RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Većina automobila u unutrašnjosti iznad prozora ima ručke, kojima vlasnici najčešće ne znaju pravu svrhu. Da li ste ih vi ikada koristili? Za koju namenu? Jedni te ručke koriste isključivo za kačenje košulja i odela, dok se drugi, panično hvataju za njih svaki put kada se nađu u opasnosti. Ipak, stvarna funkcija ručki iznad prozora je nešto sasvim drugo. Pa, ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama do kraja ovog teksta, da biste saznali koja je.

Zamislite situaciju da vozite svoj sportski automobil, dok na mestu suvozača sedi vaša mama. Prilazite uglu malo prebrzo, a mama k’o mama - reaguje. Osim što sasvim sigurno počinje da viče na vas da usporite ili da se ne lepite previše za auto ispred vas, šta još radi vaša mama u tom trenutnku? Pa, pruža ruku ka gore i panično se hvata upravo za tu ručku. Možda je žena navikla da se drži za držače u autobusu, pa joj to nekako dođe prirodno, ali u svakom slučaju, to joj pomaže da ostane na svom mestu, dajući joj možda i lažni, ali ipak, osećaj sigurnosti.

A da li je to pravi razlog njihovog postojanja?

Ne, definitivno nije. A između ostalog, postoji razlog zašto takve ručke nema iznad prozora pored sedišta vozača. Pre svega, zato što vozač treba da drži ruke na volanu.

Međutim, u slučaju saobraćajne nesreće, bilo bi prilično opasno držati se za tu ručku dok ste u krivinama, ili se pripremate za udar, kada već vidite da idete ka neizbežnom sudaru. A zašto? Pa, u slučaju prevrtanja, bočne strane automobila mogu da se ulube, a unutrašnja obloga može da zgnječi prste osobe koja se drži za tu ručku.

Štaviše, moderni automobili imaju vazdušne jastuke sa bočne strane, za eventualne udarce, koji su dovoljno jaki da lako mogu da polome nečiju ruku ako im se nađe na putu kada se aktiviraju. Vazdušni jastuci jesu spasli mnogo života, ali su isto tako i odgovorni za mnogo polomljenih kostiju. To je jedan od razloga zašto sportski automobili retko kada uopšte imaju ove ručke, iako bi one mnogima dobro došle.

Sportski automobili nemaju ove ručke jer kad bi trebalo da se koriste zbog lične sigurnosti, bile bi prevelike, s obzirom na njihovu visinu. Takođe, ovi automobili imaju luksuzan enterijer, tako da se ove ručke jednostavno ne uklapaju. I konačno, niska linija krova znači da ih ne biste mogli koristiti ni za njihovu sekundarnu namenu, kačenje kaputa ili košulje, jer za to nema mesta.

Pa šta je onda njihova stvarna namena?

Pa, stvarna namena ovih ručki je olakšavanje ulaska i izlaska iz automobila, što je izuzetno zgodno kada su u pitanju niski automobili. Zato bi u sportskim zaista bile od koristi ali nažalost, tamo ih nema.

Dakle, ove ručke služe da ljudi koji nisu tako brzi i okretni (znači stariji, bolesni, ili na bilo koji način povređeni), mogu lakše da uđu u automobil ili izađu iz njega. Dovoljno su jake da mogu da izdrže prosečnu težinu čoveka, jer ionako služe samo kao pomoć, a ne da se na njih oslonite potpuno.

Da skratimo priču, namena ovih ručki nije sigurnosna, kada vožnja postane zastrašujuća ili opasna. Za to prvenstveno služi sigurnosni pojas. One su tu da omoguće lakši ulazak i izlazak iz vozila. Da, ako ima mesta, mogu da se koriste i za kačenje odeće, mada je to njihova sekundarna uloga.

Za kraj…

Kao što vidite, neke stvari radimo mahinalno, kao što se hvatamo za ovu ručku iz totalno pogrešnih razloga. Nažalost, to nepravilno korišćenje, može da nas košta povrede ruke, što baš i nije naivno.

Stiže nam sezona godišnjih odmora, pa ako mislite da vaš auto nije dovoljno siguran za duža putovanja, ili ga možda i nemate, bilo bi korisno razmisliti o iznajmljivanju kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent. U našem bogatom voznom parku, sigurno postoji neki auto koji je baš po vašoj meri, a naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas. Srećan put!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Top 3 razloga za kupovinu malog automobila

Automobili su još u prošlom veku zauzeli posebno mesto u životima ljudi. Neko ih potpuno vidi kao člana porodice, neko ih doživljava kao simbol statusa i moći, a nekom je auto sam sredstvo za rad ili još jedna tehnička naprava koja nam u velikoj meri olakšava život i svakodnevnicu. Automobilska industrija je kompleksna i konkurentnost je uslovila da proizvođači na tržište konstantno izbacuju novitete. Ono što nas čeka u budućnosti je kraj proizvodnje automobila sa klasičnim SUS motorima zbog ekoloških propisa. Tako da će u tom slučaju najveći gubitnici biti upravo mali gradski automobili.


Pročitajte više

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

O čemu treba voditi računa tokom poslovnih putovanja

Poslovna putovanja nose veliku odgovornost i stres. Što je firma veća i pritisak na poslovne ljude je veći a time i njihova nervoza. Na poslovnom sastanku ne sme da bude improvizacije, zato je priprema i organizacija putovanja veoma važna. Pročitajte nekoliko saveta kako da ono protekne u najboljem redu.


Pročitajte više

Samovozeći automobili – ZA i PROTIV

Samovozeći automobili – ZA i PROTIV

Mnogi od nas verovatno misle da su samovozeći automobili još uvek daleko od stvarnosti. Istina je da je evolucija automatizovanih sistema vožnje danas uveliko u toku. U stvari, većina modernih vozila već sadrži određeni stepen automatizacije. Nekima se to sviđa, nekima ne, ali svakako postoje razlozi ZA i PROTIV samovozećih automobila.


Pročitajte više