RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Najsigurniji automobil na svetu, u kome nikada niko nije poginuo

Najsigurniji automobil na svetu, u kome nikada niko nije poginuo

Volvo je oduvek bio posvećen misiji da u njegovim automobilima ne bude fatalnih ishoda saobraćajnih nesreća. Izgleda da je na dobrom putu jer, kako su podaci pokazali, njegov SUV XC90 je najsigurniji automobil na svetu, u kome nikada niko nije poginuo, od momenta kada je prvi put pušten u prodaju, davne 2002. godine.

Volvo XC90, sada već u ozbiljnim godinama i u svojoj drugoj generaciji, redovno se reklamira kao super-bezbedan automobil. Obe generacije su postigle pet zvezdica na svojim Euro NCAP kreš testovima, i još uvek nosi titulu najbezbednijeg automobila na svetu.

Šta sve nudi druga generacija ovog automobila?

Druga generacija ovog automobila nudi vodeće funkcije aktivne bezbednosti u klasi, uključujući i sada već standardno (za Volvo) autonomno kočenje u nuždi (AEB), detekciju velikih životinja na putu ispred i iza vas, kao i praćenje mrtvog ugla. Od skora, tu je i radarski sistem koji pomaže da niko ne ostane zaglavljen i zaboravljen u automobilu, a koji je prvi put ugrađen baš u ovaj model.

Uz sve to, ovaj auto ima i prilagodljivi tempomat (dostupan na mnogim novim automobilima danas), koji koristi radar, a ponekad i druge senzore za otkrivanje vozila na putu ispred vas. Podesite maksimalnu brzinu, i onda vaš automobil samostalno održava bezbedno rastojanje, upravljajući gasom i kočnicama umesto vas. Neki sistemi poput ovog funkcionišu samo pri većim brzinama na autoputu, ali mnogi mogu da rade čak i u „kreni-stani“, gradskim uslovima.

Dakle, šta je to zbog čega se Volvo XC90 smatra najbezbednijim automobilom?

Činjenica da u njemu nikada niko nije poginuo, dovoljna je već sama po sebi, a ono što ga čini takvim je njegova dobra struktura. Radi se o reprogramiranju energije u sudaru, o dobrim ograničenjima, odličnim pojasevima, predzatezačima i limitatorima opterećenja. Takođe, ovaj auto ima i dobre vazdušne jastuke.

Slične pohvale dobio je i model iz 2015. godine, koji je dobio dodatne bodove za zaštitu dece u sedištima, kao i putnika u testu bočne barijere. Laboratorija „Thatcham Research“ koja se bavi kreš testovima, sada poziva i druge proizvođače da se uključe u ovu priču. Da se usredsrede i na pasivnu bezbednost, pored aktivnih bezbednosnih funkcija koje privlače sve veću pažnju kupaca.

Proizvođači vozila ne mogu (i ne treba) da odustanu od aktivne bezbednosti. Ali Volvo XC90 je dokaz da morate imati i veoma dobru pasivnu, a povrh toga izgraditi i aktivnu bezbednost jer je to nešto što spasava živote.

A šta na sve što se dešava na tržištu kaže Volvo?

Volvo kaže seleće: „Mi u Volvo Automobilima uvek stavljamo ljude, i bezbednost, na prvo mesto. Naša vizija je da niko ne sme biti ubijen ili ozbiljno povređen u Volvo automobilu od 2020. godine. Zato su svi naši najnoviji automobili, uključujući i XC90, opremljeni tehnologijama koje ne samo da čuvaju putnike, već i pomažu u zaštiti drugih učesnika u saobraćaju, kao što su pešaci i biciklisti.

Naši autonomni sistemi za kočenje u slučaju nužde su toliko efikasni u stvarnim situacijama, da su tri najbolja automobila do sada na Euro NCAP AEB testovima, sva tri iz kuće Volvo, a to su novi XC60, V90 i S90“.

Ne kaže se bez razloga...

Da, baš tako, ne kaže se bez razloga – ako hoćete siguran auto, kupite Volvo! To odavno važi, ali kad pogledamo čime su sve opremljeni ovi moderni modeli, jasno nam je i zašto je tako. Zato što Volvo zaista ulaže mnogo u sigurnost svojih vozila. Ali ipak, to ne ide nauštrb lepote dizajna ovih automobila, kao i udobnosti. Njihovi automobili su i lepi, izuzetno udobni i veoma tihi. Šta čovek još može da poželi?

I na kraju...

Nažalost, naše platežne moći nisu uvek takve da sebi možemo da priuštimo jedan ovakav SUV. Ali, uvek možete da ga iznajmite kod rent a car Unirent, recimo za neko porodično putovanje. Možda za neki vikend, ili u sezoni odmora, za zimovanje ili letovanje. Bez obzira na priliku, uživaćete kako u vožnji, tako i u dodatnoj sigurnosti koju ćete osetiti, a koja je posebno važna kada su sa vama vaši najmiliji.

Srećan put i sigurnu vožnju želi vam rent a car Unirent!


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Akvaplaning - kako ga izbeći i kako reagovati, gume

Nakon jakih padavina i oluja, na putevima se pojavljuje veća količina vode koja utiče i na sigurnost i bezbednost vožnje. Javlja se takozvani akvaplaning. Šta je akvaplaning, kako ga izbeći i kako reagovati ako se ipak naleti na veću količinu vode.


Pročitajte više

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Boje automobila koje su u trendu i najtraženije na tržištu

Svake godine, počevši još od daleke 1953. godine, kompanija Axalta, koja je jedan od vodećih snabdevača boja za automobilsku industriju pravi istraživanje na temu koje boje automobila su najtraženiji i najaktuelnije.  Što se tiče celokupnog tržišta bela je i dalje dominantna. Jedan od najvećih razloga je to što  bela odbija sunčevu toplotu, a naravno da utiče i ekonomski momenat jer  za nju nije potrebna posebna doplata. Prema Axalti, 35 posto prodatih automobila prošle godine bilo je sa belom bojom. Posle bele po popularnosti slede  crna, tamno siva i srebrno siva.


Pročitajte više

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

Iznjamljivanje vozila sa ili bez vozača za preduzeća

​​​​​​​Preduzeća za svoje aktivnosti više ili manje često koriste vozila. Ako im ne treba stalna flota vozila, nego su im vozila nužna povremeno, samo u nekim posebnim prilikama nema potrebe da investiraju u njihovu nabavku i angažovanje stalnih vozača. Za te namene je iznajmljivanje vozila, sa ili bez vozača, veoma praktično, efikasno i jeftino rešenje.


Pročitajte više