automobila koje je zabavno voziti

Šta jedan automobil čini zabavnim za vožnju? Da li to znači da ima mnogo snage? Brz je? Okretan? Ili je to jednostavno sposobnost jednog auta da izmami osmeh na licu svog vozača? Mislimo da je upravo ovo poslednje u pitanju, ali ako vas je tema zainteresovala, ostanite sa nama i saznajte kojih to 5 automobila je zabavno voziti.

Za neke su to električni automobili, za neke SUV-ovi, za neke kabrioleti, za neke oldtajmeri, a za neke frizirani modeli dorađeni rukom iskusnog majstora. Kao što vidite, ne radi se o onim preskupim, superbrzim i nedostupnim modelima, već o jednostavnim automobilima koje vozite sve vreme se smešeći.

Ali sve je to stvar ukusa. Zato je na ovoj listi njih pet, koji su međusobno prilično različiti, pa se nadamo da će svako od vas pronaći bar jedan za koji stvarno misli da ga je zabavno voziti. Da krenemo od početka...

#1. Mazda MX-5

Počinjemo sa klasikom. Mazda MX-5 je najprodavaniji sportski automobil u svetskoj istoriji, osim Poršea 911, koji je takođe na ovoj listi, ali postoji mnogo duže od nje. Od 1989. godine, kada je prvi put predstavljena, prodato je više od milion primeraka. Sada, u četvrtoj generaciji, MX-5 nastavlja da spaja sve dobre stvari u vožnji u jedan paket; lagan je, ima pogon na zadnjim točkovima, mogućnost da se spusti krov, i daje prednost zabavi, u odnosu na potpuno mehaničko prijanjanje na put i brzinu.

Da li birate model sa platnenim krovom, 1.5 ili 2.0l motor, nije važno. Koji god da uzmete, MX-5 će vam izmamiti osmeh na lice. Samo izbegavajte onaj sa automatskim menjačem, to je sve.

#2. Ford Mustang

Mogli bismo da idemo na ono očigledno i da izaberemo Ford Fiestu ST, jedan od najboljih hečbekova svih vremena. Ali, veći Ford Mustang je prava ikona automobilizma – što je reč koja se prečesto koristi ovih dana. Fordu je trebalo 50 godina da konačno, zvanično dovede Mustang u Evropu, tačnije u Veliku Britaniju, u obliku sa volanom na desnoj stani, i definitivno je vredelo čekanja.

Sa bučnim 5.0l V8 motorom i retro-inspirisanim izgledom koji podseća na originalni „poni automobil“ iz 1960-ih, Mustang možda nije toliko tehnički vešt kao njegovi nemački i japanski rivali, ali je mnogo prijatniji za vožnju. Za potpuno zadovoljstvo, možete uzeti verziju sa platnenim krovom, što vam omogućava i da bolje čujete taj nestašni V8 motor.

#3. Volkswagen Up GTI

Sa napretkom u tehnologiji guma i razvojem vešanja tokom godina, automobili sa dobrim performansama postali su sve snažniji i brži. To im otežava legalno uživanje na javnim putevima, gde ih ograničenja brzine često sprečavaju da rade ono u čemu su najbolji. Međutim VW Up GTI nema takvih problema. Sa sićušnim 1.0l i 3-cilindričnim turbo motorom od 115 KS, ovaj drski mali zvrk nije baš putna raketa.

Ali, ono što mu nedostaje u snazi, nadoknađuje čistim uživanjem, a da pritom ne pređete mnogo više od 100 km/h. To što ima iste stilske karakteristika kao i veći VW GTI modeli, samo potvrđuje koliko je ova mala mašina briljantna.

#4. Peugeot 5008

Suočimo se s tim, SUV-ovi sa 7 sedišta teško da su najprijatniji automobili na svetu. Dizajnirani su da udobno prevoze više ljudi, a ne da mame mnogo osmeha svojih vozača. Međutim Peugeot 5008 je drugačiji. Kao kompanija, ova francuska firma ima dosta prethodnika u proizvodnji atraktivnih automobila sa dobrim performansama, a najpoznatiji je jedan od najboljih svih vremena, 205 Gti iz 1980-ih godina. Deo njegovog dinamičnog znanja ušao je u 5008.

Sa svojim prepoznatljivim malim volanom i visoko podignutom instrument tablom, ovim SUV-om se upravlja glatko i prijatno. A pogodan je i za to da, u onim prilikama kada su mama ili tata sami, bez dece pozadi, mogu da ispune svoje Gti fantazije na zadnjem sedištu velikog 5008.

#5. Porsche 911

Dakle, kao što smo ranije pomenuli, i Porsche 911 je na ovoj listi, jer bez njega ona zaista ne bi mogla da postoji. On je legenda visokih performansi, koja postoji uglavnom nepromenjena u čak osam generacija, od 1964. godine kada se prvi put pojavio. Inspiriše legiju predanih sledbenika koji ga poštuju kao neku vrstu automobilskog božanstva, ali čudna stvar u vezi sa 911 je to da je on sam po sebi pogrešan.

Motor mu je na potpuno pogrešnoj lokaciji, izbačen iza zadnjih točkova gde stoji kao štetna protivteža ostatku karoserije vozila. I ne samo to, 911 je povezan (veoma daleko) sa VW bubom, koja baš i nije najglamuroznija mašina.

Ipak, Poršeovi genijalni inženjeri nastavljaju da prave ovaj automobil koji se smeje u lice fizike. Nije važno koji odaberete, od „baznog“ modela Carrera, do nečuvenog Turbo S, 911 je brz i okretan. Ako želite pravi, nostalgični osećaj, odlučite se za model Targa, sa otvorenim krovom i elegantnim mehanizmom za preklapanje poklopca. Njegova upečatljiva forma je direktan omaž 1960-im godinama.

I mogli bismo da ređamo…

…još ko zna koliko modela, i da ne zadovoljimo sve jer ipak, svi mi imamo svoje favorite među automobilima koje je zabavno voziti. To su obično automobili naših snova, o kojima ponekad predugo maštamo. Ali, možda neki od onih, o kojima vi maštate, možete da pronađete u bogatom voznom parku rent a car agencije Unirent.

Zašto da ne, ako ga ne posedujete, možete da ga iznajmite bar na nekoliko dana, pa recimo njim odete na neko putovanje, i zabavite se vozeći ga onako, kako ste oduvek želeli. Naše ljubazno osoblje, čeka na vaš poziv. Srećan put, želi vam rent a car agencija Unirent!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više