RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Kako rashladiti vozilo

Kako rashladiti vozilo

Putovanja po letnjim vrućinama mogu da budu veoma naporna i neprijatna. Većina ljudi obožava toplo vreme i voli da putuje leti, ali sve ima svoje granice. Ako temperature postanu previsoke, ako živa u termometru pređe 35 - 40 stepeni, uživanje u vožnji vrlo brzo prelazi u pravo mučenje.

Vazduh u kabini se toliko zagreje da se teško diše, sedišta i volan su pretopli, navlake od kože postaju lepljive i vrele, a plastični i metalni delovi maltene ne mogu da se dotaknu. Pod dejstvom sunca i toplote, plastika, koža i tkanina na tapacirima se troši, ljušti, puca i ubrzano propada. Vozila koja su stalno na suncu deluju starije i istrošenije.

Osim na vozila, velike vrućine negativno deluju i na vozače i putnike. Oni postaju umorni, razdražljivi, gube koncentraciju i sposobnost donošenja odluka, može se javiti preterano znojenje, otežano disanje, vrtoglavica, u težim slučajevima i gubljenje svesti i toplotni udari.

Zbog svega nabrojanog, veoma je važno zaštititi unutrašnjost vozila od visokih temperatura. U produžetku teksta pročitajte nekoliko saveta kako da to i uradite.

 

VEŠTINA PARKIRANJA

Nema ništa gore nego ući u vozilo koje je predugo bilo na suncu. Rešenje je jednostavno – parkirati ga u što je moguće većoj hladovini. Ah, kad bi to bilo tako lako. Leti svi traže zaštitu od sunca, kada je turistička sezona u punom jeku, naći parking, pa još u hladovini, je skoro nemoguća misija.

O parkingu treba razmišljati još rano ujutru, kada mesta ispod nastrešnica, tendi ili većih krošnji nisu zauzeta. Treba dobro anticipirati kretanje sunca, kako bi bili sigurni da će u podne, kada je najtoplije, vozilo biti u hladovini a ne na suncu. Treba dobro proceniti i krošnje drveća, nisu sve iste. Najbolja je senka ispod oraha, hrasta, platana, lipe. Ako parkirate ispod nekog žbunja iil tankog grabića nećete se previše zaštititi.

Hladovina može da se nađe i pored većih zgrada i kuća. Treba paziti da se odabere strana koja nije pod suncem, najbolja je severna ekspozicija.

Ako postoji mogučnost parkiranja u garaži ili na parkingu koji je zaštićen od sunca, a naplaćuje se, treba je iskoristiti. To je poslednje nešto na šta treba štedeti. Ništa ne može da zameni osećaj uživanja kada vas dočeka prijatna i sveža atmosfera vašeg rashlađenog vozila dok napolju “besne” vrućine.

 

PROVETRAVANJE VOZILA

Ako je i pored svih preduzetih mera unutrašnjost vozila još uvek previše topla i neprijatna za prestoj, ne treba odmah kretati na put.

Ma koliko žurili, automobil prethodno mora da se dobro provetri. Otvorite sve prozore i vrata kako bi svež vazduh mogao da izbaci ustajao i vreli vazduh iz unutrašnjosti vozila. Kada temepratura malo padne i može da se uđe, vozite neko vreme sa otvorenim prozorima. Vozite sporo, najviše do 50km/h.

Čak i ako je vozilo parkirano ispod duboke hladovine, vazduh unutra se zagreva. Da bi se to sprečilo, prozori treba da se ostave da budu malo otvoreni. Otvor treba da je dovoljan da vazduh može da cirkuliše, a da provalnici ne mogu da otvore vozilo. Ako procenite da okolina nije bezbedna i da je rizik prevelik, onda bolje nemojte to da radite.

Pri većim brzinama, prozore treba zatvoriti a uključiti klima uređaj. Kada smo već kod klime, ne sme se preterivati i previše rashladiti vozilo. Neko uključi klimu i spava u autu, što je dobar uvod u prehladu. Razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne sme da bude veća od 10 stepeni.

Ako iznajmljujete vozilo preko leta, obavezno neka bude sa klimom. Ovi uređaji pomažu u održavanju optimalne temperature i vlažnosti, vožnja je udobna i sigurna, nema ni prašine, polena i ostalih alergenata koji mogu da smetaju vozaču i putnicima.

vožnja po vručini

ZAŠTITA ZA PROZORE

Zatamnjeni prozori pružaju dobru zaštitu od sunca. Stakla mogu da budu zatamnjeni fabrički, a postoje i specijalne auto folije koje se mogu zalepiti na vetrobransko staklo i na ostale prozore. Ove folije ne dozvoljavaju sunčevim zracima i štetnom UV zračenju da prodru u unutrašnjost vozila.

Za zaštitu od sunca mogu da se koristi i karton, platnene krpe, zavese (treba paziti da ne budu tamnih boja), i ostala improvizovana sredstva.

 

IZBEGAVAJTE DA PRETRPAVATE UNUTRAŠNJOST VOZILA

Previše stvari u vozilu - torbe, koferi, razna oprema, pokrivači, pakovanja hrane i pića, igračke, itd., sprečavaju cirkulaciju vazduha, upijaju toplotu i dodatno zagrevaju unutrašnjost kabine. Ukoliko se očekuje toplo vreme, bolje je sve te stvari staviti u prtljažnik ili na krovni nosač, pa ako vam nešto zatreba stati i uzeti ih.

Neke supstance kao što su hemikalije, lakovi, farbe i slično, pod dejstvom visokih temepratura mogu da ispuštaju otrovna isparenja i povećavaju rizik od izbijanja požara.

 

ZAVRŠNA REČ

Kada dođu vreli letnji dani, nije dovoljno razmišljati samo o rashlađivanju kabine vozila, treba misliti i na motor. Pre nego što krenete na put proverite da li u hladnjaku ima dovoljno rashladne tečnosti, motornog ulja, goriva i po potrebi ih dopunite. Ako se dopusti da se motor pregreje može doći do većih oštećenja i kvarova. A nije nimalo prijatno ostati u kvaru dok je napolju vrućina.

Vrućine mogu da izazovu određene probleme za vreme vožnje, ali ako imate u vidu ove naše savete, sve će proći u najboljem redu.

 


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prva vožnja po snegu: saveti, izazovi i čarolija zimske vožnje

Prvi sneg često simbolizuje nov početak, čistotu i nežnost. Takođe može podsećati na mir i tišinu koja dolazi sa belim pokrivačem. Za mnoge ljude, prvi sneg ima i emotivnu vrednost, podsećajući ih na detinjstvo ili donoseći osećaj radosti i čuda. Prvi sneg gotovo bez presedana je iznenađujući za putare širom zemlje svojom nenajavljenom pojavom.


Pročitajte više

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Prednosti posedovanja hibridnog vozila

Hibridna vozila nisu nova, ali, njihova popularnost sa vremenom raste. Iako se u poslednje vreme radi na ekspanziji potpuno električnih vozila, čini se da se mnogi, još uvek, radije okreću hibridima. U ovom tekstu, bavićemo se prednostima posedovanja hibridnog vozila pa, ako vam je tema zanimljiva, nastavite da čitate...


Pročitajte više

Vožnja u uslovima magle

Vožnja u uslovima magle

Kada voze u magli, vozači se osećaju nesigurno, zabrinuto, imaju poteškoća u orijentaciji kao i povećan nivo stresa, ankcioznosti, straha i panike. Da bi nastavili svoju vožnju na bezbedan način, moraju da se prilagode otežanim uslovima koji donosi magla.


Pročitajte više