RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Da li je pametno kupiti havarisan auto?

Da li je pametno kupiti havarisan auto?

Pronašli ste savršeno polovno vozilo, recimo, sportski crveni kabriolet sa kožnim sedištima kakav ste oduvek želeli. Na vaše iznenađenje, na tržištu je već tri nedelje, a ipak ste baš vi imali sreće da ga odvezete kući! Ipak, nešto tu nije u redu... U istoriji auta piše da je pretrpeo saobraćajni udes! A da li je pametno kupiti havarisan auto, ili je ipak bolje odustati, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu.

Kupovina automobila koji je preživeo havariju sada već ne izgleda kao odlična ideja. A opet, to je vaš auto iz snova, tako da ste zaista želeli da ga kupite, jer ko zna kada će vam se ponovo ukazati prilika za tako nešto.

Ipak, izveštaj o nesreći ne znači uvek da bi trebalo da odbacite ideju o kupovini ovog vozila. Ali, trebalo bi da ga pažljivije pogledate pre nego što se odlučite da li da ga kupite ili ne. Zato, evo nekoliko predloga koje treba istražiti dok razmišljate da li je kupovina havarisanog auta vredna truda.

Za početak, koliko je nesreća bila teška?

Nekima od vas ovo može delovati očigledno, ali nije svaka saobraćajna nesreća “ozbiljna”. Neke manje, ne moraju da izbace auto iz voznog stanja. A na šta bi trebalo obratiti pažnju? Pa, recimo, pazite na aktiviranje vazdušnih jastuka u izveštaju. To su, generalno, pokazatelji ozbiljnijih nesreća, zbog kojih vredi istražiti detalje. Iako je moguće da se vazdušni jastuci aktiviraju slučajno, to se vrlo retko dešava. Verovatnije je da je došlo do prilično jakog udarca, pa je bilo potrebno zameniti vazdušne jastuke.

Kupovina automobila koji je učestvovao u nekoj manjoj nezgodi i nije tako veliki problem. To je ono uobičajeno, naprsli branici ili manje popravke na karoseriji, koji se uz minimalan trud mogu popraviti.

Kako automobil izgleda?

Detaljan vizuelni pregled je uvek odlična ideja pre kupovine. Nije važno da li kupujete potpuno novo vozilo, farmerke, kauč ili paradajz. Ne uzimajte ništa pre nego što dobro pogledate šta kupujete.

Kada je automobil u pitanju, otvorite vozačeva vrata i povucite ručicu za otvaranje haube. Pogledajte motorni prostor da vidite ima li nečeg neobičnog. Dalje, pogledajte šrafove koji drže branik; oni, u normalnim okolnostima, nikada ne bi trebalo da dođu u dodir sa ključem, tako da boja oko tog područja treba da bude netaknuta. Ako nije, pitajte prodavca da li je, i zašto se radilo na braniku.

Dobro pogledajte boju na panelima karoserije, jer čak i male razlike u boji mogu ukazivati na popravku koju je vešto sakrila ruka kvalitetnog majstora. Takođe, možete proveriti i poravnanje, jer vam ono kasnije može izazvati velike probleme. Poravnanje je ključno za vašu sigurnost na putu.

Još jedno mesto vredi proveriti, a to je ispod tapacirunga u prtljažniku, jer to je odličan način da otkrijete eventualne popravke zadnjeg dela, ili prethodna oštećenja od poplava. Uzmite baterijsku lampu, povucite što je moguće više “tepiha” prtljažnika i potražite zavarena mesta ili oštećenu farbu. Ujedno, pogledajte ima li vode, jer nije isključeno da do curenja dođe nakon saobraćajne nesreće.

Ko ga je popravio?

Pitajte svog prodavca za te informacije, ili proverite izveštaj o istoriji vozila, da vidite koji su detalji dostupni. Da li je popravku obavio zastupnik koji je vezan za marku vašeg vozila, ovlašćena limarska radnja ili je možda neki prijatelj učinio uslugu vlasniku van radnog vremena?

Dobar način da proverite da li postoje prečice u popravci nakon sudara je da pažljivo potražite neusklađenu boju ili delove karoserije koji se ne slažu sa ostatkom. Da bi smanjili troškove, neki iskoriste polovne delove koji imaju pogrešne oznake, ili ih uopšte i nemaju.

Proverite istoriju vozila online

Da i to je moguće. Preporučuje se da pogledate koliko je nesreća bila teška koristeći usluge sajta kao što je CarVertical. Takvi sajtovi mogu da uđu u detalje o istoriji saobraćajnih nesreća, i da vam daju do znanja da li je pretrpeo veću ili manju štetu, što uopšte nije loše. Prethodni vlasnici ili prodavac na auto placu, mogu da pokušaju da sakriju te detalje, tako da nije loše proveriti.

I za kraj...

Imajte na umu da, iako je cena auta možda bila niža, to ne znači da ćete uštedeti novac na duže staze. Može da bude upravo suprotno, da vas to kasnije košta više i da, kako naš narod kaže, ne platite na mostu, pa platite na ćupriji.

Dakle, auto koji je doživeo nesreću može biti loš, ali i dobar izbor, ako ste se potrudili da istražite šta se u stvari dogodilo i koliko je oštećen. Sve je to danas moguće, tako da se, ako je u pitanju auto vaših snova, koji možete da dobijete po povoljnijoj ceni, vredi potruditi.

A ako ste trenutno bez auta, a hitno vam je potreban, uvek možete da ga iznajmite kod rent a car agencije kao što je Unirent. U našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći model po svojoj meri, a za sve ostale informacije, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put!

Fotografije: Unsplash.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Vožnja u špicu turističke sezone - kako izbeći gužve i stres ?

Turistička sezona nam je na pragu,  mnogi kreću na putovanja, neki su samo  u tranzitu, ali sve to dovodi do povećanog saobraćaja na putevima, pogotovo prema popularnim destinacijama. Vožnja u ovakvim uslovima može biti izazovna i stresna, posebno za one koji nisu navikli na velike gužve i duga čekanja. Planiranje unapred i primena određenih strategija mogu značajno olakšati iskustvo vožnje tokom špica turističke sezone. Zato ćemo se u ovom tekstu fokusirati na korisne savete i trikove koji vam mogu pomoći da izbegnete gužve, smanjite nivo stresa i stignete na odredište sigurno i na vreme.


Pročitajte više

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređaja

Sezona letnjih odmora uskoro počinje, i mnogi će se zaputiti na duže putovanje koje, ukoliko u svom automobilu nemate klima uređaj, može biti izuzetno neprijatno kako za vozača, tako i za putnike. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta, tačnije, šest načina da se rashladite u automobilu bez klima uređanja...


Pročitajte više

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Šta su mikro automobili i zašto naglo raste popularnost ovih vozila?

Predviđa se da će do 2050. godine čak 70% svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ovaj dramatični porast urbanizacije donosi sa sobom brojne izazove i probleme, među kojima su ključni organizacija prevoza i rešavanje problema parkiranja. Kako bi gradovi mogli efikasno da funkcionišu i obezbede visok kvalitet života za svoje stanovnike, neophodno je razvijati inovativna rešenja koja će omogućiti održiv i efikasan saobraćajni sistem.


Pročitajte više