RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li je bolje iznajmiti u Beogradu SUV ili sedan?

Da li je bolje iznajmiti u Beogradu SUV ili sedan?

SUV-ovi i limuzine su među najtraženijim vrstama vozila kod turista i ostalih naših klijenata koji žele da iznajme automobil u Beogradu.

Ali prvo da pogledamo kakve su karakteristike ovih vozila 

Definicije (prema Wikipediji)

Šta je sedan ili limuzuna?

Sedan (ili limuzina) je putnički automobil sa dvoje ili četvoro vrata za četiri ili više osoba, sa odvojenim odeljcima za motor, putnike i prtljažnik.

 

Šta je SUV (engl. Sport Utility Vehicle)?

SUV (ili terenac) je automobil velike nosivosti, vučne snage i mesta za putnike koji je opremljen za vožnju izvan asfaltiranih puteva (off-road). 

Ovde treba jasno podvući da su savremeni SUV-ovi pravljeni ne samo za planinske puteve nego i za dobre asfaltne autoputeve. SUV poslednje generacije je veoma komforan, brz, snažn, luksuzan i opremljen je svom mogućom dopunskom opremom. 


Postavlja se pitanje koja vrsta vozila je najprikladnija? Da li se opredeliti za terenac ili je pametnije iznajmiti limuzinu? 

Evo male pomoći.


Prednosti sedana

sedan


Prijatna i udobna vožnja


Limuzine su napravljene za udobnu kombinovanu vožnju - i na otvorenom putu i po gradu. 

Imaju dobre performanse, mogu da razviju veliku brzinu, imaju odlično ubrzanje (brzinu od 0 do 100 km/h dostižu za nekoliko sekundi), imaju veliku stabilnost na neravnom putu i u krivinama. 

Iako se najbolje pokazuju na otvorenom putu, u poređenju sa SUV-ovima, sedani se bollje snalaze u gradskoj vožnji.
Imaju manje dimenzije i bolje manevrišu po gradu, manje troše i lakše nalaze mesta za parkiranje. 

Naravno, ako vam je potreban automobil isklučivo za gradsku vožnju, u našoj ponudi imamo vozila koja se najbolje pokazuju u gradu. 

 

Potrošnja goriva


Ukoliko vodite računa o ekonomičnosti putovanja i potrošnji goriva, iznajmljivanje jednog od naših modela limuzine je bolji izbor, zato što u poređenju sa SUV-ovima troše daleko manje goriva.

Većina novih sedana imaju motore sa četirti cilindra koji je istovremeno i snažan i štedljiv. Motori su opremljeni “multipoint indžekt” sistemom za ubacivanje goriva koji omogućuje maksimalnu ekonomičnost u potrošnji. 

Isto tako, u odnosu na SUV-ove imaju manju masu što takođe utiče na manju potrošnju. 

Vožnja po Beogradu karakterišu velike gužve i dosta česti “špicevi”, vozila se sporo kreću, stalno zastajkuju i troše dosta goriva. Ovakva kreni – stani vožnja traži vižljastija i agilnija vozila koja dobro kontrolišu svoju potrožnju. SUV-ovi svakako nisu to. 

 

Prednosti SUV-a

SUV
 

Veliki, prostrani i sigurni


U poređenju sa drugim vozilima, SUV-ovi imaju veći gabarit, veći prostor za putnike kao i veći prtljažnik za odlaganje stvari. Ukoliko je grupa velika i ima dosta stvari i želi da ode negde na izlet, SUV-ovi predstavljaju dobar izbor. 

U njima nećete udariti glavu u plafon, neće biti problem ispružiti noge, spakovati šatore i ostalu kampersku opremu, kao i dosta hrane i pića. 

Zbog svojih dimenzija, težine i izdržljivosti, SUV-ovi su veoma sigurna opcija pri eventualnoj saobraćajnoj nesreći. Zbog toga ih iznajmljuju roditelji kojima je njihova i bezbednost njihove dece imperativ.  

 

Pogon na sva 4 točka


Svi SUV-ovi imaju pogon na sva 4 točka što (uz reduktor i blokadu diferencijala) pruža bolju kontrolu tokom vožnje po lošijim i manje prohodnim putevima. 

To će vam omogućiti putovanje i van Beograda, po bilo kom terenu, bez obzira na vremenske prilike. 

Terenci su robusni snažni i izdržljivi, pa ukoliko želite da posetite Avalu, Kosmaj, Taru, Deliblatsku peščaru ili jednostavno da odete negde dalje od velikog grada gde su putevi loši i manje prohodni, sedani vam neće biti odogovarajuća opcija. 

 

Visok klirens, dobri amortizeri i široke gume

Terenska vozila su odmaknutija od tla i vozač ima bolju kontrolu puta, zato što je viši od ostalih automobila. 

Treba istaći i malo neslavnu karakteristiku ulica po Beogradu, a to je da su pune udarnih rupa, koje uopšte nisu male, kao i velik broj tz. “ležećih policajaca”. Možda ste čuli za anegdotu da su najveći auto-servisi u Beogradu vrlo blizu velikih rupa na ulicama. Ništa tu nije slučajno. Sa ovim vozilima preći preko njih neće biti problem.

Takože, visok auto i široke gume su dobri za parkiranje preko ivičnjaka na trotoaru, što je u Beogradu vrlo raširena pojava. 

 

SUV kao stvar prestiža

SUV-ovi su jedni od najskupljih modela na tržištu. 

Voziti terenac je znak luksuza i prestiža, tako da je i to je jedan od razloga za iznajmljivanje. I kod limuzina ima premijum modela koji su isto tako prestižni, ali biti iza volana SUV-a je ipak nešto posebno.

Završna reč

I na kraju, koji model iznajmiti za vožnju po Beogradu? 

Sve zavisi od potreba i želja klijenata. 

Ukoliko putuje veća grupa ljudi kojima će koristiti vozilo i za izlete van grada, za posetu planinskim mestima i vožnju po lošijim putevima, onda je prirodan izbor iznajmiti terenca. 

Ako se putnici zadržavaju u i oko Beograda i ne napuštaju dobre puteve, vole udobnu i sigurnu vožnju, onda treba da iznajme sedan. 

Rent a car agencija Unirent poseduje sve vrste vozila i SUV-ove i limuzine, tako da naši klijenti mogu da iznajme vozilo adekvatno svojim potrebama. 
 


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Po gradu necu voziti terenac potrosnja goriva je velika a to kosta.Terenac je za obilazak Kopaonika,Zlatibora,Divcibara,Stare Planine...
0
0

Marijana
Marijana
Link

Zanimljiva tema. Ja bih rekla - SUV! Ne samo zbog izleta van grada, ima i delova Beograda koji su poludivlji i veoma zanimljivi. Jedno od mojih omiljenih mesta na primer, park Supernatural na Adi Huji, ili Vinča, gde se može videti muzej i arheološko nalazište. Pa Zvezdara, Košutnjak, Avala... Ima dosta takvih mesta gde bi SUV dobro došao i u samom gradu, a naravno, nisu tako daleko ni banje, Zlatibor, Tara ili Mokra Gora. Zato mislim da je SUV bolja opcija.
1
0

Miki
Miki
Link

U Beogradu definitivno najbolje iznajmiti auto za gradsku voznju, zbog lakseg parkiranja i voznje kroz spic.
1
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Vodič za putovanje sa kućnim ljubimcima

Vodič za putovanje sa kućnim ljubimcima

Bliži se sezona godišnjih odmora, što je za one koji imaju kućne ljubimce često podjednako stresno kao i za njihove četvoronožne prijatelje. Jer neke od njih, recimo ptice, ribice, kornjače, itd. jednostavno morate da ostavite nekome na čuvanje, dok kuce i mace možete i povesti sa sobom. Naravno, za to je potrebno malo pripreme, da biste svi zajedno mogli da uživate. A da bismo vam pomogli, sastavili smo vodič za putovanje sa kućnim ljubimcima. Nadamo se da će vam biti od koristi.


Pročitajte više

5 top saveta kako da pravilno operete svoj automobil

5 top saveta kako da pravilno operete svoj automobil

Iako možda deluje da o ovoj temi nema ničeg nejasnog, pranje automobila nija baš tako jednostavno. U ovom tekstu daćemo neke osnovne savete kako da jednostavno, brzo i pravilno operete vaš automobil. Ne postoji samo jedan način da se pravilno opere automobil, ali zato postoji mnogo pogrešnih, pri čemu lako možete da izgrebete lak ili mu uništite sjaj.


Pročitajte više

7 saveta kako savladati beogradske gužve

7 saveta kako savladati beogradske gužve

Kao u svakom velikom gradu i u Beogradu su saobraćajne gužve velike i u njima se gubi dosta vremena, ali i nerava. Za njegove žitelje i mnogobrojne posetioce one predstavljaju veliku smetnju. Donosimo vam 7 saveta kako da ih uspešno savladate


Pročitajte više