RENT A CAR AERODROM BEOGRAD   whatspp   viber

Rent a car blog

Pet iznenađujućih stvari koje vaš automobil radi tokom leta

Pet iznenađujućih stvari koje vaš automobil radi tokom leta

Letnji meseci znaju da budu teški za automobile. Moraju da se bore protiv sunca, gužve u saobraćaju i vlažnih uslova, kao i velikom kilometražom kad krenemo na letovanje. Neki od njih sve to podnose bolje, neki lošije, a imaju i neke “trikove” koji se pojavljuju samo u letnjim mesecima, i mogu da budu alarmantni. U ovom tekstu čućete pet iznenađujućih stvari koje vaš automobil radi tokom leta, za koje, možda, niste znali.

#1. Iz automobila kaplje voda/tečnost

Mnogi ljudi su uznemireni kada vide da se barice formiraju ispod njihovih automobila dok stoje parkirani. Takođe, ponekad je moguće videti i kako voda kaplje iz automobila u pokretu.

Ovo je uzrokovano sistemom klimatizacije. To je kondenzovana voda koja kaplje iz isparivača i dizajnirana je tako da se ispušta na ovaj način. Klima ne samo da hladi vodu, već je i odvlažuje. Na kraju krajeva, i vaša kućna klima radi nešto slično, zar ne?

#2. Dim iz ventilacionih otvora

Oblaci belog dima koji dolaze iz ventilacionih otvora kada ugasite automobil su izuzetno alarmantni. Međutim, nema razloga za brigu (osim ako je dim oštar). To je uzrokovano time što se klima uređaj automobila bori protiv vrućeg vremena.

Dim je, u stvari, vodena para iz vrelog, vlažnog vazduha. Prebrzo propuštanje kroz sistem klimatizacije neće dati vremena kondenzovanoj vlazi da se formira u kapljice vode. Umesto toga, prolazi pravo kroz sistem, da izazove „dim“. Pokretanje sistema na neko vreme, trebalo bi da ga zaustavi.

#3. Glasni zvuci iz motornog prostora

U sporom saobraćaju, može biti alarmantno čuti žurnu, urlajuću buku koja dolazi iz motornog prostora. Ovo često dođe i prođe, ali prestaje kada ste u pokretu.

Buku stvara ventilator za hlađenje motora, koji se uključuje i isključuje. Radi uštede goriva, ovo ne radi stalno, već se aktivira kada temperatura vode u motoru previše poraste. Kada se ponovo krećete, protok vazduha kroz rešetku hladnjaka će omogućiti da se buka smiri.

#4. Auto postaje lepljiv

Svi volimo da leti parkiramo svoje automobile u hladu jer, ući u auto koji je dugo stajao na suncu, apsolutno nije prijatno. Ali, ako se leti parkirate ispod nekog drveta, možda nećete primetiti efekte dok ne pređete rukom preko farbe, a onda otkriti da se sok sa drveta sakupio u sitnim lepljivim kapljicama po vašem automobilu.

Ako ne obratite pažnju, sok će se stvrdnuti, što može da izazove oštećenje boje. Zato ga je najbolje ukloniti sa mnogo vode i vrelog, sapunastog rastvora šampona. Takođe, ovo se može dogoditi i sa vetrobranskim staklima, pa vam je zato potrebna dobra letnja tečnost u boci za pranje, i to poveća količina. Najbolje je da redovno perete svoj automobil, da ne biste morali da uklanjate ogrebotine sa farbe.

#5. Automobil postaje sporiji

Osetljivi vozači mogu da primete da im se automobil pomalo olenjio tokom letnjih meseci, posebno ako je motor manje snažan. Ubrzanje može delovati sporije, a reakcija ne baš tako hitra i oštra kao zimi.

To je zato što je vrući letnji vazduh manje gust (masa vazduha podeljena sa njegovom gustinom), pa tako isporučuje lošije performanse „za iste pare“. Razlika nije tako velika, ali su performanse malo manje a takođe, može uticati i na uštedu goriva. Ako ste primetili ovu „lenjost“ svog automobila, obratite pažnju kako se ponaša tokom prohladnih, oštrih jutara. Videćete da reaguje bolje. Dakle, poput ljudi, po vrućini se i automobili pomalo olenje...

A šta bi trebalo proveriti pred leto, da bi vaš auto bio spreman za dugu vožnju

# Uverite se da imate dovoljno goriva za putovanje (u gustom saobraćaju i start/stop uslovima, što je prilično redovna pojava, posebno kada je toplo – automobili troše više goriva)

# Nivo ulja u motoru (da biste izbegli oštećenje motora ili potencijalni kvar, proverite nivo ulja i dopunite ga ako je potrebno, da biste smanjili šanse za pregrevanje u saobraćaju)

# Pritisak u gumama (gume mogu da kažu mnogo o tome kako vaš auto radi jer, ako se ne troše ravnomerno, pritisak u njima može da bude neusklađen, i može doći i do greške u upravljanju)

# Hlađenje (ono obavlja vitalni posao u osiguravanju da motor radi na pravoj temperaturi, ako nije između „min“ i „max“ nivoa, ovo može da bude problem, pa odvezite svoj automobil u servis što pre)

# Elektronika (ona kontroliše indikatore za prozore, stakla, brisače, itd, pa proverite da li sve radi, da ne biste na putu imali problema)

# Tečnost za pranje vetrobrana (već smo je pomenuli, ali nije zgoreg reći ponovo, treba vam tečnost za letnje vreme, dobrog kvaliteta, da ne biste imali problema sa razmazivanjem insekata ili izmeta ptica po staklu, recimo posle odlaska na plažu).

I to bi bilo to...

Kao što vidite, u letnjem periodu se svašta dešava tako da, ako niste pripremljeni na to, može se dogoditi da se zabrinete za zdravlje svog četvorotočkaša, a on samo reaguje na toplotu. Mnogi se leti odlučuju da, prilikom odlaska na odmor, iznajme neki od udobnijih automobila iz rent a car agencije poput Unirent-a.

Ovo je odlična ideja ako posedujete mali gradski automobil, a želite da putujete komotnije, kao i kada vam je auto već star, pa niste sigurni da li bi trebalo njim da se otisnete na tako dugo putovanje. A možda ste i u fazi kupovine novog automobila, pa eto prilike da ga prvo iznajmite, testirate na dužem putu, a onda odlučite da li je model koji ste odabrali – pravi za vas. Kako god da odlučite, mi smo uvek tu za vas.

Srećan put, želi vam Unirent!

 

Fotografije: Pixabay.com


Komentari ()

Dodajte komentarPročitajte i ove tekstove

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

Iznajmljivanje automobila na aerodromu - potpuni vodič za 2024

U današnjem ubrzanom načinu života, potreba za slobodom i praktičnošću dok putujemo postaje sve izraženija. U tom kontekstu, najam automobila na aerodromu postaje ključna opcija za putnike širom sveta. Ova usluga pruža ne samo slobodu kretanja, već i efikasnost u planiranju putovanja, omogućavajući brz i jednostavan pristup vozilu odmah po dolasku. Putovanje avionom svakako je vrlo praktično, posebno kada  udaljenost do odredišta zahteva sate vožnje automobilom ili drugim sredstvima javnog prevoza. 


Pročitajte više

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Šta treba da radite ako vam se auto zapali

Ako ste ikada, na putu, prošli pored auta u plamenu, verovatno ste pomislili da ne postoji ništa strašnije. Čak i automobili koji su ugašeni izgledaju kao scena iz akcionog filma, gde je kaskaderska igra pošla naopako. A šta treba da radite ako vam se auto, ne daj Bože, zapali, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu, pa vam savetujemo da pročitate, „zlu ne trebalo“...


Pročitajte više

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Razlozi za prerano trošenje kočnica

Redovno održavanje i praćenje u kakvom su stanju kočnica je od velikog značaja za sigurnost i udobnost vožnje. Jedan od najčešćih kvarova na njima je prebrzo trošenje kočionih pločica. Ukoliko vozač primeti bilo kakve neobične zvukove, vibracije ili smanjenu efikasnost kočenja, mora što pre da odveze svoje vozilo u servis koji će da popravi kvar i zameni oštećene delove kočnice, ali sa svoje strane i vozači moraju da usvoje navike u vožnji koje će da sačuvaju kočnice i povećati njihovu trajnost i životni vek.


Pročitajte više