RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

5 korisnih saveta za vožnju automatika za početnike

5 korisnih saveta za vožnju automatika za početnike

Veliki deo sveta danas pretežno vozi automatike, mada se Evropljani još uvek radije odlučuju za vozila sa ručnim menjačem. Ni Srbi nisu izuzetak, automatici su i kod nas retki. Ipak, rent a car agencije ih nabavljaju za svoje potrebe jer se trude da svima izađu u susret. Među klijentima imaju mnogo stranaca koji nikada ranije nisu vozili automobil sa ručnim menjačem, tako da kada iznajmljuju, traže automatike. Ako razmišljate o kupovini jednog takvog automobila, možda bi bilo dobro da pre toga pročitate ovih 5 korisnih saveta za vožnju automatika za početnike, koje smo pripremili za vas.

Ono što je osnovna razlika između automatika i automobila sa ručnim menjačem je to što automatici nemaju kvačilo, pa se desna noga koristi i za kočnicu i za gas. Zato je ono osnovno na šta se treba navići to da imate samo dve papučice, kočnicu i gas, a da je menjač malo drukčiji.

Ako vam sve ovo deluje zanimljivo i poželite da probate kako je voziti automatik, rent a car Unirent u svom voznom parku ima nekoliko sjajnih automobila koje možete iznajmiti. Nikad se ne zna, možda se zaljubite u neki od njih i ovaj način vožnje, pa rešite da kupite takav auto. Videćete, automatici se veoma lako i lepo voze, tako da se brzo navikavate na njih. Ali da krenemo na savete na koje treba obratiti pažnju.

#1. Smestite se udobno

Ako ste nervozni, to se može odraziti na vašu vožnju. Zato se opustite i udobno smestite za volan. Sedite uspravno i podesite sedište tako da ne osećate bilo kakvu neprijatnost, noge ne smeju da budu ni predaleko od papučica ali ni stisnute. Zatim opustite ruke i pravilno zategnite sigurnosni pojas.

I ne brinite, automatik nije ništa specijalno, niti ga je komplikovano voziti. Funkcioniše gotovo isto kao i automobil na kome ste naučili da vozite. Ipak, ako vas ova promena čini nervoznim, neka vam suvozač bude iskusan vozač koji je već vozio ovakav automobil.

#2. Budite dobro upućeni u vožnju automobila sa ručnim menjačem

Kao što smo već pomenuli, postoji vrlo mala razlika između ove dve vrste automobila, a jedna od njih je ta što se ovaj automatski prilagođava višim brzinama. Zbog toga će osnovna tehnika vožnje, odnosno podešavanje brzine i okretanje automobilom levo-desno biti slično kao kod onih sa ručnim menjačem. Ako ne morate previše da vozite unazad, možda vam čak neće ni trebati viši stepen prenosa toliko često. Zato je dobro da pre nego što pređete na automatik, budete iskusan vozač auta sa ručnim menjačem.

#3. Kako se koriste položaji P (park), D (drive) i N (neutral)

Pošto ste prvi put za volanom automatika, za početak savladajte ova tri položaja. Park (P) je položaj koji točkovima vašeg auta omogućava da stoje, tj. da se ne okreću. Samo mu ime kaže da to znači da ste parkirani. Kada želite da pokrenete automatik, menjač stavljate u neutralan (N) ili parkirni položaj, upalite auto, pritisnete kočnicu, a ručicu menjača pomerite u položaj D (drive ili vozi), ako je ručna kočinica podignuta, spustite je, a zatim lagano pustite kočnicu i pomerite nogu na gas, i auto će krenuti.

Ono što je lepo je što se dalje ne morate opterećivati menjanjem brzina. Dodajete gas i kočite po potrebi, a auto sam menja brzine. Na kraju krajeva, zato se i zove automatik.

A kada budete želeli da stanete, ručicu menjača prebacujete u neutralni položaj (N) i kočite, dok auto ne stane. Moguće je i samo stati na kočnicu, ali u tom slučaju nećete smeti da je pustite, jer će auto istog momenta krenuti. Ovo možete koristiti dok čekate da se na semaforu upali zeleno svetlo.

#4. Kako se koristi položaj R, za vožnju unazad (rikverc)

Kada je u pitanju vožnja unazad ili rikverc, vožnju unazad možete započeti kada ste zaustavili automobil, a ručicu menjača stavili u položaj R (rikverc ili reverse). Za to vreme, nogu držite na kočnici da vozilo ne bi krenulo naglo unazad. Kada ste spremni, pustite kočnicu i vozilo će krenuti unazad, a vi se pripremite da zakočite onda kada bude trebalo. Ako ste se upravo parkirali, ručicu menjača stavite u položaj P, i po potrebi, podignite ručnu kočnicu. Za početak, ovo je sve što vam je potrebno.

#5. Vozite polako i obratite pažnju na skretanja

Kao što vidite, ovaj automobil ima manje stepena prenosa od onog sa ručnim menjačem, pa ćete se, ako ste navikli na manuelni, u početku možda osećati pomalo nebično. Zato prvo vozite polako i pazite na oštra skretanja, dok se ne naviknete na brzine i komande.

Za kraj…

Videćete, vožnja automatika ne da nije komplikovana, nego je mnogo jednostavnija i za mnoge, daleko udobnija. Ali, sve je to stvar navike. U nekim od država, poput SAD, automatici čine većinu od čak 93%. Najveći broj njihovih vozača nikada ne proba da vozi auto sa ručnim menjačem brzina, a i oni koji probaju, obično se teško snalaze sa kvačilom. Deluje im previše komplikovano.

Zato su oni koji su učili da voze na automobilu sa ručnim menjačem u prednosti. Samim tim, lakše se navikavaju na automatike.

U svakom slučaju, rent a car Unirent vam izlazi u susret kakav god auto želite da iznajmite. A ako ste u nedoumici koji auto da odaberete, naše ljubazno osoblje će vam pomoći u tome. Preostaje nam samo da vm u ime cele agencije poželimo srećan put!


Komentari ()

Kata
Kata
Link

Da li u Srbiji vozac sa probnom vozacku dozvolom moze voziti automatik vozila?
4
0

Marko
Marko
Link

Kada sam prvi put vozio automatik, bilo mi je jako cudno, trebalo mi je vremena da se naviknem, slazem se mnogo je jednostavnije i udobnije!
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Većina automobila u unutrašnjosti iznad prozora ima ručke, kojima vlasnici najčešće ne znaju pravu svrhu. Da li ste ih vi ikada koristili? Za koju namenu? Jedni te ručke koriste isključivo za kačenje košulja i odela, dok se drugi, panično hvataju za njih svaki put kada se nađu u opasnosti. Ipak, stvarna funkcija ručki iznad prozora je nešto sasvim drugo. Pa, ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama do kraja ovog teksta, da biste saznali koja je.


Pročitajte više

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Automobili su još u prošlom veku zauzeli posebno mesto u životima ljudi. Neko ih potpuno vidi kao člana porodice, neko ih doživljava kao simbol statusa i moći, a nekom je auto sam sredstvo za rad ili još jedna tehnička naprava koja nam u velikoj meri olakšava život i svakodnevnicu. Automobilska industrija je kompleksna i konkurentnost je uslovila da proizvođači na tržište konstantno izbacuju novitete. Ono što nas čeka u budućnosti je kraj proizvodnje automobila sa klasičnim SUS motorima zbog ekoloških propisa. Tako da će u tom slučaju najveći gubitnici biti upravo mali gradski automobili.


Pročitajte više

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

Poslovna putovanja nose veliku odgovornost i stres. Što je firma veća i pritisak na poslovne ljude je veći a time i njihova nervoza. Na poslovnom sastanku ne sme da bude improvizacije, zato je priprema i organizacija putovanja veoma važna. Pročitajte nekoliko saveta kako da ono protekne u najboljem redu.


Pročitajte više