RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

GPS navigacija kod iznajmljenih vozila

GPS navigacija kod iznajmljenih vozila

Globalni sistem pozicioniranja (Global Positioning System) ili skraćeno GPS, postao je nezamenljiv i neverovatno koristan alat u današnjem svetu. Nalazi široku primenu u skoro svim oblastima življenja, od one prvobitne vojne, preko geodezije, kontrole avio saobraćaja pa do drumskog saobraćaja i putovanja.

I upravo kod lakše (i tačnije) navigacije tokom putovanja se ogleda najveći uticaj GPS uređaja.

Kada na primer iznajmljujete vozilo koje vam je potrebno za putovanje na za vas nepoznato mesto gde slabije poznajete puteve, vi ćete zahtevati da to vozilo ima satelitsku navigaciju.
 

Rent a car agencija Unirent će svakako da vam ponudi opciju GPS-a kao dopunsku opremu u svim svojim vozilima.


Kako radi GPS navigacija?
 

Osnova ovog sistema je veliki broj satelita (satelite je postavila vojska SAD koja ih i odražava, ali koja je dopustila njihovu civilnu upotrebu) koji kruže oko zemlje na rastojanju od oko 20 000 km i koji emituju radio signale prema Zemlji. Na površini zemlje se nalaze GPS prijemnici koji  na osnovu ovih signala mogu da odrede svoju tačnu poziciju po osnovu geografske širine, geografske dužine i nadmorske visine. Za tačno određivanje pozicije potrebno je 3 satelita (triangulacija). Pozicija se prikazuje na digitalnoj mapi koja je prethodno učitana u GPS prijemniku.

GPS uređaj može da izračuna i neke druge podatke koje su važne za lakše snalaženje, kao što su brzina, kurs, trajektorija, udaljenost od cilja, izlazak i zalazak sunca, itd.

Na ovom mestu nećemo previše da ulazimo u tehničke komponente celog sistema, dovoljno je reći samo to da zahvaljujući GPS navigaciji  lakše i opuštenije putujemo, stres je manji zato što se ne gubimo na nepoznatom terenu i ne gubimo vreme pokušavajući da nađemo pravi smer i pravac.

 

Prednosti GPS navigacije

 

  • Veoma lako nalaženje mesta gde treba da stignete. Ne morate stalno da gledate mapu i saobraćajne znake, možete se potpuno opustiti i uživati u vožnji. Glas iz GPS uređaja će vas sigurno dovesti do željene lokacije
  • Preko GPS navigacije možete da pratite rutu putovanja koju ste prethodno zacrtali
  • Pomaže pri pronalaženju obližnjih restorana, prodavnica, motela, benzinskih pumpi, auto parkiga, muzeja, spomenika, istorijskih znamenitostu, itd.
  • Navigacija je izuzetno jednostavna, može da je savlada i tehnički ne tako potkovana osoba
  • GPS funkcioniše sve vreme, i noću i danju, i kada je vedro i kada je oblačno, u svim klimatskim zonama i u svim vremenskim uslovima (osim pri vrlo ekstremnom vremenu kao što su tornada, velike snežne ili pešćane oluje, velika pražnjenja u atmosferi i slično)
  • GPS navigacija je veoma jeftina za razliku od nekih drugih sistema navigacije. Nije potrebna nikakva pretplata a može da se koristi 24 sata
  • Pokrivenost GPS mrežom je skoro 100% i može joj se pristupiti sa bilo kog mesta na zemljanoj kugli


Ali postoje i neki nedostaci.
 

GPS uredjaj u vozilu Unirenta


Nedostaci GPS navigacije

 


GPS navigacija nije imuna od grešaka
 

Ponekad GPS signal nije tačan, posebno ako prolazi kroz drveće, zidove zgrada, ili pri ekstremnim atmosferskim uslovima.

Postoje slučajevi kada su GPS uređaji doveli vozače koje su slepo sledili uputstva do opasnih situacija – da promaše put, da zalutaju na terene gde uopšte nema puteva, da skrenu negde gde je skretanje zabranjeno.

 

Rizik od prevelikog oslanjanja na tehnologiju
 

Ako se čovek previše oslanja na  ove uređaje gubi prirodan osećaj za pravac kretanja i snalaženje u nepoznatom.

Ovaj prirodan osećaj je i dalje neophodan, jer GPS uređaji ponekad mogu biti nepouzdani, da zataje, da prikažu netačne podatke ili jednostavno da se baterije potroše.

Ukliko se desi da uređaj ne radi pravilno, kod previše zavisnih ljudi od njega javiće se veoma snažan osećaj bespomoćnosti, straha i panike. Oni će se brže i lakše izgubiti za razliku od putnika koji se ne oslanjaju toliko na GPS uređaje.

Zato trudite se da tokom vožnje ograničite zavisnost od GPS-a. Dobitna kombinacija je korišćenje GPS navigacije, ali i korišćenje starih dobrih mapa, čitanje terena, praćenje saobraćajnih znakova i semafora.
 

Pored na tehnologiju oslonite se i na svoj zdravi razum.

 

Da li su bolji GPS urađaju ili aplikacija na pametnim telefonima?

 

Danas skoro svaki mobilni telefon ima svoju navigaciju i instalisane aplikacije i digitalne mape.

Postavlja se pitanje šta je bolje: koristiti ove aplikacije ili specijalne GPS uređaje.

Prema našim saznanjima i iskustvu bolja opcija je standardna GPS oprema koja se nalazi u našim vozilima. Iz nekoliko razloga:

  • Cena. Ukoliko koristite mobilni uređaj moraćete da platite veoma skupi paket mobilnom operatoru. GPS uređaj je po tom pitanju jeftiniji
  • Baterije. Baterije kod GPS uređaja traju duže što je naročito važno na dugim putovanjima
  • Dostupnost podataka. Pošto se GPS oslanja na satelite, njegova mreža je daleko veća od mreže mobilnih operatera

 

Završna reč
 

Videli smo da GPS navigacija ima svoje prednosti ali i nedostatke. Ipak prednosti GPS navigacije uveliko nadilaze nedostatke, tako da vam iz Unirent-a toplo preporučujemo da koristite navigaciju i da iznajmite vozila koja imaju GPS uređaje.

Kod ovih uređaja je veoma važan njihov kvalitet, kako hardvera tako i softvera, i tačne i ažurne digitalne mape. Posebno se to odnosi na gradove gde je velika dinamika izgradnje novih puteva, menjanje naziva ulica, otvaranje novih benzinskih pumpi i drugih objekata važnih za putovanje.

Softver i mape koje dobijate sa našim GPS uređajima se redovno ažuriraju, tako da ne morate da brinete oko njihove tačnosti.

 


Komentari ()

Miki
Miki
Link

Stalno koristim navigaciju, ali da desavalo se da nekad pogresi. Nove tehnologije dosta olaksavaju, ali ipak treba se uzdati u sebe najvise.
3
0

Malena
Malena
Link

GPS navigacija je mnogo bolja varijanta od iste aplikacije u telefonu. Telefon me ko zna koliko puta odveo na pogrešnu stranu, dok navigacija nikada nije zakazala. Zato, kad već iznajmljujete auto, ako nije u osnovnom paketu, treba je svakako uzeti jer ste sa njom sigurni, gde god da krenete.
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više