RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako da zaštitite iznajmljeni automobil od mogućnosti krađe

Kako da zaštitite iznajmljeni automobil od mogućnosti krađe

Približava se sezona godišnjih odmora, a vi ste rešili da za putovanje iznajmite automobil kod rent a car agencije. Unapred se radujete i pripremate sve što vam na putu može biti potrebno, ali vas brine nešto što je sasvim moguće, a to je da vam na putovanju neko ukrade automobil. To je neprijatna situacija i kad je u pitanju vaše vozilo, a još neprijatnija kad nije. Zato smo pripremili nekoliko saveta kako da zaštitite iznajmljeni automobil od mogućnosti krađe.

Kada ste na odmoru, negde u inostranstvu na moru, gledate da se opustite, uživate u odmoru sa porodicom i prijateljima i ne brinete o nepredviđenim nezgodama i mogućnostima da vam neko ukrade nešto vredno, kao što je automobil. A upravo zbog toga, velike su šanse da biste mogli da se nađete na meti lopova. Zato ćemo pokušati da vam ukažemo na ono na šta treba da obratite posebnu pažnju, da se to ne bi dogodilo.

#1. Kada izlazite iz automobila, proverite da li ste u njemu ostavili nešto vredno

Iako ovo zvuči možda i previše očigledno, dešava se da na brzinu izađemo iz automobila i zaboravimo da ponesemo sa sobom nešto od dragocenosti, mobilni telefon, novčanik ili tašnu. Zato, pre nego što se udaljite od automobila, proverite da li ste sa sobom poneli sve. Bez obzira da li je u pitanju nešto što za vas ima materijalnu ili emotivnu vrednost.

Ako pod bilo kojim okolnostima odlučite da nešto ipak ostavite u vozilu, ne ostavljajte ga skriveno ispod nečega. Recimo, neki preko nečeg vrednog prebace jaknu ili džemper i misle da su ga tako sakrili, a potencijalnom lopovu baš to upadne u oči. Zato, ako nešto ostavljate, sakrijte ga zaista dobro, da se provalnici ne bi pitali šta je  to što ste tako nehajno pokrili i ostavili na zadnjem sedištu.

#2. Kaseta (za rukavice) u vašem iznajmljenom vozilu

Iako je već dugo niko ne koristi za ostavljanje rukavica, jer ih retko ko koristi za vožnju, ova kaseta nasuprot suvozačevog mesta se po svetu i dalje zove kaseta ili odeljak za rukavice (the glove compartment). I baš zato, što se u ovoj kaseti ne ostavljaju rukavice, već mnogo toga drugog (maramice, žvake, bombone, razne kartice za popuste, diskovi sa muzikom i slično), ona je stalno na meti provalnika.

Kada ostavljate vozilo negde na parkingu, ovu kasetu ostavite otvorenu. Možda ste nekada noću prošli pored parkiranog kamiona sa otvorenim prozorima. I to se radi iz istog razloga. Otvorena kaseta (kao i prozori na kamionu), znači da u automobilu nema ničeg zanimljivog ni dragocenog, zbog čega bi bilo vredno obiti ga. Jer ipak, mnogo češće provalnici samo pokupe iz automobila sve što je vredno, a njega ostave. Zato se potrudite da im pokažete da u njemu nema ničega vrednog obijanja, pošto čak i da ništa ne ukradu, naprave vam štetu da morate da menjate brave i ključeve. Malo li je?

#3. Sakrijte sve vredne predmete pre nego što dođete do odredišta

Ovo je uvek preporučljivo. Uradite to na vreme, najbolje onda kada ubacujete u automobil. Jer, ako to uradite onog momenta kad ste već stigli, i nameravate da napustite vozilo, postoji šansa da vas je neko posmatrao i već video da nešto krijete. A sigurno nećete kriti žvake, cigarete ili slično. Čim nešto krijete, znači da je vredno, tako da će gledati da vam obije auto čim se vi malo udaljite od njega.

Pošto je put do odredišta dug, sve te vrednije stvari koje ne možete da nosite sa sobom na svakom odmorištu, odmah spakujte u prtljažnik vašeg iznajmljenog automobila. Kad je nevidljivo na prvi pogled, manja je mogućnost da će neko pokušati da ga obije i pokrade vas dok vi opušteno sedite u restoranu i pijuckate kaficu.

#4. Budite pažljivi kod izbora mesta za parkiranje

Upravo tako! Već samim izborom mesta za parkiranje, umanjićete šanse da vaš automobil iznajmljen kod rent a car agencije kao što je Unirent, bude obijen ili uništen. Birajte mesta koja su vidljivija i nalaze se pod jakim svetlom. Što je vozilo dalje ili na mračnijem mestu, veća je mogućnost da se nađe i na meti lopova.

Još sigurniji znak je da potražite ima li okolo parčića stakla. To je obično znak da je nečiji automobil na tom mestu već nastradao. A ako se dogodilo jednom, to je već znak da je moguće da se dogodi ponovo. Zato izbegavajte takva mesta za parkiranje.

#5. Vozilo birajte pametno

Prilikom iznajmljivanja vozila, pokušajte da odaberete onaj automobil, u koji se ne može lako provaliti. Ujedno, proverite i da li u prtljažniku ima dovoljno mesta za odlaganje stvari. Takođe, pomaže i to da automobil koji ste iznajmili kod rent a car agencije nije previše blještav i upadljiv.

Još jedan ključni faktor koji treba zapamtiti je da ugovor koji ste sklopili sa rent a car agencijom nikada ne ostavljate u automobilu. U slučaju da vam iznajmljeno vozilo ukradu, velika je verovatnoća da ovaj važni dokument nećete više pronaći, tako da je najpametnije da ga nosite sa sobom i nikada ne ostavljate u automobilu. A da biste mogli da iskoristite osiguranje, pre preuzimanja vozila, dobro proučite uslove iznajmljivanja, da biste mogli da se ponašate u skladu sa njima.

#6. Ako se ipak desi, proverite da li je sve onako kako ste ostavili

Pa, nekad se i pored svega što preduzmete dogodi da ipak budete pokradeni. Onog momenta kada dođete do automobila i shvatite šta se desilo, proverite sve! Svaku torbu, svaku kutijicu, svaku kasetu, bukvalno sve. Jer može se desiti da vam lopov isprazni neku torbu i ostavi je na mestu isto onako kako ste je vi ostavili, tako da vam na prvi pogled izgleda da je sve u redu, a kad otvorite, vidite da je prazna. Nemojte da vas mrzi, jer u takvim slučajevima, ništa se ne podrazumeva. Sve morate da proverite.

I za kraj...

Kada iznajmljujete automobil za putovanje, imajte na umu ove smernice i u najvećem broju slučajeva, sve će proći bez ikakvih problema. Da rezimiramo, automobil koji iznajmljujete ne treba da bude upadljiv, a sve što treba da bude sakriveno, najbolje je da bude u prtljažniku. Pritom, ništa vredno ne treba ni ostavljati u njemu, a naročito dokumente, u ovom slučaju, pored vaših ličnih dokumenata, važan je i ugovor sa rent a car agencijom.

Ako automobil deluje nezanimljivo, kao da u njemu nema ničeg vrednog, lopovi na njega uglavnom neće ni gubiti vreme. Zato, pametno birajte automobil iz bogatog voznog parka agencije Unirent. Nadamo se da će vam naši saveti koristiti, a ako imate još neki, podelite to sa nama u komentarima.


Komentari ()

Miki
Miki
Link

Koristan tekst, srecom nikad mi se nije desila kradja, ali uvek treba biti na oprezu. Najsigurnije je imati alarm.
0
0

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Razlozi za iznajmljivanje vozila

Putovanja su potreba čoveka. Oni ga usrećuju, oplemenjuju, ona su hrana za dušu. Veoma je važno kako putujete i kakva saobraćajna sredstva koristite. Koje su prednosti iznajmljivanja vozila?


Pročitajte više

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni

Prevaranata ima uvek i svuda. Ciljaju svakoga, bez obzira na godine i poreklo, što deluje zbunjujuće, jer se nikada ne zna ko će sledeći biti na udaru. A osim toga, kriminalci i prevaranti postaju sve sofisticiraniji u svojim pokušajima da vam se približe i iskoriste svoje veštine da vas prevare ili napadnu. Ipak, ono što možemo da uradimo je da naučimo i budemo svesni njihovih najčešćih trikova. Zato hajde da zajedno prođemo kroz ovih 5 situacija koje mogu da znače da ste u opasnosti, a da toga niste ni svesni, koje smo za vas pripremili.


Pročitajte više

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Zašto se javljaju vibracije na volanu i šta raditi u tom slučaju?

Ako volan počne da se trese u toku vožnje vožnja postaje stresna, naporna i nebezbedna, i definitifno nešto nije u redu sa vozilom. Najvažnije je da vozač ne počne da paniči, to što se volan trese ne znači da će nužno auto da se pokvari, ali ipak problem ne sme da se zanemari.


Pročitajte više