RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Jezera u Italiji

Jezera u Italiji

 

“Bella Italia” - Italija je prelepa zemlja. Ako krenemo od juga ka severu, od Sicilije, preko Neapola, Apenina, večnog grada Rima, Sardinije, Azurne obale, San Rema, Venecije, Toskane, itd., možemo satima da nabrajamo njene lepote koje jednostavno oduzimaju dah.

A na severu zemlje, u podnožju veličastvenih planinskih lanaca Alpa i Dolomita, nalaze se pravi biseri - jezera Italije.

U nastavku pročitajte kratki putopis 6 najpoznatijih jezera u Italiji.

 

Jezera u Italiji

Već smo istakli da se jezera nalaze u severnom razvijenijem delu Italije. Do njih može da se stigne javnim prevozom i železnicom, mogu da se koriste aerodromi u Milanu i Bergamu, ali mi vam preporučujemo da iznajmite vozilo. Tako ćete biti slobodni da sami pravite svoj raspored i da planirate vreme po svom nahođenju. Zbog dužine puta i planinskog terena odaberite komforno vozilo sa snažnim motorom, koje poseduje sunčani krov kako bi mogli u potpunosti da uživate u nestvarnim predelima.

Najbolji meseci za posetu su april, maj, jun i septembar. Vreme je tada toplo i sunčano, ali ne i prevruće kao u julu i avgustu. Proleće preporučujemo zato što tada cvetaju kamelije, azaleje i lale, a pejzaži su jednostavno neodoljivi.

Osim predivnih pejzaža, zajedničko za sva jezera su brojni istorijski i arheološki spomenici, crkve i katedrale koje datiraju iz srednjeg veka, kao i kuće, vile i zamkovi u svim mogućim arhitektonskim stilovima oko kojih su sređeni i prelepi parkovi i bašte.

Osim uživanja u predelima, brojne su mogućnosti za aktivan odmor: planinarenje, šetanje, jahanje, vožnja bicikla, veslanje, jedrenje i ostale sportske aktivnosti.

Pa da krenemo:

jezera u italiji

 

Garda (Lago di Garda)

Garda je najveće jezero u Italiji. Smešteno je u podnožju Dolomitskih planina između Breše i  Verone. Brda oko jezera su prekrivena voćnjacima, maslinjacima i vinogradima. Zahvaljujući blagoj klimi, čempresi, oleandri i lovori rastu daleko severnije od njihovog uobičajenog areala.

Na jezeru možete jedriti, voziti bicikl, jahati konje, planinariti, obilaziti istorijska mesta kako što je gradić Sirmione sa svojim drevnim kaldrmisanim ulicama i zamkom Scaligeri iz XIII veka.

 

Komo (Lago di Como)

Jezero Komo je okruženo snežnim planinskim vrhovima i jedno je od najromantičnijih mesta u Italiji.

Oko jezera se nalaze prelepi gradovi i sela kao što su Cernobio, Menađio, Belagio sa brojnim istorijskim zgradama, restoranima i muzejima.

Obavezno posetiti Vilu Melzi iz 1808 godine i njen vrt koji je ispunjen azalejama i rododendronima, vilu Balbineo, katedralu u gradu Komo, arheološki muzej, muzej Đuzepe Garibaldija, crkvu Bazilika di Sant Abondio, itd. Možete iznajmiti čamac i proštetati se po jezeru.  

Komo je i poznato mondensko mesto, ovde svoje vile poseduju Džordž Kluni, Ričard Branson, Madona i druge slavne ličnosti.

 

Mađore (Lago di Maggiore)

Jezero Mađore je još jedno neverovatno lepo jezero u Alpima. Nudi mirnan opuštajući odmor bez previše buke i gužvi. Možete satima da šetate mirnim pešačkim stazama pored obale ili da idete na izlet brodom.

Znamenitosti Laga Maggiore uključuju Boromejska ostrva (Isola Bella, Isola Madre, Isola dei Pescatori), gradić Stresa sa njegovim baroknim palatama i baštama (neke su otvorene za javnost, a za neke morate da platite), Vilu Taranto, zamak Rocca di Angera, Vilu Palavicino.

Oko jezera mogu da se nađu neke subtropske biljke koje ne očekujete da tu uspevaju – narandže, limun, masline, palme, smokve, kamelije, magnolije, olenadri.

Obavezno posetite planinu Motarone (Mottarone). Do nje se stiže žičarom iz koje “puca” jedan od najlepših pogleda u Italiji.

Mađore

Lugano (Lago di Lugano)

Jezero Lugano je smešteno na granici Italije i Švajcarske. Sa Švajcarske strane se nalazi istoimeni grad koji je mešavina obe kulture. U gradu postoje odlični restorani sa italijanskom kuhinjom, predivnom arhitekturom i umetničkim galerijama.

Što se tiče arhitekture, izdvaja se istorijski centar grada - Centro Storico, na kome se nalaze nekoliko palata i crkava u renesansnom i baroknom stilu (od znamenitosti pomenućemo crkvu Santa Maria del Sasso i Kapetanov toranj).

Obavezno posetiti i park Scherrer sa suptropskom florom koja uspeva samo u jedinstvenoj klimi oko Lugana, kao i planinu Monte San Salvatore.

 

Orta (Lago di Orta)

U odnosu na ostala jezera, Lago di Orta je manje poznato i zato se preporučuje za ljude koje traže mir, spokoj i romantiku.

Glavni gradić se zove Orta San Giulio i nudi predivnu hranu i vina. Njegove kaldrmisane uličice vijugaju između visokih, belih i pastelno obojenih kuća, dok mali ribarski čamci leže na obali.

Na sredini jezera je ostrvo Isola San Giulio na kome se nalazi bazilika koja je pod zaštitom UNESCO-a.

 

Iseo (Lago di Iseo)

Još jedno manje poznato jezero koje nudi odmor i relaksaciju u miru i tišini je Iseo. Njegova okolina je prošarana vinogradima, srednjovekovnim zamkovima, crkvama i manastirima.

Iseo je omiljeno mesto za vožnju bicikla, neretko tu treniraju poznati profesionalni biciklisti.

Glavne znamenitosti su ostrvo Monte Isola i nedovršena crkva koja datira iz XII veka u gradiću Iseo na južnoj strani jezera.

Iseo

I na kraju...

Ima toliko mnogo da se priča o jezerima u Italiji. Ali najbolje je sopstveno iskustvo. Iznajmite vozilo u rent a car agenciji i sami se uverite u lepotu jezera na severu Italije.

Sigurni smo da nećete zažaliti, a vaše utiske možete da podelite sa nama u komentarima.

 

 

Slike pozajmljene sa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_Lakes#/media/File:Laghi_prealpini_italiani.png

https://it.wikipedia.org/wiki/Lago_Maggiore

https://visitlakeiseo.info/en/blog/top-10-spots-to-visit-on-lake-iseo-in-all-seasons/

 

 

 


Komentari ()

Sofija
Sofija
Link

Ne zna se koje je lepše, još da nisu tako hladna... ali, Italija je zemlja sa morem na tri strane, tako da nije problem ako u jezerima baš i nije prijatno za kupanje. Divno!
4
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

150 godina istorije semafora

150 godina istorije semafora

Možda ne razmišljate mnogo o semaforima koje viđate svaki dan ali, verovali ili ne, semafori imaju istoriju dugu više od 150 godina. Postali su toliko normalan deo naše svakodnevice, da i ne pomišljamo na to da ih nekada nije bilo. Ali ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama, na ovom kratkom putovanju kroz istoriju semafora, da vidimo kako je evoluirao do složenog sistema kakav danas poznajemo.


Pročitajte više

5 automobila koje je zabavno voziti

5 automobila koje je zabavno voziti

Šta jedan automobil čini zabavnim za vožnju? Da li to znači da ima mnogo snage? Brz je? Okretan? Ili je to jednostavno sposobnost jednog auta da izmami osmeh na licu svog vozača? Mislimo da je upravo ovo poslednje u pitanju, ali ako vas je tema zainteresovala, ostanite sa nama i saznajte kojih to 5 automobila je zabavno voziti.


Pročitajte više

Degustacija vina - vodič za početnike

Degustacija vina - vodič za početnike

Vino je jedno od najvećih uživanja u životu. Proizvesti dobro vino zahteva znanje, ali i ljubav i posvećenost. Da bi se tehnologija unapredila i dobilo još kvalitetnije vino, važna je njegova degustacija. Degustacija vina rade stručnjaci enolozi, ali tom veštinom može ovladati svako ko voli dobro vino.


Pročitajte više