RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Koja je stvarna funkcija ručki iznad prozora u unutrašnjosti automobila?

Većina automobila u unutrašnjosti iznad prozora ima ručke, kojima vlasnici najčešće ne znaju pravu svrhu. Da li ste ih vi ikada koristili? Za koju namenu? Jedni te ručke koriste isključivo za kačenje košulja i odela, dok se drugi, panično hvataju za njih svaki put kada se nađu u opasnosti. Ipak, stvarna funkcija ručki iznad prozora je nešto sasvim drugo. Pa, ako smo vas zainteresovali za temu, ostanite sa nama do kraja ovog teksta, da biste saznali koja je.

Zamislite situaciju da vozite svoj sportski automobil, dok na mestu suvozača sedi vaša mama. Prilazite uglu malo prebrzo, a mama k’o mama - reaguje. Osim što sasvim sigurno počinje da viče na vas da usporite ili da se ne lepite previše za auto ispred vas, šta još radi vaša mama u tom trenutnku? Pa, pruža ruku ka gore i panično se hvata upravo za tu ručku. Možda je žena navikla da se drži za držače u autobusu, pa joj to nekako dođe prirodno, ali u svakom slučaju, to joj pomaže da ostane na svom mestu, dajući joj možda i lažni, ali ipak, osećaj sigurnosti.

A da li je to pravi razlog njihovog postojanja?

Ne, definitivno nije. A između ostalog, postoji razlog zašto takve ručke nema iznad prozora pored sedišta vozača. Pre svega, zato što vozač treba da drži ruke na volanu.

Međutim, u slučaju saobraćajne nesreće, bilo bi prilično opasno držati se za tu ručku dok ste u krivinama, ili se pripremate za udar, kada već vidite da idete ka neizbežnom sudaru. A zašto? Pa, u slučaju prevrtanja, bočne strane automobila mogu da se ulube, a unutrašnja obloga može da zgnječi prste osobe koja se drži za tu ručku.

Štaviše, moderni automobili imaju vazdušne jastuke sa bočne strane, za eventualne udarce, koji su dovoljno jaki da lako mogu da polome nečiju ruku ako im se nađe na putu kada se aktiviraju. Vazdušni jastuci jesu spasli mnogo života, ali su isto tako i odgovorni za mnogo polomljenih kostiju. To je jedan od razloga zašto sportski automobili retko kada uopšte imaju ove ručke, iako bi one mnogima dobro došle.

Sportski automobili nemaju ove ručke jer kad bi trebalo da se koriste zbog lične sigurnosti, bile bi prevelike, s obzirom na njihovu visinu. Takođe, ovi automobili imaju luksuzan enterijer, tako da se ove ručke jednostavno ne uklapaju. I konačno, niska linija krova znači da ih ne biste mogli koristiti ni za njihovu sekundarnu namenu, kačenje kaputa ili košulje, jer za to nema mesta.

Pa šta je onda njihova stvarna namena?

Pa, stvarna namena ovih ručki je olakšavanje ulaska i izlaska iz automobila, što je izuzetno zgodno kada su u pitanju niski automobili. Zato bi u sportskim zaista bile od koristi ali nažalost, tamo ih nema.

Dakle, ove ručke služe da ljudi koji nisu tako brzi i okretni (znači stariji, bolesni, ili na bilo koji način povređeni), mogu lakše da uđu u automobil ili izađu iz njega. Dovoljno su jake da mogu da izdrže prosečnu težinu čoveka, jer ionako služe samo kao pomoć, a ne da se na njih oslonite potpuno.

Da skratimo priču, namena ovih ručki nije sigurnosna, kada vožnja postane zastrašujuća ili opasna. Za to prvenstveno služi sigurnosni pojas. One su tu da omoguće lakši ulazak i izlazak iz vozila. Da, ako ima mesta, mogu da se koriste i za kačenje odeće, mada je to njihova sekundarna uloga.

Za kraj…

Kao što vidite, neke stvari radimo mahinalno, kao što se hvatamo za ovu ručku iz totalno pogrešnih razloga. Nažalost, to nepravilno korišćenje, može da nas košta povrede ruke, što baš i nije naivno.

Stiže nam sezona godišnjih odmora, pa ako mislite da vaš auto nije dovoljno siguran za duža putovanja, ili ga možda i nemate, bilo bi korisno razmisliti o iznajmljivanju kod neke od rent a car agencija kao što je Unirent. U našem bogatom voznom parku, sigurno postoji neki auto koji je baš po vašoj meri, a naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas. Srećan put!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više