RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

Prevaranata ima uvek i svuda. Ciljaju svakoga, bez obzira na godine i poreklo, što deluje zbunjujuće, jer se nikada ne zna ko će sledeći biti na udaru. A osim toga, kriminalci i prevaranti postaju sve sofisticiraniji u svojim pokušajima da vam se približe i iskoriste svoje veštine da vas prevare ili napadnu. Ipak, ono što možemo da uradimo je da naučimo i budemo svesni njihovih najčešćih trikova. Zato hajde da zajedno prođemo kroz ovih 5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni, koje smo za vas pripremili.

Prevaranata, kao što znate, ima svuda. Vrebaju preko interneta, zovu vas telefonom, presreću na ulici da pitaju nešto dok vas za to vreme neko drugi džepari, i slično. Čuvajte se jer, znate kako naš narod kaže: “Ko se čuva, i Bog ga čuva”.

Ipak, pošto je ovo blog rent a car agencije Unirent, bavićemo se mogućim prevarama u vezi sa vašim ili iznajmljenim automobilom. Pa, da krenemo…

#1. Koverat na sedištu

Pronalaženje koverta na suvozačevom sedištu, čak i ako ste sigurni da ste zaključali svoj automobil, znači da je neko provalio u njega. Ali, ovo nije kraj ove prevare. U kovertu možete pronaći poruku sledeće sadržine:

“Poštovani gospodine/gospođo, testirali smo sigurnosni sistem vašeg automobila i, kao što vidite, u njega se vrlo lako može provaliti. Očekujemo da nam platite za ovaj test, a mi ćemo vam zauzvrat poslati čoveka koji će vam instalirati bolji sistem.”

Ali, ne savetujemo vam da ih poslušate, jer slanje novca ljudima koji vam prete, ohrabriće ih da to ponovo urade. Radije se obratite policiji, predajte im koverat, a alarmni sistem svog automobila redovno proveravajte kod pouzdanog alarm-servisa.

#2. Flašica vode na haubi vašeg automobila

Naizgled, potpuno bezazleno deluje, kao da je neko stao pored vašeg auta iz bilo kog razloga, pa na trenutak spustio svoju flašicu, i onda otišao dalje, zaboravivši je. Ali, ako primetite flašicu sa vodom na haubi svog automobila, ne dirajte je i odmah odvezite auto do auto-limarske radnje, ili u policiju, da provere da li na vašem automobilu postoji GPS tragač. Ovu taktiku uglavnom koriste kidnaperi i trgovci ljudima, da bi vas naterali da izađete iz automobila i tako postanete žrtva. Ako i ne to, u najmanju ruku, možete biti opljačkani, jer će tako na lak način saznati gde stanujete.

Dakle, ako primetite da vam je nešto čudno na haubi, čak i ako nije flaša, jednostavno se odvezite, ne izlazite iz auta da biste to uzeli i bacili. Ovakve stvari, kod nas se retko dešavaju, ali u okolnim zemljama nisu tako retke.

Sezona je godišnjih odmora, možda ćete krenuti na put sopstvenim, ili vozilom iznajmljenim kod rent a car agencije, pa se čuvajte. Jer trenutak nepažnje može biti dovoljan da dok vi izađete da biste nešto bacili, neko sedne za volan i odveze vaš auto zajedno sa dokumentima i svim stvarima, ili ne daj Bože, čak i sa porodicom.

#3. Pokvareni taksimetar u taksiju

Taksi udruženja stalno vode bitku sa nelegalnim taksistima koji varaju korisnike, naplaćujući im višestruko višu cenu od redovne. Zato, kada uđete u taksi, i vozač vam kaže da mu taksimetar ne radi – odmah izađite napolje. Ne dozvolite mu da krene, jer moglo bi da vas košta višestruko više od stvarne cene, naročito ako ste turista, ili tako izgledate. Da, to su oni napadni i uporni, koji vas “vuku za rukav” i pitaju: “Jel’ treba taksi”, istog momenta kad siđete iz autobusa/voza/aviona. Ne treba, hvala!

#4. Šlep-služba čije vam usluge nude nepoznati ljudi

Ako vam kojim slučajem auto stane, pa vam je potrebna pomoć na putu, držite se podalje od nepoznatih ljudi koji vam nude svoju pomoć, osim ako zaista mislite da je bezbedno da je prihvatite. Postoje neke kompanije za vuču koje će iskoristiti one kojima je auto stao usred ničega.

Dakle, ako kamion za vuču stane, a nije onaj koga ste pozvali (recimo AMSS), nemojte prihvatati njihovu pomoć. To je zato što će vam najverovatnije naplatiti mnogo više, i neće vas pustiti da uđete u svoj automobil dok im ne platite. Ako niste sigurni da li je kamion za vuču iz kompanije koju ste pozvali, pozovite ponovo i zatražite broj registarske tablice kamiona koji treba da dođe po vas, kako biste bili sigurni da su to oni.

#5. Izbegavajte parkiranje pored kombija

Parkiranje automobila tik uz veće vozilo, na primer kombi, ponekad može biti loš izbor. To je zato što vam zaklanja vidik, pa biste lako mogli postati meta kriminalca, koji se možda skriva u njemu. Naravno, nije pravilo, i ne mora da znači, ali, može da bude. Na parkinzima prometnih mesta kao što su benzinske pumpe, veliki tržni centri koji imaju i garaže, i sličnim, rizičnim mestima, izbegavajte parkiranje pored većih vozila.

I to bi, otprilike, bilo to…

Da, za ovaj put. Ako krećete na odmor svojim automobilom, ili vozilom rent a car agencije poput Unirent-a, budite obazrivi jer ni prevaranti nisu ono što su nekada bili. Modernizovali su se, rade to vrlo sofisticirano, tako da se može desiti da primetite da su vas prevarili ili opljačkali, tek pošto sve bude gotovo.

Da ponovimo još jednom, čuvajte se jer “ko se čuva, i Bog ga čuva”.

Srećan put, želi vam vaš rent a car Unirent!

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prvi sneg često simbolizuje nov početak, čistotu i nežnost. Takođe može podsećati na mir i tišinu koja dolazi sa belim pokrivačem. Za mnoge ljude, prvi sneg ima i emotivnu vrednost, podsećajući ih na detinjstvo ili donoseći osećaj radosti i čuda. Prvi sneg gotovo bez presedana je iznenađujući za putare širom zemlje svojom nenajavljenom pojavom.


Pročitajte više

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Hibridna vozila nisu nova, ali, njihova popularnost sa vremenom raste. Iako se u poslednje vreme radi na ekspanziji potpuno električnih vozila, čini se da se mnogi, još uvek, radije okreću hibridima. U ovom tekstu, bavićemo se prednostima posedovanja hibridnog vozila pa, ako vam je tema zanimljiva, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Vožnja u uslovima magle

Vožnja u uslovima magle

Kada voze u magli, vozači se osećaju nesigurno, zabrinuto, imaju poteškoća u orijentaciji kao i povećan nivo stresa, ankcioznosti, straha i panike. Da bi nastavili svoju vožnju na bezbedan način, moraju da se prilagode otežanim uslovima koji donosi magla.


Pročitajte više