RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

7 razloga zašto se akumulator brzo prazni

7 razloga zašto se akumulator brzo prazni

 

Ispražnjen akumulator je noćna mora svakog vozača. Nije prijatno krenuti rano na posao i ustanoviti da motor neće da startuje a svetla, sirena, električni prozori, putni kompjuter, radio, GPS uređaj i svi ostali električni uređaji u vozilu ne rade.

A sve je bilo u redu kada ste ga prethodni dan ostavili na parkingu.

Postavlja se pitanje zašto se to desilo. Kako se akumulator tako brzo ispraznio?

 

Akumulator se može isprazniti iz više razloga. U ovom tekstu navest ćemo najčeših 7.

 

1. Nepažnja vozača

Zaboravili ste prekp noći upaljene farove, žmigavce, radio, unutranja svetla, niste dobro zatvorili vrata. Zaboravjeni uređaju preko cele noći crpe struju iz akumulatora i na kraju će ga celog isprazniti.

Novi automobili upozoravaju vozače ukoliko su svetla i dalje uključena kada otvore vrata da izađu, ali možda neće imati upozorenja za druge električne komponente.

Starija vozila svakako neće ništa da kažu, njihovi vlasnici moraju dobro da vode računa da li je nešto u vozilu ostalo uključeno.

 

2. Parazitsko pražnjenje

Ovo se dešava kada električne komponente u vozilu nastave da se napajaju iz akumulatora i posle isključenja kontakta.

Neke komponente u vozili kao što su alarmi, unapred podešene radio stanice, sat, uvek rade. Potrošnja koja je manja od 75 miliampera je normalna, ali sve što je iznad ove vrednosti vodi ka pražnjenju akumulatora.

Najčešći uzroci trošenja struje iznad 75 miliampera su uključena svetla u gepeku, farovi, unutrašnja svetla u odeljku za rukavice, i ostala “sakrivena” svetla.

Osim toga, za parazitsko pražnjenje mogu biti odgovorni i neispravni osigurači, kratki spojevi, prekidači releja koji su zaglavljeni u položaju „uključeno“, loše instalacije i loše povezivanje uređaja koji su naknadno (i nestručno) ugrađeni kao što su zvučnici, pojačala, konzole za video igre, GPS uređaji itd.

 

3. Loše punjenje akumulatora

Ako je sistem punjenja u vozilu neispravan, akumulator može da se isprazni čak i dok motor radi.

Ako se akumulator prazni i za vreme vožnje verovatno postoji problem u alternatoru.

Većina vozila napaja radio, svetla, automatske prozore i druge električne komponente direktno iz alternatora, što može veoma brzo da isprazni akumulator u slučaju njegovog kvara (najčešće  istrošenih zatezača, labavih kaiševa ili pokvarena dioda na alternatoru koja drži strujno kolo otvoreno čak i kada je motor ugašen).

Dešava se situacija da vozači pune akumulator na nekoliko dana, a on se još brže isprazni.

Ukoliko posumnjate da imate problem sa alternatorom i ostalim komponentama sistema za napajanje, preporučujemo vam da što pre posetite majstora. Ukoloiko ih sami rešavate možete da prouzrokujete još veće kvarove.

 

4. Ekstremne temperature

Ekstremno niske i visoke temeprature su štetne po akumulator.  Temperature preko 40 ili ispod -10 Celzijusovih stepeni u njemu uzrokuju stvaranje kristala olovnog sulfata. U tim slučajevima se akumulator teško puni, posebno ako se vozi na kratkim relacijama.

Ako vozilo dugo stoji na takvim temepraturama, nagomilavanje olovnog sulfata može prouzrokovati trajna oštećenja.

Savet: ukoliko se očekuju veoma niske temeprature, a ne planirate da vozite svoje vozilo, izvadite akumulator i stavite ga negde na toplom mestu zavijenog u staro ćebe ili krpe.

 

5. Prekratke relacije

Svaki put kada se da kontakt, akumulator daje električni impuls koji pokreće motor.

Ako se vozilo prečesto zaustavlja ili ako se vozi na prekratkim relacijama akumulator će se prerano istrošiti.

Razlog je što prebrzo isključivanje motora ne daje alternatoru dovoljno vremena da ga napuni.

Akumulator se stalno prazni startujući motor, a ne puni se zato što se odmah isključi.

Takva vožnja vodi ka smanjivanju njegovog životnog veka.

 

 

6. Korodirani kontakti i labavi kablovi akumulatora

Ovo je jedna od najčešćih posledica lošeg i neredovnog održavanja. Labavi kablovi i korodirani kontakti ne dozvoljavaju da se akumulator napuni do njegovog punog kapaciteta.

  • Jednostavno rukom cimnite kablove nekoliko puta da vidite da li su čvrsto povezani sa elektrodama akumulatora.
  • Ako na kontaktima postoji i najmala korozija ona mora odmah da se očisti i ukloni.

problemi sa akumulatorom

7. Stari akumulator

Sve ima svoj rok trajanja a vek akumulatora je oko 4-5 godina. Star akumulator ne može da drži dovoljno visok i stabilan napon koji je potreban za pravilno funkcionisanje električnih komponenti. Svedoci smo da je ovih komponenti u modernim vozilima sve više i više, što predstavlja izazov za akumulatore da budu još moćniji i pouzdaniji.

Pravilnim i redovnim održavanjem životni vek akumulatora može da se produži, ali kada dođe nejgovo vreme i ostari, onda ne pomaže ništa, mora da se zameni i kupi nov.

 

Zaključak

Niko ne voli kada se akumulator isprazni. U većini slučajeva 10 do 15 minuta vožnje je dovoljno da se napuni. Ali ponekad on se isprazni i jednostavno ne isporučuje struju koja se od njega traži.

Najveći krivac za to je loše održavanje, u svakodnevnoj žurbi većina vozača i ne stigne da pogleda svoje vozilo, da podigne haubu i da vidi šta se dešava sa akumulatorom.

I ovde važi ona stara bolje sprečiti nego lečiti, ustanovite zašto se on tako brzo prazni, i ako ne možete sami da otklonite problem, što pre posetite auto električara.

 


Komentari ()

Žana
Žana
Link

Za mene, kao ženu vozača, ovo su španska sela. Ali, tekst je koristan, pa ću ga proslediti onome kome treba, tj. svom mužu. :)
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Saveti za ublažavanje bola u leđima tokom duže vožnje automobila

Bol u leđima, posebno u donjem delu, uobičajena je pojava za većinu nas kada je u pitanju duža vožnja automobila. To je neprijatnost koju mnogi vozači jednostvno trpe, trudeći se da ne razmišljaju o potencijalnim posledicama po zdravlje. Ali, dobra vest je da postoje jednostavne tehnike koje svi možemo da koristimo kako bismo ga izbegli. Uz ovih nekoliko saveta, bol u leđima ćete znatno ublažiti, a možda i sasvim izbeći jer ponekad smo sami krivi za njegovu pojavu.


Pročitajte više

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Saveti za vožnju automobila u zimskim uslovima

Vožnja automobila u zimskim uslovima je naravno potpuno drugačija od vožnje u ostalim godišnjim dobima, zato ona često predstavlja problem mnogim vozačima, a pogotovo onim manje iskusnim. Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju. Zbog toga morate biti izuzetno pažljivi tokom vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.


Pročitajte više

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

7 najčešćih grešaka pri kupovini novog vozila

Kupovina novog automobila je ozbiljna i komplikovana avantura. Investicija, barem za naše prilike nije mala, a proizvođača, klasa i modela vozila ima mnogo. Svako od nas ima svoje potrebe i želje, budžeti kupaca uglavnom su ograničeni i izabor pravog auta iz tako ogromne ponude upošte nije lak. Pri kupovini vozila najvažnije je da znate šta vam treba, kako ne biste završiti sa automobilom koji ste preskupo platili a koji vam se ne sviđa i ne odgovara vašem životnom stilu i potrebama.


Pročitajte više