RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako ostati skoncentrisan tokom duge vožnje

Kako ostati skoncentrisan tokom duge vožnje

Poznato je da vožnja u stanju umora može biti izuzetno opasna jer dovoljna je samo jedna sekunda loše koncentracije, da već dođe do nesreće sa fatalnim ishodom. Zato, ako se osećate pospano, umorno ili na bilo koji način loše, najbolje bi bilo da ne sedate za volan. Ali ako baš morate, pokušaćemo da vam pomognemo savetima kako da ostanete skoncenrisani tokom duge vožnje.

Pre polaska, napravite dobar plan

Na duže vožnje često krećemo noću, naročito u letnjim mesecima, kada su dnevne temperature visoke, pa je to način da izbenemo one najgore vrućine. Ali, pre polaska na put, prvenstveno se treba dobro odmoriti i naspavati. A osim toga, trebalo bi izbeći i bilo kakve teške obroke, jer će nas njihovo varenje učiniti pospanim.

U prilog nam ne idu ni alkoholna pića, ili lekovi na kojima stoji obaveštenje da mogu uticati na naše kognitivne i motoričke sposobnosti. A to su, recimo, razne vrste lekova za alergije, koje su i najčešće u periodu od proleća do jeseni.

Mobilni telefon vam, tokom vožnje, nije prijatelj

Mobilni telefoni su sa nama 24 sata dnevno. Imaju mnogo mogućnosti, pa nam zamenjuju nekoliko različitih aparata. Ali, tokom vožnje, mogu samo da nas dekoncentrišu, pa ih zato treba izbegavati. Ako baš morate, koristite ga uz dodatnu opremu, da ne biste morali da ga držite u ruci dok vozite.

Pravila puta i saobraćajni znaci

Kada ste umorni, lako se može desiti da pokušavajući da na odredište stignete malo ranije, zanemarite saobraćajne znake. Ako osetite da ste rastreseni, borite se da se fokusirate na put jer vam se spava, ili čak primetite da ne držite pravac, već se pomalo udaljavate od svoje trake, vreme je za pauzu.

Svratite na prvi parking ili pumpu, popijte kafu, pojedite nešto, umijte se i osvežite, prošetajte, a ako ni to ne pomogne, odremajte malo, makar i za volanom. Sve je bolje, nego da završite negde u jarku pored puta. I imajte na umu da je pravilo da se u dugoj vožnji, na svaka dva sata odmarate po najmanje 15 minuta.

I naravno, ako putujete van zemlje, obavezno se upoznajte sa pravilima puta i znakovima koji važe kod njih. Bez obzira što ste turista, saobraćajna policija vam neće tolerisati prekršaje.

Otvorite prozor ili uključite klima uređaj

Ovo je još jedna dobra ideja za razbuđivanje, ali ne preterujte. Neka ovo bude način da se malo osvežite i rasanite dok stignete do prvog odmorišta. Još je bolje da, ukoliko vam ne smeta, koristite klima uređaj koji će vam pročistiti ustajali vazduh u kolima i osvežiti vas jer topli vazduh često doprinosi da se osećate umornije. Neka mirišljava jelkica da vas podseti da ne smete da zaspite. 

Promenite muziku ili slušajte radio

Pronađite neku muziku koja vam prija, ili napravite plej-listu za vožnju, ali ne nešto lagano što će delovati uspavljujuće, već nešto što će vam pomoći da ostanete budni i fokusirani. Ili uključite radio i nađite neku emisiju koja će vas zainteresovati i rasaniti.

U današnje, digitalno doba, sve je više onih koji ne stižu da čitaju, pa se odlučuju da umesto toga odslušaju poneku audio-knjigu. Zašto da ne, to može biti i praktično. Em ćete “pročitati” knjigu koju ste želeli da pročitate a niste stigli, em ćete ostati skoncentrisani tokom duge vožnje.

Vožnja je prijatnija sa društvom

Putovanje sa nekim od prijatelja ili sa članom porodice je jedan od najboljih načina da se izbegnu nezgode. Imate s kim da razgovarate, a možete i da se podsetite nekih zanimljivih igara koje ste igrali nekada, dok ste kao deca putovali sa roditeljima na letovanje. Ako putujete porodično, možda to i vašoj deci bude zanimljivo.

A pritom, ako neko od saputnika poseduje vozačku dozvolu, bar dok ste u Srbiji, možete se smenjivati za volanom. To će vam pomoći da ostanete svežiji i odmorniji na onom delu kojim ćete morati da vozite sami. A ako ste auto za put iznajmili kod rent a car agencije, navešćete ga kao dodatnog vozača. To je jedan od načina da put protekne bez ikakvih problema, niko se ne umori i svi ostanete dobro raspoloženi.

I da rezimiramo…

Sva ova pravila su samo kratkoročna rešenja za ono vreme kada počnete da osećate umor, da biste lakše stigli do nekog odmorišta. Onda bi trebalo da prekinete vožnju i nastavite tek kada se potpuno odmorite i osvežite.

Ako vaše putovanje treba da traje više stotina kilometara, razmislite o tome da ga podelite u dva dana. To može da bude i veoma zanimljivo. Recimo, krenete u Grčku, pa usput svratite na Dojransko jezero. U nekom od hotela prespavate noć, pa sutradan nastavite put, i stignete na željenu destinaciju sveži i odmorni. To ne mora da bude nikakav problem, ako sve isplanirate na vreme. Dovoljno je da krenete na put jedan dan ranije, pa da sve bude u redu.

A možda ćete tako, usput, moći da posetite i neka mesta koja u startu niste planirali. Zašto da ne? Umesto da od tačke A do tačke B stignete u cugu, od toga možete napraviti avanturu za pamćenje.

I naravno, ako vaš automobil nije dovoljno siguran za neko takvo, duže putovanje, rent a car je najbolje rešenje. Jer ništa gore, nego da vam se negde na putu desi kvar, koji će vas u startu usporiti i pokvariti vam uživanje, a o dodatnim troškovima i da ne pričamo. Zato iznajmite neki iz voznog parka agencije Unirent, po svojoj meri. Naši automobili su redovno servisirani, provereni i dezinfikovani, a naše ljubazno osoblje, stoji vam na usluzi.

A koja je vaša taktika za bolju koncentraciju tokom duge vožnje? Podelite to sa nama u komentarima.

 


Komentari ()

Deki
Deki
Link

Pre polaska na dugo putovanje najvaznije je dobro se odmoriti i naspavati. I bolje je krenuti rano ujutru, kako bi se vozilo po danu.
2
1

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Kako se pripremiti za duže putovanje automobilom?

Putovanja automobilom na dužim relacijama, naročito kada se putuje na godišnji odmor, mogu biti prilika za avanturu, istraživanje i stvaranje dragocenih uspomena. Kako bismo iskoristili ove trenutke u potpunosti, neophodno je da se osećamo udobno tokom puta. Upravo to će i biti fokus ovde, daćemo  ključne savete za udobnu vožnju na dugim putovanjima


Pročitajte više

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja

Većina vozača razume opasnosti koje vrebaju tokom zimske vožnje, ali i leto ima dosta rizika, kao najprometnije vreme za vožnju, u toku godine. A leto je na pragu, a sa njim i seozna godišnjih odmora, bez obzira što vam trenutne vremenske prilike ne liče na to. Zato smo za vas pripremili 6 korisnih saveta, kako da pripremite svoj automobil za letnja putovanja...


Pročitajte više

Sve što niste znali o restauraciji automobila

Sve što niste znali o restauraciji automobila

Restauracija automobila podrazumeva proces obnavljanja vozila do originalnog ili poboljšanog stanja, što uključuje obnovu mehaničkih, električnih, karoserijskih i unutrašnjih komponenti. To može uključivati popravku oštećenja, zamenu istrošenih ili oštećenih delova, restauraciju boje i detalja enterijera. Ljudi koji  se bave restauracijom automobila, obično su veliki entuzijasti i zaljubljenici u automobile, ali i poznavaoci automobila što znači da imaju i tehničke veštine i znanje o vozilima. To je često hobi, ali može da bude i ozbiljan biznis za one koji su spremni da ulože u svu potrebnu opremu, alate i znanje koje potrebno za obavljanje posla ovog posla.


Pročitajte više