RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li je bolje iznajmiti u Beogradu SUV ili sedan?

Da li je bolje iznajmiti u Beogradu SUV ili sedan?

SUV-ovi i limuzine su među najtraženijim vrstama vozila kod turista i ostalih naših klijenata koji žele da iznajme automobil u Beogradu.

Ali prvo da pogledamo kakve su karakteristike ovih vozila 

Definicije (prema Wikipediji)

Šta je sedan ili limuzuna?

Sedan (ili limuzina) je putnički automobil sa dvoje ili četvoro vrata za četiri ili više osoba, sa odvojenim odeljcima za motor, putnike i prtljažnik.

 

Šta je SUV (engl. Sport Utility Vehicle)?

SUV (ili terenac) je automobil velike nosivosti, vučne snage i mesta za putnike koji je opremljen za vožnju izvan asfaltiranih puteva (off-road). 

Ovde treba jasno podvući da su savremeni SUV-ovi pravljeni ne samo za planinske puteve nego i za dobre asfaltne autoputeve. SUV poslednje generacije je veoma komforan, brz, snažn, luksuzan i opremljen je svom mogućom dopunskom opremom. 


Postavlja se pitanje koja vrsta vozila je najprikladnija? Da li se opredeliti za terenac ili je pametnije iznajmiti limuzinu? 

Evo male pomoći.


Prednosti sedana

sedan


Prijatna i udobna vožnja


Limuzine su napravljene za udobnu kombinovanu vožnju - i na otvorenom putu i po gradu. 

Imaju dobre performanse, mogu da razviju veliku brzinu, imaju odlično ubrzanje (brzinu od 0 do 100 km/h dostižu za nekoliko sekundi), imaju veliku stabilnost na neravnom putu i u krivinama. 

Iako se najbolje pokazuju na otvorenom putu, u poređenju sa SUV-ovima, sedani se bollje snalaze u gradskoj vožnji.
Imaju manje dimenzije i bolje manevrišu po gradu, manje troše i lakše nalaze mesta za parkiranje. 

Naravno, ako vam je potreban automobil isklučivo za gradsku vožnju, u našoj ponudi imamo vozila koja se najbolje pokazuju u gradu. 

 

Potrošnja goriva


Ukoliko vodite računa o ekonomičnosti putovanja i potrošnji goriva, iznajmljivanje jednog od naših modela limuzine je bolji izbor, zato što u poređenju sa SUV-ovima troše daleko manje goriva.

Većina novih sedana imaju motore sa četirti cilindra koji je istovremeno i snažan i štedljiv. Motori su opremljeni “multipoint indžekt” sistemom za ubacivanje goriva koji omogućuje maksimalnu ekonomičnost u potrošnji. 

Isto tako, u odnosu na SUV-ove imaju manju masu što takođe utiče na manju potrošnju. 

Vožnja po Beogradu karakterišu velike gužve i dosta česti “špicevi”, vozila se sporo kreću, stalno zastajkuju i troše dosta goriva. Ovakva kreni – stani vožnja traži vižljastija i agilnija vozila koja dobro kontrolišu svoju potrožnju. SUV-ovi svakako nisu to. 

 

Prednosti SUV-a

SUV
 

Veliki, prostrani i sigurni


U poređenju sa drugim vozilima, SUV-ovi imaju veći gabarit, veći prostor za putnike kao i veći prtljažnik za odlaganje stvari. Ukoliko je grupa velika i ima dosta stvari i želi da ode negde na izlet, SUV-ovi predstavljaju dobar izbor. 

U njima nećete udariti glavu u plafon, neće biti problem ispružiti noge, spakovati šatore i ostalu kampersku opremu, kao i dosta hrane i pića. 

Zbog svojih dimenzija, težine i izdržljivosti, SUV-ovi su veoma sigurna opcija pri eventualnoj saobraćajnoj nesreći. Zbog toga ih iznajmljuju roditelji kojima je njihova i bezbednost njihove dece imperativ.  

 

Pogon na sva 4 točka


Svi SUV-ovi imaju pogon na sva 4 točka što (uz reduktor i blokadu diferencijala) pruža bolju kontrolu tokom vožnje po lošijim i manje prohodnim putevima. 

To će vam omogućiti putovanje i van Beograda, po bilo kom terenu, bez obzira na vremenske prilike. 

Terenci su robusni snažni i izdržljivi, pa ukoliko želite da posetite Avalu, Kosmaj, Taru, Deliblatsku peščaru ili jednostavno da odete negde dalje od velikog grada gde su putevi loši i manje prohodni, sedani vam neće biti odogovarajuća opcija. 

 

Visok klirens, dobri amortizeri i široke gume

Terenska vozila su odmaknutija od tla i vozač ima bolju kontrolu puta, zato što je viši od ostalih automobila. 

Treba istaći i malo neslavnu karakteristiku ulica po Beogradu, a to je da su pune udarnih rupa, koje uopšte nisu male, kao i velik broj tz. “ležećih policajaca”. Možda ste čuli za anegdotu da su najveći auto-servisi u Beogradu vrlo blizu velikih rupa na ulicama. Ništa tu nije slučajno. Sa ovim vozilima preći preko njih neće biti problem.

Takože, visok auto i široke gume su dobri za parkiranje preko ivičnjaka na trotoaru, što je u Beogradu vrlo raširena pojava. 

 

SUV kao stvar prestiža

SUV-ovi su jedni od najskupljih modela na tržištu. 

Voziti terenac je znak luksuza i prestiža, tako da je i to je jedan od razloga za iznajmljivanje. I kod limuzina ima premijum modela koji su isto tako prestižni, ali biti iza volana SUV-a je ipak nešto posebno.

Završna reč

I na kraju, koji model iznajmiti za vožnju po Beogradu? 

Sve zavisi od potreba i želja klijenata. 

Ukoliko putuje veća grupa ljudi kojima će koristiti vozilo i za izlete van grada, za posetu planinskim mestima i vožnju po lošijim putevima, onda je prirodan izbor iznajmiti terenca. 

Ako se putnici zadržavaju u i oko Beograda i ne napuštaju dobre puteve, vole udobnu i sigurnu vožnju, onda treba da iznajme sedan. 

Rent a car agencija Unirent poseduje sve vrste vozila i SUV-ove i limuzine, tako da naši klijenti mogu da iznajme vozilo adekvatno svojim potrebama. 
 


Komentari ()

Srecko
Srecko
Link

Po gradu necu voziti terenac potrosnja goriva je velika a to kosta.Terenac je za obilazak Kopaonika,Zlatibora,Divcibara,Stare Planine...
0
0

Marijana
Marijana
Link

Zanimljiva tema. Ja bih rekla - SUV! Ne samo zbog izleta van grada, ima i delova Beograda koji su poludivlji i veoma zanimljivi. Jedno od mojih omiljenih mesta na primer, park Supernatural na Adi Huji, ili Vinča, gde se može videti muzej i arheološko nalazište. Pa Zvezdara, Košutnjak, Avala... Ima dosta takvih mesta gde bi SUV dobro došao i u samom gradu, a naravno, nisu tako daleko ni banje, Zlatibor, Tara ili Mokra Gora. Zato mislim da je SUV bolja opcija.
3
0

Miki
Miki
Link

U Beogradu definitivno najbolje iznajmiti auto za gradsku voznju, zbog lakseg parkiranja i voznje kroz spic.
3
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila

Ako posedujete sopstveno vozilo, znate da je redovno održavanje neophodno za njegovo nesmetano funkcionisanje. Ipak, ono što je važilo za nekadašnje modele automobila, nije primenjivo na današnje. U želji da razjasnimo neke od mitova, pripremili smo za vas spisak od 6 najčešćih zabluda u vezi sa održavanjem automobila. Pa ako smo vas zainteresovali, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Kakav poklon pokloniti zaljubljeniku u vozila

Pravi poklon nije lako odabrati. Ako želite pravi poklon za dragu osobu koja je zaljubljena u vozila i vožnju, treba da joj kupite nešto što je povezano sa tim svetom. U nastavku su neki naši predlozi


Pročitajte više

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

5 stvari koje se ne smeju zaboraviti kada su putevi prekriveni snegom i ledom

Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. Za sve one koje vole zimske čarolije i sneg ovo su idealni dani. Posle gotovo prolećnih temperature u decembru i za vreme novogodišnjih praznika Srbija se zabelela. Vozači nisu baš srećni, kao mališani pa ćemo se u nastavku teksta  bazirati na onome što ne bi trebalo da se zaboravi kada je vožnja po snegu u pitanju. 


Pročitajte više