RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li deca nasleđuju vozačke navike svojih roditelja?

Da li deca nasleđuju vozačke navike svojih roditelja?

Mladi vozači, svoje vozačke navike preuzimaju od raznih ljudi, ali roditelji ipak vrše najsnažniji uticaj na njihovo ponašanje u saobraćaju. Naravno, oni će u auto-školi dobiti sasvim dovoljno obuke, ali su većinu svog vremena koje su proveli u automobilu, proveli sa roditeljima. Za to vreme su posmatrali, a možda i oponašali šta to oni rade za volanom. A šta vi mislite, da li deca nasleđuju vozačke navike svojih roditelja?

S obzirom na brojke saobraćajnih nesreća koje svake godine u saobraćaju naprave tinejdžeri, čovek se zapita, da li je tako?! Jer, ako i roditelji voze loše ili nasilno, kako su uopšte još uvek živi? Na sreću, mnogo je manje tih mladih, razuzdanih vozača nego onih odgovornih, koji se zaista trude da steknu znanje i voze sigurno.

Ako ste roditelj tinejdžera koji sve više priča o tome da želi da stekne vozačku dozvolu i sopstveni auto, morate biti obazrivi. Uverite se da će ga ponašanje u vožnji koje posmatra dok sedi na zadnjem sedištu, zaštititi kada sam bude seo za volan. Shvatite svoj deo odgovornosti u tome, i pogledajte naše savete koji će vam pomoći u tome da vaš tinejdžer nasledi od vas samo dobre vozačke navike.

# Dajte svom detetu dobar primer

Razmislite o svemu što želite da vaš mladi vozač radi, ili ne radi, dok vozi. Primenite te stvari na svoje vozačke navike – posebno kada je i on/ona u kolima. Neki od ovih manira bi uključivali nošenje sigurnosnog pojasa, nekorišćenje telefona ili jedenje za volanom, pridržavanje ograničenja brzine i poštovanje saobraćajnih propisa, i tako dalje. Ono što posebno treba da nauči od vas je da u svakoj situaciji ostane smiren, i da nikada ne vozi kada je umoran.

# Ako je potrebno, ponovo se upoznajte sa saobraćajnim propisima

Koliko se lekcija o bezbednosti u saobraćaju sećate iz vremena kada ste sami išli u auto-školu? Ako je prošlo dosta vremena, možda bi bilo dobro da malo osvežite pamćenje o različitim saobraćajnim zakonima, koje ste naučili kako biste položili ispit i dobili vozačku dozvolu. Vaš mladi vozač, kad vidi da i vi sami obnavljate pravila, potrudiće se da ih i sam shvatiti vrlo ozbiljno.

Takođe, trebalo bi da naučite bar nešto osnovno o zakonima koji važe kod nas, a tiču se saobraćajnih prekršaja. Ovi zakoni mogu da dopune sva osnovna pravila koja ste već postavili za svog mladog vozača, u vezi sa putnicima, noćnom vožnjom i upotrebom mobilnog telefona.

# Odvojite malo vremena za vožnju sa svojim mladim vozačem

Kao što smo ranije pomenuli, ako vaš tinejdžer vidi da saobraćajnim pravilima pristupate ozbiljno, i on/ona će. Isto važi i za obuku za volanom. Mnoge države zahtevaju da mladi vozači imaju između 40 i 50 časova vožnje sa instruktorom, pre nego što steknu pravo na polaganje testa za dozvolu. U Srbiji važe ista pravila.

Po planu i programu, instruktor će odraditi sa njima sve predviđene situacije kao što su različiti tipovi puteva, i vožnja u različita doba dana, zbog gustine saobraćaja i vremenskih uslova. Ovo pomaže da se mladi vozač pripremi za mnoge uobičajene situacije, kada posle svega počne samostalno da vozi. U nekim državama obuku sprovode roditelji, pa je to još jedan razlog više za preuzimanje vozačkih navika svojih roditelja.

# Razgovarajte sa svojim detetom o opasnostima vožnje pod dejstvom alkohola

Dakle, obezbeđivanje da vaš mladi vozač nasledi dobre vozačke navike ne uključuje samo posmatranje vašeg ponašanja za volanom. Morate mu, takođe, usaditi i dobre navike o tome da se uvek veže, da ne koristi svoj mobilni telefon, ali i da ne vozi pod dejstvom alkohola. Nikada nemojte piti kada treba da vozite, da bi i vaše dete to shvatilo ozbiljno.

Adolescencija je vreme kada svi žele da probaju sve! Ako vidi vas kako posle nekoliko piva, ili čašica žestokog pića sednete za volan jer to “nije ništa”, i sam će usvojiti tu naviku. A to, priznaćete, uopšte nije dobro. Učite ga da ako popije i sasvim malo alkohola – ne seda za volan.

# Sklopite pismeni sporazum o bezbednosti vožnje sa svojim tinejdžerom

Možete pokazati i reći svom mladom vozaču kako da razvije dobre vozačke navike, ali pisanje pravila može mu zaista dokazati koliko je važna bezbednost na putu. Ugovor o vožnji između roditelja i mladog vozača pomoći će oboma, i vama i vašem detetu, da se usredsredite na navike bezbedne vožnje. Sedite i razgovarajte o ovim preporukama, i posledicama ukoliko ih ne bude poštovao/la. Ne radi se o kazni, već o osiguranju da vaš mladi vozač razume koliko je velika odgovornost sesti za volan, i voziti bezbedno.

I za kraj…

Odgovorna vožnja potrbna je i kada iznajmljujete automobil kod neke od rent a car agencija, kao što je Unirent. Mladi vozači neće moći da iznajme automobil ako nemaju bar 21 godinu života, i dve godine posedovanja vozačke dozvole. Sve o tome, možete pročitati na našem sajtu u uslovima iznajmljivanja, a za sva ostala pitanja, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put i bezbednu vožnju želi vam rent a car agencija Unirent!

 

Fotografije: Unsplash.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Najčešći problemi i kvarovi na vozilima

Vozila su složene mašine koje sadrže više hiljada delova koji u svakom trenutku mogu da se pokvare. Ukoliko žele da izbegnu teže kvarove i skupe popravke, vozači treba da prate stanje svojih automobila i da ne vreme otkriju šta nije u redu sa njima.


Pročitajte više

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone

Na svetu postoji veliki broj mesta gde, ako skrenete sa puta, možete direktno da završite u moru, jezeru ili reci. Nimalo prijatna i nažalost, često kobna situacija, najčešće zbog panike koja nastane kada se tako nešto dogodi. U ovom tekstu bavimo se upravo temom kako da se izvučete i pobegnete iz automobila koji tone, jer to su trenuci kada se retko razmišlja o automobilu, pošto su ljudski životi u opasnosti...


Pročitajte više