RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Iznajmite auto i posetite manifestaciju Smederevska jesen

Iznajmite auto i posetite manifestaciju Smederevska jesen

Da li ste znali da je prva izložba grožđa i vina u Smederevu održana još u 19. veku, tačnije 1888. godine?  Tada se ta manifestacija održavala na gradskom pristaništu i ceo grad je slavio uz muziku i vino nekoliko dana. Danas je ovaj događaj među najznačajnijim turističko-privrednim manifestacijama u Srbiji. Zabeležene su ogromne posete, tako da u najsrećnijim danima zabeleženo je i preko 100 000 posetilaca dnevno. Uobičajeno je da se ovaj događaj obeležava u septembru, u čast i slavu grožđa i vina. Smederevsko vinogorje je plodonosno i poznato po dobrom grožđu. Manifestacija počinje defileom i veoma bogatim kulturno-umetničkim programom.

Prvi čokot vinove loze doneo je rimski car Prob, još u 3. veku n.e. Brdoviti teren, plodno tlo, blizina Dunava, uticali su da grožđe i vino ovog kraja budu nadaleko poznati, a svima je poznata sorta grožđa "Smederevka", jedna od najpoznatijih autohtonih sorti vinove loze od kojih se pravi istoimeno vino. Svi vladari su prepoznali potencijal ovog kraja, pa su se u pravljenju vina oprobali i rimski carevi,  Brankovići, vladari otomanske imperije, Obrenovići...

U naselju Plavinac do koga možete doći skretanjem sa starog puta Smederevo -Beograd nalazi se vila "Zlatni Breg". Ova vila je danas otvorena za posete, a poznatija je kao letnjikovac dinastije Obrenović. Kralj Milan i kraljica Natalija su upravo na ovom mestu priređivali zabave i okupljali umetnike. Zabeleženo je da su Smederevo tada posetili Laza Kostić, Milan Rakić, Milovan Glišić, Branislav Nušić... Obavezno posetite ovo mesto, kada dođete u Smederevo. Posete se najavljuju i unapred organizuju, tako da se informišite na sajtu grada i turističke organizacije opštine.

Kako doći do Smedereva?

Grad Smederevo zahvata severoistočni deo Šumadije i prostire se na 73 m nadmorske visine. Teritorija Grada pripada Podunavlju i donjem Pomoravlju, a Smederevo je zapravo središte Podunavskog okruga. Leži na desnoj obali reke Dunav, neposredno od ušća Velike Morave u Dunav.  Prednost grada je to što se nalazi između dva evropska koridora:
    - kopnenog koridora X - auto-put E-75 

    - vodnog koridora VII - Dunav. 

Sa autoputem, Smederevo ima trostruku vezu dakle tri uključenja za Smederevo sa auto-puta Beograd-Niš i to  kod sela Vodanj, Ralje i Kolara.
Do Beograda se može doći dakle autoputem E75, ali i starim putem preko Grocke. Starim putem Smederevo je od Beograda udaljeno svega 45 km, a dok se vozite velikim delom ćete uživati u pogledu na Dunav.

Sa Banatom Smederevo je povezano, preko mosta Smederevo - Kovin na Dunavu. Ovaj most predstavlja najkraću vezu sa graničnim prelazima na rumunskoj granici kod Vršca (Vatin) i Bele Crkve (Kaluđerovo). Osim toga Kovinski most  je i poslednja drumska veza sa levom obalom Dunava sve do HE „Đerdap I". Pravac prema Požarevcu, istovremeno je i veza sa gradovima na Dunavu nizvodno od ušća Velike Morave (Veliko Gradište, Golubac) i sa područjem Đerdapa.

 Bogat program vas očekuje ako posetite Smederevo

Ove godine je novina za razliku od nekoliko prethodnih, to da se Smederevska jesen vraća u tvrđavu. U malom gradu tvrđave će biti organizovan celodnevni program, ali će osnovni motiv biti srednjevekovni život i osvrt na vreme u kome je vladala porodica Branković. Ambijent u malom gradu je nestvaran i nema sumnje da će svaki posetilac uživati ako poseti tvrđavu. Tokom sva tri dana, dakle od 9. do 11. septembra na gradskom trgu biće prodajna izložba voća, vina, suvenira, meda, cveća, ručnih radova...Na glavnoj bini na trgu smenjivaće se program kulturno-umetničkih društava, kako lokalnih tako i gostiju. Kompletan program sa datumima i vremenom početka koncerata poznatih izvođača takođe možete pogledati na sajtovima grada.

Ovogodišnja manifestacija koja se održava po 135. put će posle nekoliko godina pauze zbog korone biti održana u punom sjaju. Koncerti poznatih izvođača, tradicionalni sadržaji, brojni sportski turniri samo su neki od razloga da ovog vikenda provedete slobodno vreme u Smederevu. Srećan put želi Vam Unirent rent a car


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Putovanja automobilom na dužim relacijama, naročito kada se putuje na godišnji odmor, mogu biti prilika za avanturu, istraživanje i stvaranje dragocenih uspomena. Kako bismo iskoristili ove trenutke u potpunosti, neophodno je da se osećamo udobno tokom puta. Upravo to će i biti fokus ovde, daćemo  ključne savete za udobnu vožnju na dugim putovanjima


Pročitajte više

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

Većina vozača razume opasnosti koje vrebaju tokom zimske vožnje, ali i leto ima dosta rizika, kao najprometnije vreme za vožnju, u toku godine. A leto je na pragu, a sa njim i seozna godišnjih odmora, bez obzira što vam trenutne vremenske prilike ne liče na to. Zato smo za vas pripremili 6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja...


Pročitajte više

Sve što niste znali o restauraciji automobila

Sve što niste znali o restauraciji automobila

Restauracija automobila podrazumeva proces obnavljanja vozila do originalnog ili poboljšanog stanja, što uključuje obnovu mehaničkih, električnih, karoserijskih i unutrašnjih komponenti. To može uključivati popravku oštećenja, zamenu istrošenih ili oštećenih delova, restauraciju boje i detalja enterijera. Ljudi koji  se bave restauracijom automobila, obično su veliki entuzijasti i zaljubljenici u automobile, ali i poznavaoci automobila što znači da imaju i tehničke veštine i znanje o vozilima. To je često hobi, ali može da bude i ozbiljan biznis za one koji su spremni da ulože u svu potrebnu opremu, alate i znanje koje potrebno za obavljanje posla ovog posla.


Pročitajte više