RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Većina automobila u unutrašnjosti iznad prozora ima ručke, kojima vlasnici najčešće ne znaju pravu svrhu. Da li ste ih vi ikada koristili? Za koju namenu? Jedni te ručke koriste isključivo za kačenje košulja i odela, dok se drugi, panično hvataju za njih svaki put kada se nađu u opasnosti. Ipak, stvarna funkcija ručki iznad prozora je nešto sasvim drugo. Pa, ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama do kraja ovog teksta, da biste saznali koja je.

Zamislite situaciju da vozite svoj sportski automobil, dok na mestu suvozača sedi vaša mama. Prilazite uglu malo prebrzo, a mama k’o mama - reaguje. Osim što sasvim sigurno počinje da viče na vas da usporite ili da se ne lepite previše za auto ispred vas, šta još radi vaša mama u tom trenutnku? Pa, pruža ruku ka gore i panično se hvata upravo za tu ručku. Možda je žena navikla da se drži za držače u autobusu, pa joj to nekako dođe prirodno, ali u svakom slučaju, to joj pomaže da ostane na svom mestu, dajući joj možda i lažni, ali ipak, osećaj sigurnosti.

A da li je to pravi razlog njihovog postojanja?

Ne, definitivno nije. A između ostalog, postoji razlog zašto takve ručke nema iznad prozora pored sedišta vozača. Pre svega, zato što vozač treba da drži ruke na volanu.

Međutim, u slučaju saobraćajne nesreće, bilo bi prilično opasno držati se za tu ručku dok ste u krivinama, ili se pripremate za udar, kada već vidite da idete ka neizbežnom sudaru. A zašto? Pa, u slučaju prevrtanja, bočne strane automobila mogu da se ulube, a unutrašnja obloga može da zgnječi prste osobe koja se drži za tu ručku.

Štaviše, moderni automobili imaju vazdušne jastuke sa bočne strane, za eventualne udarce, koji su dovoljno jaki da lako mogu da polome nečiju ruku ako im se nađe na putu kada se aktiviraju. Vazdušni jastuci jesu spasli mnogo života, ali su isto tako i odgovorni za mnogo polomljenih kostiju. To je jedan od razloga zašto sportski automobili retko kada uopšte imaju ove ručke, iako bi one mnogima dobro došle.

Sportski automobili nemaju ove ručke jer kad bi trebalo da se koriste zbog lične sigurnosti, bile bi prevelike, s obzirom na njihovu visinu. Takođe, ovi automobili imaju luksuzan enterijer, tako da se ove ručke jednostavno ne uklapaju. I konačno, niska linija krova znači da ih ne biste mogli koristiti ni za njihovu sekundarnu namenu, kačenje kaputa ili košulje, jer za to nema mesta.

Pa šta je onda njihova stvarna namena?

Pa, stvarna namena ovih ručki je olakšavanje ulaska i izlaska iz automobila, što je izuzetno zgodno kada su u pitanju niski automobili. Zato bi u sportskim zaista bile od koristi ali nažalost, tamo ih nema.

Dakle, ove ručke služe da ljudi koji nisu tako brzi i okretni (znači stariji, bolesni, ili na bilo koji način povređeni), mogu lakše da uđu u automobil ili izađu iz njega. Dovoljno su jake da mogu da izdrže prosečnu težinu čoveka, jer ionako služe samo kao pomoć, a ne da se na njih oslonite potpuno.

Da skratimo priču, namena ovih ručki nije sigurnosna, kada vožnja postane zastrašujuća ili opasna. Za to prvenstveno služi sigurnosni pojas. One su tu da omoguće lakši ulazak i izlazak iz vozila. Da, ako ima mesta, mogu da se koriste i za kačenje odeće, mada je to njihova sekundarna uloga.

Za kraj…

Kao što vidite, neke stvari radimo mahinalno, kao što se hvatamo za ovu ručku iz totalno pogrešnih razloga. Nažalost, to nepravilno korišćenje, može da nas košta povrede ruke, što baš i nije naivno.

Stiže nam sezona godišnjih odmora, pa ako mislite da vaš auto nije dovoljno siguran za duža putovanja, ili ga možda i nemate, bilo bi korisno razmisliti o iznajmljivanju kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent. U našem bogatom voznom parku, sigurno postoji neki auto koji je baš po vašoj meri, a naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas. Srećan put!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više